IDEJA ZA VIKEND

Ove jeseni posjetite Karlovac: grad parkova, rijeka i lijepih iznenađenja

Grad na četiri rijeke idealna je jesenska destinacija - naš novinar u njemu je odrastao, a sada mu se vratio kao turist i oduševio se
Karlovac panorama
 Getty Images/istockphoto

Sasvim je neobično iskustvo biti turist u gradu u kojem si odrastao.
U ovom slučaju to je Karlovac, grad koji mnogi znaju samo kao usputnu stanicu na putu prema nekom od jadranskih odredišta. Među Karlovčanima postoji šaljiva izreka da je taj dio grada, kojim se s naplatnih kućica na Baniji spaja na državnu cestu D1 prema moru, namjerno najružniji i vodi preko oronule željezničke stanice s jedne, a industrijske zone s druge strane ceste. Namjerno, jer “samo vi prođite”, a prave ljepote čuvamo za sebe. Te se, prave ljepote, nalaze u unutrašnjosti šarmantnoga grada koji je, kaže legenda, u planovima nadvojvode Karla koji ga je 1579. osnovao trebao biti barem deset puta veći od današnjeg, no planove su osujetili turski prodori.

image
Karlovac je građen kao savršena šesterokraka zvijezda, a oko nje su iskopi koji su nekada davno štitili grad od napada neprijatelja.
Getty Images/istockphoto

Povijest na stranu, Karlovac je uistinu turistička destinacija koju nepravedno zaobilazimo. Osim što je, kao što je svima znano, “grad na četiri rijeke” (Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra), Karlovac se diči i titulom “grada parkova”. Posjetite li ovaj grad, koji je na samo četrdesetak minuta lagodne vožnje od Zagreba, teško ćete njime šetati više od minute, a da ne naiđete na neki perivoj, parkić, igralište ili “šanac”. Upravo spomenuti “šančevi” ključni su za društveni život Karlovca. Grad je, naime, građen kao savršena šesterokraka zvijezda, a oko nje su iskopi koji su nekada davno štitili grad od napada neprijatelja. Osim Karlovca, još samo dva grada u Europi imaju takav tlocrt - Palmanova u Italiji i Nové Zámky u Slovačkoj, a povjesničari su zabilježili da je cijena izgradnje ove osebujne gradske jezgre tada bila čak ogromnih devet stotina tisuća forinti. Kako bi se jezgra izgradila prikupljana su sredstva, a novac su donirali čak i austrijski car i papa. Danas tih neprijatelja nema, no iskopi služe kao ključno mjesto društvenog života pa ćete gotovo svake večeri u njima susresti mlade ekipe koje, naoružane gitarom i vinom iz supermarketa, uživaju u ljetnim noćima.

image
Pitoreskne zgrade u centru grada
Getty Images/istockphoto

Upravo tako izgledalo je moje odrastanje u Karlovcu, gradu u kojem sam proveo svoje, kako kažu, “formativne” tinejdžerske godine. Vratio sam se kako bih svojoj obitelji pokazao prednosti kontinentalnog u odnosu na jadranski turizam.
Nisu se razočarali.
Vlakom iz Zagreba za svega pedesetak kuna rano ujutro zaputili smo se prema obližnjoj Dugoj Resi (nemojte se iznenaditi ako vam mještani kažu “Duga Resi”). Tamo je prekrasno kupalište na Mrežnici, među kupačima poznato i kao Mrežnički Brig (fantastično je obići i Otok ljubavi), a oni koji su svratili kažu da je riječ o jedinstvenom spa kupalištu jer bistri slapovi savršeno čiste rijeke masiraju umorne udove. No, Karlovac je bio naše glavno odredište pa smo se poslijepodne zaputili prema centru županije.

Teško je pobrojati što se sve u Karlovcu može vidjeti i doživjeti, u kojem god smjeru krenete nećete promašiti. Krenete li pješačkom zonom i Radićevom ulicom nećete moći zaobići prekrasnu crkvu Presvetog Trojstva čiji je zvonik, građen 1580., dakle samo godinu nakon nastanka Karlovca, jedan od simbola grada.
Kad ste već kod crkve, put će vas neizbježno navesti na trg kojim dominira kultni Zdenac. Nekada su se ovdje odvijali karlovački Dani piva, no njihova popularnost natjerala je organizatore da, zbog sve većeg broja ljudi, manifestaciju presele na obližnju obalu Korane.

image
Stara jezgra Karlovca
Getty Images/istockphoto

Nije to neka rijetkost, u gotovo svakom gradu postoji takva legenda, no valja ju zabilježiti - kaže se da onaj tko popije vodu iz Zdenca nikada neće zaboraviti Karlovac i uvijek će se u njega vraćati.
Od samog središta grada do Zdenca je svega nekoliko minuta laganog hoda, a još toliko vas dijeli od prekrasnog Foginovog kupališta. Bistra, čista i pitka Korana oduševila je moju obitelj.
- Nevjerojatno! Zar je moguće da postoji europski grad koji ima ovako lijepo kupalište na nekoliko minuta od centra? - pitala je moja draga, vidno oduševljena prizorom prekrasnih slapova, skakaonice, igrališta za odbojku na pijesku i travnjacima na kojima se ležerno “ubije oko” nakon kupanca.

