VIKEND IZ SNOVA

Od Slavonije do Neretve: imamo šest nesvakidašnjih ideja za uzbudljivi jesenski izlet

Iskoristite jesen i istražite manje razvikane hrvatske destinacije. Ideje je s nama podijelio Antonio Ivičević sa stranice Putni kofer
Gornja Stubica
 Antonio Ivičević/Putni Kofer

Jesen je mnogima najdraže godišnje doba. Priroda se preodjene u čarobne žuto-crveno-smeđe tonove, temperature i dalje znaju biti ugodne, nigdje nema velike gužve, cijene su niže... I mi se slažemo, jesen je idealna za izlete, bilo da su obiteljski, u paru, s prijateljima, i idealna je prilika da upoznate manje razvikane gradove i destinacije. Naravno, Varaždin, Opatija, Dubrovnik, Osijek i drugi hrvatski gradovi uvijek su dobra ideja, ali zašto ove jeseni ne biste posjetili nešto novo? Za ideje za izlete obratili smo se Antoniu Ivičeviću, koji stoji iza sve popularnije turističke stranice Putni kofer. Antonio nam je dao svojih šest ideja za jesenske izlete i ukrasio ih divnim, živopisnim fotografijama!

Erdut

image
Erdut, ostaci srednjovjekovnog grada
Antonio Ivičević/Putni Kofer

Dobro došli u carstvo graševine, u maleno mjesto Erdut koje se smjestilo na samom istoku Lijepe naše. Zanimljiv je podatak da erdutski kraj ima približno jednak broj sunčanih dana u godini kao i Dubrovnik pa ne čudi činjenica da su idealni vremenski uvjeti pogodovali rastu vinove loze i nadaleko čuvenoj proizvodnji vina. Iako je najpoznatiji po vinu, brojnim vinarijama i najvećoj bačvi od hrastovine staroj 150 godina, koja je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda, najveća atrakcija mjesta sigurno su ruševni ostaci srednjovjekovnoga grada i kula Erdut koji se prvi put spominju u 15. stoljeću, ali se ne zna tko ih je i kako sagradio.
image
Erdut šetnica
Antonio Ivičević/Putni Kofer

Kod erdutske kule počinje dva kilometra duga poučna staza koja vas kroz šumu vodi sve do obale Dunava, a u njezinoj neposrednoj blizini su brojni vinogradi i vinarije koje možete posjetiti uz raniju najavu. I zapamtite, nalazite se na istoku Hrvatske, u srcu Slavonije iz koje nitko ne odlazi gladan (i žedan)!

Hrvatska Kostajnica

image
Hrvatska Kostajnica
Antonio Ivičević/Putni Kofer

Smještena u srcu netaknute prirode, Hrvatska Kostajnica je jedno od mjesta koje zadovoljava sve karakteristike idilične slikovitosti. Ovaj gradić na obali Une idealan je za jesenske izlete zbog raskošnih šuma pitomih kestena koji najbolje dočaravaju po mnogima omiljeno godišnje doba. Domaćini su već godinama na dobrom glasu zbog pripreme maštovitih slanih jela te slatkih od kestena, a omiljene specijalitete možete kušati na brdu Djed koje je dobilo ime po tajanstvenom starcu koji je u doba turskih osvajanja, kada su kršćanski običaji bili strogo zabranjeni, izlazio iz šume te mještanima nosio darove.

image
Hrvatska Kostajnica, Stari grad Zrinski
Antonio Ivičević/Putni Kofer

Ne propustite posjetiti Stari grad Zrinski, najvažniju utvrdu na srednjem toku rijeke Une koja kao da izranja iz smaragdnozelene rijeke, prošetajte njezinom obalom i upoznajte središte grada koje krasi barokna crkva Sv. Antuna Padovanskog te novi franjevački samostan. Ovaj zaboravljeni kraj osvojit će vas nekom posebnom mirnoćom, inspirativnošću i harmonijom.

