Šetali smo po Marsu!

Ova staza teleportirala nas je na drugi planet, na Zemlju su nas vratili paški sir i rajske plaže

Pješačko-planinarska staza Life on Mars nalazi se u zaleđu Metajne, kružna je i može biti duga od 4 do 15 km, a nije nimalo teška
Staza Life on Mars, Metajna, Pag
 Lana Mindoljević/

Stopala mi propadaju u sitni šljunak dok koračam plažom okruženom sivim kamenom, uz more tirkizno plave boje, s mirisom kadulje i smilja u nosu. Prvi pogled na plažu, još izdaleka dok sam joj prilazila, ostavio me bez daha. Gledajući namreškano plavetnilo obrubljeno čipkom sitnih, bijelih kamenčića, pomislila sam da je komadić nekog tropskog raja preseljen baš ovdje, na srednji Jadran, baš na Pag.
Odredište mojeg odlučnog koračanja plažom bilo je neobično kamenje, točno tri kamena, koji poput neke ljudskom rukom napravljene umjetničke instalacije strše iz mora, površine hrapave od soli i bure. Upravo ispod jednog od njih nalazim komadić hlada, tako rijetkog luksuza na ovoj stazi.

image
Uvala i prekrasna plaža Beritnica na Pagu
Lana Mindoljević/

Ima li života na Marsu, pitao se početkom sedamdesetih neprežaljeni kameleon, veliki David Bowie. Upravo je po njegovoj pjesmi dobila ime staza "Life on Mars" na Pagu, u zaleđu Metajne, i nakon što smo ju prošli, sigurni smo da bi se i veliki Ziggy Stardust složio: ne treba ići do svemira, Mars je na Pagu! Tijekom cijele šetnje nailazili smo na nevjerojatne oblike, boje, igru prirode u kojoj kamen ima glavnu ulogu, svaki toliko netko bi iz družine uzviknuo "Ma pogledajte ono! Kakva ljepota!", a nakon cijelog dana zajednički je zaključak bio: možda nije Mars, ali ova ljepota nije s ovog planeta.

INFO
Staza Life on Mars
Metajna, otok Pag
Dužina: 4, 7, 12 ili 15 km (kružna)
Početna točka: najčešći je start na obali u Metajni, no autom se može doći i do uvale Ručica pa odatle krenuti na turu
Težina: nema strmih uspona, a dužinu može svatko prilagoditi svojoj kondiciji
Oprema: obavezna čvrsta planinarska obuća, zaštita od sunca, štapovi nisu nužni

Polazna točka za stazu je u malom mjestu Metajna, udaljenom 12 kilometara od Novalje. Na više mjesta u Metajni nalaze se putokazi za stazu jer se na nju može krenuti iz različitih smjerova i, ovisno o željama, može se prehodati četiri, sedam, 12 ili 15 kilometara, a sve su rute kružne, dakle vraćate se u mjesto polaska, Metajnu.

image
Staza je dobro obilježena - svako malo naići ćete na ovakve oznake
Lana Mindoljević/

Mi smo odabrali najdužu rutu, s koje smo izostavili samo dio gdje prolazi via feratta, osiguran klinčani put nad morem za koji je potrebno imati opremu - penjački pojas, kacigu, uže, karabinere... Za taj se dio nismo osjećali spremima, no od ostatka staze nismo željeli propustiti nijedan dio.
image
Na početku staze Life on Mars još ima ponešto drveća
Lana Mindoljević/

U Metajni smo došli do obale, recimo rive, iako je mjesto malo pa ne znam nazivaju li ondje to rivom, i odatle smo uređenom stazom uz more krenuli na našu rutu. Odmah na početku s uzvisine nas gleda divokoza! Mašemo joj, zumiramo ju kako se ne bismo morali previše približavati i fotografiramo pa produžujemo dalje. Na ovom dijelu čak ima nešto stabala, nadvijaju se nad puteljkom i stvaraju hlad. Dan je bio divan, sunčan i na trenutke čak prevruć, što je, s obzirom na ovo ćudljivo proljeće, ogromna sreća.
image
Drveća je s vremenom sve manje, a potom slijedi čisti kamenjar
Lana Mindoljević/

image
Staza Life on Mars, Metajna, Pag
Lana Mindoljević/

Ubrzo s rute nestaje i to malo zelenila što nas je pratilo na početku i pred nama se otvara prostranstvo kamena, idilični krajolik s morem s naše desne strane i ogromnom bjelinom ispred i oko nas. Put je ugodan za hodanje, na ovom dijelu nema oštrog kamenja, a staza je ravna, sve je kao stvoreno za uživanje.
image
Staza Life on Mars, Metajna, Pag
Lana Mindoljević/