image
Foginovo kupalište u Karlovcu na rijeci Korani
Tomislav Kristo/Cropix

Legenda kaže da je slap nekada toliko moćan da prekriva betonsku podlogu brane kojom prolazi. To uzrokuje situaciju u kojoj slap prelazi preko podloge, a ispod nje se stvara zračni džep pa se bez problema može sjesti, odmoriti i disati dok voda prelazi preko tebe. Navodno su neki prvi poljupci pali baš na tom mjestu.
Ovdje je nekada postojao legendarni Hotel Korana. Gosti su iz svojih soba imali pogled na staru branu i slapove, no u ratu je objekt teško devastiran. Nije to bilo najodgovornije, no kao klinci smo se uvijek voljeli okupljati u ruševini starog hotela, a “inicijacija” u društvo bila je popeti se na sedmi kat, odnosno na vrh, odakle se pružao pogled na čitav Karlovac. Ruševina je u međuvremenu uklonjena. Vlasnik lokalne tiskare ondje je otvorio simpatičan boutique restoran Lana Korana koji se diči fantastičnom ponudom vrhunskih delicija. Tako smo, za vrlo malo novca, ručali s pogledom na slapove, a dvije djevojčice oduševile su se akvarijem u centru restorana. Osim standardne ponude roštilja i tjestenine, u Lani smo pojeli nevjerojatno svježu riječnu ribu. File smuđa pržen u pivskom tijestu apsolutni je hit, a djevojke su zadovoljno mljackale i makarone sa savršenom kremom od vrganja i tartufa. Pritom valja ponoviti, ukupni račun za dvoje odraslih i dvoje djece nije bio veći od kvalitetnog obroka za dvoje odraslih u nekom zagrebačkom restoranu. Ako ste, pak, ljubitelj pizza, morate znati da mnogi tinejdžeri pri iskrcaju iz autobusa u samom centru grada, pored obnovljene Žitne kuće, njupaju savršenu calzone pizzu u pizzeriji Tiffany, odmah u centru grada uz robnu kuću Karlovčanka. Tu su i Mamma Mia, ali i nezaobilazni Hotel Srakovčić smješten u šumi na Korani, koji je s pravom više godina ponio nagradu za najbolji mali hotel u Hrvatskoj.
No, Lana je show.
Osim fantastične hrane i pogleda, vlasnik Lane svoje male i velike goste oduševljava vrlo neobičnim “safari parkom”. U prirodnoj veličini tu su žirafe, slonovi, majmuni i domaće životinje, a svi se uvijek smiju kad shvate da je labud (njih ćete na Korani nezaobilazno susresti i rado će zaplivati s vama, potpuno bez straha od ljudi) veličine slona ili krave. Idealno mjesto za zabavne selfije koji će vam donijeti mnogo lajkova.

image
Posjetitelji razgledavaju Aquatiku, moderni muzej u Karlovcu.
Robert Fajt/Cropix

Iz restorana se pruža i pogled na još jednu turističku atrakciju na koju je Karlovac s pravom veoma ponosan, a koju ovog puta nismo imali vremena obići. Radi se, naravno, o Aquatiki, jedinstvenom slatkovodnom akvariju u Karlovcu koji se prostire odmah uz obalu Korane, preko puta legendarnog Foginovog kupališta na kojem su odrasle generacije Karlovčana i njihovih gostiju. Šetati ovim osebujnim muzejem bioraznolikosti zapravo je iskustvo šetnje podnožjem rijeke te upoznavanje nevjerojatne flore i faune karlovačkih rijeka.

image
U starom gradu Dubovcu, prekrasnom dvorcu danas se održavaju brojne manifestacije.
Berislava Picek/Cropix

Nismo stigli sve vidjeti jer je za kvalitetan obilazak ovog prekrasnog grada potrebno barem tjedan dana. Ako ipak odlučite posjetiti Karlovac, nemojte zaobići dvorac, odnosno stari grad Dubovac, gdje se često održavaju različite manifestacije poput viteških igara. Na putu do njega naći ćete i staro židovsko groblje čije kamene grobnice plijene pažnju brojnih povjesničara, a i danas se koristi za ukope. Prošećite Korzom, umijte se vodom iz fontane s koje vam se smiješe dvije riječne sirene, prisutne i na gradskom grbu. Među iskopima kojima se grad ponosi je i legendarni Perivoj, šetalište koje od centra grada vodi ka Gradskom kazalištu Zorin dom, nazvanom po prvom hrvatskom pjevačkom društvu Zora, a na samom početku Perivoja nasmiješit će vam se - žaba. Tu je spomenik žabi jer se Karlovčani često nazivaju i žabarima, što je logično s obzirom na povijest života na četiri rijeke. Skrenite lijevo, desno, krenite ravno ili unatrag, ma gdje god, otvorit će vam se vrata jedinstvenih prirodnih ljepota pomiješanih s nevjerojatno bogatom poviješću i kulturom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:56