Gornja Stubica

image
Gornja Stubica
Antonio Ivičević/Putni Kofer

Brežuljkasti krajolik i zeleni bregi, male drvene hiže, raštrkana sela do kojih vode zavojite ceste, pogled na beskrajne vinograde, veličanstveni dvorci, povijesne priče i narodne legende - dovoljno da se uputite u Hrvatsko zagorje kojem tepaju da je zeleno srce Hrvatske? Gornja Stubica jedno je od najljepših malih zagorskih mjesta poznata po narodnom heroju Matiji Gupcu, najvećem junaku u Hrvata i simbolu borbu za potlačene. Priče o ustanku seljaka protiv plemića najbolje ćete doživjeti u Muzeju seljačkih buna koji se smjestio u baroknom dvorcu obitelji Oršić.
image
Gornja Stubica, Gupčeva lipa
Antonio Ivičević/Putni Kofer

Nedaleko od dvorca, pokraj crkve Sv. Jurja, nalazi se i jedini živi svjedok Seljačke bune - više od 400 godina stara Gupčeva lipa koja će vas osvojiti šarmom na posve drukčiji način. Tradicionalni rustikalni stil drvenih hiža, koje najljepše izgledaju u jesen, te zavodljive zagorske štrukle dobar su razlog da već ovaj vikend isplanirate izlet u Zagorje!

Dravski peski

image
Dravski peski
Antonio Ivičević/Putni Kofer

Ako želite posjetiti kraj u kojem caruje tajnovita rijeka Drava, šarenilo jeseni u bilogorskim šumama, svježi zrak i mirisi domaće kuhinje, onda je Podravina svakako pravi izbor za vas. Udaljeno dva sata vožnje od Zagreba, područje Dravski peski nudi sve potrebno za idealan jesenski izlet - lijep krajolik, prirodu i aktivan odmor uz dozu hedonizma. Ovdje ćete naći jedinstvene ostatke jedine hrvatske pustinje Peski koja je poslužila i za snimanje kadrova za popularne domaće filmove, reklame i glazbene spotove, tajanstvenu Bilogoru na čijim su obroncima brojne klijeti i vinogradi te žilu kucavicu i simbol ovog pitomog kraja - rijeku Dravu koja priča najljepše priče o životu starih Podravaca.
image
Dravski peski, Etno kuća Karlovčan
Antonio Ivičević/Putni Kofer

Ne prepustite posjetiti i etnokuću obitelji Karlovčan koja će vas vratiti u povijest te pokazati kako se nekada živjelo u ovom kraju. Mjesto je to gdje se isprepliće ruralna arhitektura, starinski namještaji i alati, podravska umjetnost i prekrasna priroda, a riječi kao što su gužva, stres i buka automobila ovdje ne postoje.

Rastoke

image
Rastoke
Antonio Ivičević/Putni Kofer

Rijeka Slunjčica na svom ušću u Koranu kod mjesta Slunj stvara jedan od najljepših krajolika u Hrvatskoj - Rastoke.Tu su čak 23 slapa koji stvaraju šumove i žubor koji se pretvaraju u najljepši koncert prirode. Zovu ih Male Plitvice, a modrozelena boja vode i jedinstvena igra majke prirode svakoga će ostaviti bez daha.
image
Rastoke
Antonio Ivičević/Putni Kofer

Posjetitelji se mogu prošetati fascinantnim labirintom kanala, drvenih mostića i mlinova te kušati domaću hranu u jednom od restorana koji pružaju smirujući pogled na ljepotu prirode. Prema legendi, noću u Rastokama okupljale su se vile, zbog čega je jedan od slapova koji izgleda kao raspuštena, gusta kosa dobio ime - Vilina kosa. Zaboravite na brige i zaputite se u Rastoke koje će vas ostaviti bez daha!

Baćinska jezera

image
Baćinska jezera
Antonio Ivičević/Putni Kofer

Iako južnu Dalmaciju često povezujemo isključivo s Dubrovnikom, u njegovoj blizini kriju se prekrasne prirodne oaze, jezera, šume i antički ostaci koji zaslužuju biti na listi najljepših na Jadranu. Jedno od takvih mjesta su i Baćinska jezera, točnije sedam jezera koja tvore mjesto božanstvene prirode i biološke raznolikosti.
image
Baćinska jezera
Antonio Ivičević/Putni Kofer

Osim usputnog fotografiranja s Jadranske magistrale, opustite se u vožnji lađom po jezerima, tradicionalnom neretvanskom prijevoznom sredstvu, upoznajte lokalnu kulturu te bogatstvo tamošnje flore i faune. Iako jesen možda nije najbolje vrijeme za uživanje u vodenim sportovima poput kajakarenja i SUP-anja, sadržaja i mogućnosti ima u svako doba godine. Oko jezera je uređena biciklističko-pješačka staza s infopunktovima za odmor, a nabujala priroda natopljena čistom jezerskom vodom sigurno će pružiti užitak cijeloj obitelji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:44