NAUTIKA

ODMOR NA BRODU Hrvatska je jedna od najboljih nautičkih destinacija Mediterana, evo zašto

Osim što pruža mogućnost da otkrijete ljepote koje nisu dostupne s kopna, jedrenje osigurava potpunu privatnost i izolaciju
Odmor u miru vrhunskih marina
 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Prekrasnu jadransku obalu najbolje je upoznati na brodu. Hrvatska je obala, dugačka 6278 kilometara, jedna od najrazvijenijih na Mediteranu s čak 1244 otoka, otočića, hridi i grebena. Mnogi otoci i najljepše uvale, špilje i stijene teško su dostupne s kopna te ih možete otkriti isključivo s morske strane. Brodom je najbolje otkriti i obići sve bisere i prirodne ljepote Jadranskog mora, koje je ujedno i jedno od najmirnijih i najbistrijih na Sredozemlju.

Jadranska obala ima na tisuće mokrih i suhih vezova dostupnih tijekom cijele godine i suvremene marine u kojima se mogu iznajmiti plovila. Čarter-flota u Hrvatskoj je velika i nikada nije bilo jednostavnije unajmiti jedrilicu sa skiperom.

image
Nautika je ove godine bila hit sezone
Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Prednost nautičkog turizma, osim što vam pruža mogućnost da otkrijete ljepote koje nisu dostupne svakom putniku na kopnu, jest to što vam osigurava potpunu privatnost i izolaciju. Jesen je idealno vrijeme za plovidbu jer vam vrijeme još pogoduje, temperatura mora odlična je za kupanje, a čak i one manje skrivene uvale ne obiluju turistima kao u špici sezone.

Jedrenje je lako dostupno i sve je više putnika koji biraju ovakav oblik turizma, a Hrvatska je jedna od popularnijih i sigurnijih zemalja što se tiče nautičkog turizma.

image
Samo na brodu možete imati kutak Jadrana samo za sebe
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Ljepote sjevernog Jadrana i njegovih otoka uvijek su zanimljive nautičarima koji vrlo često imaju svoje omiljene uvale, a biser srednjeg Jadrana, ono što niti jedan nautičar ne bi smio propustiti jesu otoci kornatskog arhipelaga koji svakoga tko ih posjeti ostavljaju bez daha. Južnije se nalaze Paklinski otoci u blizini Hvara, koji očaravaju, a ako se odlučite na plovidbu krajnjim jugom, tu su nezaboravni Elafitski otoci. Koji god dio Jadrana odaberete za plovidbu, nećete se razočarati jer je Hrvatska pravi raj za nautičare. Za to postoji niz razloga i argumenata, pa nabrojmo samo neke. U prvom redu, tu su ljepota obale i sigurnost zemlje, odlično uređena mreža marina i agencija za iznajmljivanje brodova, kao i vrhunska gastronomska ponuda. Posebna je prednost Hrvatske u odnosu na druge zemlje što je sve jako blizu! Koju god rutu si osmislite, nećete morati ploviti puno nautičkih milja do sljedećeg odredišta, a ako se dogodi da u nekoj marini nema mjesta, lako ćete u kratkom roku stići do druge. Ponekad ćete spontano u daljini ugledati neku čarobnu uvalu, baciti sidro, i imati komadić Jadrana samo za sebe.

A upravo jesen je idealno doba za jedrenje, to znaju svi iskusni morski vukovi! Vjetrovi su taman savršeni, temperure ugodne, a nigdje nema velikih gužvi. Kako bi sve to približila i strancima, Hrvatska turistička zajednica putem emisije “Safe harbour” promovira nautički turizam na Nautical Channelu, koji prati više od 200 milijuna gledatelja u više od 100 zemalja svijeta. Riječ je o 20 petominutnih emisija koje se emitiraju iz različitih hrvatskih destinacija, a cilj im je predstaviti Hrvatsku kao sigurnu i poželjnu destinaciju. Destinacije koje se promoviraju na Nautical Channelu su Vis, Dubrovnik, Cres, Korčula, Rovinj, Split, Mali Lošinj, Primošten, Rab, Brač, Skradin, Makarska, Pag, Murter, Omiš, Vodice, Ugljan, Ston, Šibenik i Dugi otok. Osim turističke ponude samih destinacija, kroz emisije će se predstaviti različite atrakcije i zanimljivosti za nautičare, sigurne luke i uvale, marine te bogata hrvatska eno-gastronomska ponuda.

Novi višejezični portal

Kako bi olakšala svojim gostima, Hrvatska turistička zajednica pokrenula je višejezičan portal nautika.evisitor.hr koji nautičarima omogućava online plaćanje turističke pristojbe. Portal predstavlja dodatni način plaćanja turističke pristojbe u nautici koja se dosad plaćala samo u lučkim kapetanijama i ispostavama. Portal je, osim na hrvatskom jeziku, dostupan i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a korisnika na jednostavan i pregledan način vodi kroz proces prijave i plaćanja turističke pristojbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:46