Ubrzo se pred nama otvara pogled na jednu od najljepših plaža na Pagu, a vjerojatno i šire: plažu Ručica. Spuštamo se prema njoj, more mami savršenom čistoćom, kamenčići su obli i idealni za lješkarenje na njima. Uzimamo si dulju pauzu, najhrabriji se čak bacaju u more, mi manje hrabri točamo stopala i upijamo sunce.
image
Uvala i plaža Ručica
Lana Mindoljević/

Oni koji su odabrali najkraću rutu ovdje će se kružnom stazom početi vraćati prema Metajni, no mi nastavljamo dalje. Staza je dobro obilježena, svako malo nailazimo na putokaze koji uklanjaju eventualnu sumnju kamo dalje treba krenuti.
Uskoro dolazimo do još jedne bajkovite plaže, Beritnice, na kojoj se nalaze tri kamena u moru spomenuta na početku teksta. Kako je bio topao dan, a staza je cijela bez hlada, mala sjena kamena bila je spas, a pomoglo je i more kojim smo hladili užarena čela.
image
Staza Life on Mars, Metajna, Pag
Lana Mindoljević/

S jedne strane, zbog temperature pogodne za kupanje u rajskim uvalama, ova je staza naizgled idealna za ljetne mjesece. No, ogroman je problem vrućina, temperatura je zbog užarenog kamena viša nego u mjestu, kao i nedostatak hlada, zbog čega ljetni termin nije za one osjetljivije na sunce i vrućinu. Za mene je, primjerice, idealna za proljeće, no oni otporniji na vrućinu u toplijim će danima moći hodanje spojiti s kupanjem, što se također čini dobitnom kombinacijom.
image
Neobični kameni oblici za stazi Life on Mars
Lana Mindoljević/

Napuštamo uvalu Beritnica i naše spasonosno kamenje te grabimo dalje, nakon nekog vremena u daljini ugledamo ferattu koju smo unaprijed odlučili preskočiti, pa skrećemo prema usponu koji nas udaljava od mora. Dakle, ako kao ni mi niste za penjanje po klinovima, nema brige: staza se normalno nastavlja i ako taj dio preskočite, samo nećete proći baš cijelu rutu.
Ako se odlučite za ferattu, znajte da je kategorizirana kao zahtjevna iako na prvi pogled tako ne izgleda. Ne ide u visinu, nego paralelno s morem, dugačka je oko 100 metara, prolazi metar, dva iznad mora i predstavlja premosnicu do morskog djela koji spaja uvalu Slana i rt Sušac.
image
Nakon uvale Slana kameni oblici postaju sve neobičniji
Lana Mindoljević/

Nakon što smo pogledom ispratili uvalu Slana i ferattu, uz obećanje samima sebi da ćemo se jednom odvažiti iskušati ju, penjemo se uz oštro kamenje i izbijamo na hrbat. Ovdje počinje neka sasvim druga priča, kamenje je još neobičnije, boje i uzorci na njemu poput umjetničkog djela, a teren postaje malo teži zbog oštrog kamenja na tlu, no i dalje je vrlo podnošljiv ako imate odgovarajuću obuću.

Sveti Vid - najviši vrh na otoku
Ako ste na Pag došli prehodati stazu Life on Mars, velika je šansa da će vas zanimati i uspon na najviši vrh Paga, Sveti Vid. Iako njegova visina nije planinarski impresivna - nalazi se na samo 348 metara nadmorske visine, pogledi koji se na njemu otvaraju svakako jesu. Prema podacima sa stranica HPS-a, do Svetog Vida vode tri markirana pristupa: iz Kolana i Šimuna upon traje oko sat i 15 minuta, te onaj iz Dubrave koji se može prijeći za 45 minuta. Pristupi iz Kolana i Šimuna tehnički su laki, ali su ljeti neugodni jer putom nema hladovine ni pitke vode. Najpogodniji je prilaz iz Kolana koji vodi travnatom udolinom, na kraju koje počinje lagani uspon i spajanje na stazu iz Šimuna.


image
Zbog kamenitog terena nužna je čvrsta obuća, idealno gojzerice
Lana Mindoljević/

Zaokružujemo svoj put prema Metajni uz još nekoliko susreta sa stadima ovaca, još ponešto grmova mirisnog bilja na kamenjaru, uz još stotinu fotografija kamenja s nekog drugog planeta i zadovoljni i umorni izbijamo natrag u Metajnu. Na zadnjem dijelu prije spusta u mjesto je nešto strmiji kamenit silazak nakon kojeg se nađemo na asfaltu i naša je tura službeno gotova. Hodali smo po Marsu i ostali oduševljeni.
image
Staza Life on Mars, Metajna, Pag
Lana Mindoljević/

Staza "Life on Mars" u zaleđu Metajne otvorena je 2019. godine i odmah je postala omiljeno odredište planinara i šetača. Povezuje čarobne plaže Ručica, Beritnica, Slana i Seline, vodi vas kroz nejneobičnije krajolike, a pritom nije teška i prikladna je za svaku dob i razinu fizičke spremnosti. Obavezna je dobra planinarska obuća, a planinarske štapove ovom prilikom nismo koristili, pokazali su se suvišnima zbog kamenitog i većinom ravnog terena. Svakako je važna zaštita od sunca u obliku kreme s visokim faktorom, šilterice ili šešira i spremni ste za svoju vlastitu avanturu na Marsu!

Grad Pag i ostala mjesta na otoku
Otok Pag površinom je peti najveći hrvatski otok, ali je duljinom obale od 302,47 kilometara najrazvedeniji otok na Jadranu. Administrativno je podijeljen na dvije županije, Ličko-senjsku (u kojoj je i staza Life on Mars) i Zadarsku, a kako je vrlo dugačak, vegetacija i priroda na dva najudaljenija dijela sasvim su različiti. I dok je dio oko Novalje turistički razvijeniji, što se nažalost vidi i u arhitekturi kojom prevladavaju velike kuće s apartmanima, grad Pag je kao najveći na otoku zadržao štrih mediteranskoga gradića. U grad ulazimo preko moćnog kamenog pješačkog mosta i ulazimo u Stari grad u kojem su očuvane povijesne znamenitosti. Zborna crkva Marijinog Uznesenja, Knežev dvor, Benediktinski samostan, Kula Skrivanat i ostaci starog bedema... Odmah uz grad je i slavna paška solana. Na drugoj dijelu otoka najpoznatije je mjesto Novalja, uz koju je slavna plaža Zrće, a tu su i manja mjesta Kolan, Šimuni, Povljana...


image
Pogled na grad Pag
Lana Mindoljević/

image
Paški most
Lana Mindoljević/

Lun - carstvo maslina
Na najsjevernijem dijelu otoka Paga smjestilo se mjesto Lun, gotovo sa svih strana okruženo morem, smješteno na blagoj uzvisini. Ovo slikovito mjesto, koje je geografski bliže Rijeci nego Novalji pod koju administrativno spada, najpoznatije je po maslinama i maslinicima koji ga okružuju. Lunjski maslinik omeđen je suhozidima, prostire se na 400 hektara, a u njemu je 80.000 stabala maslina, što ga čini najvećim maslinikom u nas. Nije poznato tko je u Lunu posadio prve masline, no najstarija ima više od 1600 godina, a najmanje tisuću stabala posađeno je prije više od 1000 godina. Brojna su stabla jedinstvene i samonikle masline u prirodnom okruženju, koje su zaštićene kao botanički rezervat.


image
Eyecon/Getty Images/istockphoto

Sir, sol i čipka
Ako s Paga želite nekome ponijeti korisni i autohtoni suvenir, nećete imati puno dvojbe: paški sir poznat je u cijeloj Hrvatskoj, a i u svijetu osvaja brojne nagrade, sol iz solane neizostavna je na stolovima u većini hrvatskih domaćinstava, a paška čipka poznata je po iznimnoj ljepoti uzoraka i kvaliteti.
Zašto je paški sir tako poseban? Već je i naša šetnja "Marsom", tijekom koje smo stalno sretali ovce na slobodnoj ispaši, to djelomično otkrila. Posebnost paškog sira je u čudesnoj vegetaciji Paga koja je vrlo oskudna, a opet tako posebna zbog raznog aromatičnog bilja, ali i posolice koju s mora donosi bura tijekom zime. Najstarija sirana na otoku je Paška sirana, koja se nalazi u gradu Pagu, a velik izbor sireva pronaći ćete i u Kolanu, gdje se nalazi paška cesta sira, i ovdje se smjestilo više poznatih sirana. Mi smo svoj degustirali i odabrali u maloj obiteljskoj sirani OPG Oliverić, no nećete pogriješiti ako se odlučite i za neku drugu.


image
OPG Oliverić, Kolan, Pag
Lana Mindoljević/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 15:30