ZAGREBAČKA GORA

Medvednica: Omiljena zelena oaza dobiva novu žičaru i obnovljenu utvrdu Medvedgrad

Žičara će prometovati tijekom cijele godine i u svim vremenskim uvjetima, a predviđene su i noćne vožnje
Vrh Medvednice
 Marko Todorov/Cropix

Omiljeno izletište Zagrepčana, prekrasni park prirode Medvednica, uskoro dobiva potpuno novo ruho. Ubrzano se dovršavaju radovi na novoj žičari, koja će povezivati Zagreb s najvišim vrhom, Sljemenom, nakon punih 15 godina, a pri kraju je i obnova povijesne utvrde Medvedgrad.Trasa nove žičare podudara se s trasom stare, uz produženje u gornjem dijelu za otprilike 130 metara i donjem dijelu od 850 metara.

Žičara će moći prevesti 1500 ljudi u satu, a u svaku će od gondola stati 10 osoba. Od donje do gornje postaje žičara će stizati za 17 minuta, svladavat će visinsku razliku od 754 metra, a brzina vožnje bit će šest metara u sekundi. U sklopu žičare bit će uređene Donja i Gornja postaja, Kutna građevina i međupostaja Brestovac. Žičara će prometovati tijekom cijele godine i u svim vremenskim uvjetima, a predviđene su i noćne vožnje koje će zasigurno pružati dojmljive poglede na grad.

Radovi na izgradnji žičare počeli su 1. ožujka 2019., a datum završetka je uslijed pandemije koronavirusa pomaknut. Ipak, sad se već polako privode kraju i otvorenje je pitanje dana. U trenutku pisanja ovog teksta radovi na Donjoj postaji su dovršeni, izuzev prilaza s ceste na istočnom dijelu, koji će biti završen zajedno s uređenjem rekonstrukcije Gračanske ceste. Radovi na samoj trasi, Kutnoj građevini te međupostaji Brestovac su gotovi, s time da je na Kutnoj građevini još u tijeku uređenje okoliša. Što se tiče Gornje postaje, preostalo je još uređenje pretprostora ulaza, okoliša s opločenjem te unutrašnji završni radovi.
Utvrda Medvedgrad i Oltar domovine već su dugo zatvoreni za posjetitelje jer je u tijeku velika obnova pod budnim nadzorom konzervatora. Renoviraju se zidine, ali i unutrašnjost kula i medvedgradskih palasa. Nakon završetka radova, koje je također poremetila pandemija koronavirusa, u južnoj će kuli biti prikaz prirodnog bogatstva Medvednice, a u velikom palasu moći će se saznati sve o povijesti Medvedgrada.

image
Pogled na Medvedgrad i u pozadini na Zagreb
Damir Krajač/Cropix

Najviši vrh Parka prirode Medvednica je Sljeme (1033 metra), a cijeli se park prostire na više od 22 tisuće hektara. Zbog blizine metropole Medvednica je najposjećeniji park prirode u cijeloj Hrvatskoj.
Na Medvednici je više od 70 uređenih planinarskih staza koje prema vrhu ili nekom od planinarskih domova vode iz različitih smjerova: s istočnog dijela grada, naselja na zapadu, glavnog ulaza u podsljemenskoj zoni ili pak sa zagorske strane, iz Stubice.
Do Sljemena vodi asfaltirana cesta koja počinje kod Blizneca i završava kod Tomislavovog doma blizu vrha, no premda su brojne atrakcije dostupne automobilima, ipak je poseban doživljaj obići ih pješke. Staze su različite težine, pa su neke prikladne i za sasvim malu djecu ili osobe osrednje kondicije, dok će za druge trebati bolja planinarska forma. Važno je samo dobro se informirati i odabrati rutu u skladu s očekivanjima i sposobnostima.

image
Sezona skijanja na Medvednici je otvorena
Marko Todorov/Cropix/Cropix

Na samom vrhu, pokraj skijaških staza, nalazi se restoran Vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled prema Hrvatskom zagorju, a, kad je bolja vidljivost, čak i do Triglava u Julijskim Alpama.
Na Medvednici je više planinarskih domova i smještajnih objekata u kojima možete prenoćiti i tako produžiti svoj boravak i u kojima se uvijek dobro jede: najčešće grah s kobasicom, ali peku se i ćevapi, purica s mlincima, kuha vinski gulaš, a za desert su obavezne domaće štrudle.

SNOW QUEEN TROPHY

Unatoč pandemiji koronavirusa, utrka Snow Queen Trophy, kako zasad stvari stoje, održat će se na Sljemenu 3. i 6. siječnja 2021. godine. Ova, po mnogočemu posebna utrka Svjetskog skijaškog kupa održava se od 2005. godine, a tri godine kasnije ženskoj je slalomskoj utrci pridružena i muška. Brojne su posebnosti Snow Queen Trophy utrka: jedino na sljemenskim utrkama pobjednica i pobjednik dobiju krunu i proglašavaju se snježnim kraljicom i kraljem, a atmosfera u kojoj se utrke održavaju predmet je hvale kako najboljih svjetskih slalomašica i slalomaša, tako i svih gostiju utrka. Sudionici svake godine hvale blizinu metropole skijalištu, kao i besprijekornu organizaciju, a Zagrepčani i njihovi gosti već desetljeće i pol čekaju siječanj kako bi na omiljenoj planini bodrili najbolje svjetske skijaše i skijašice.

image
Utrka Snow Queen Trophy
Ronald Goršić/Cropix

ATRAKCIJE NA MEDVEDNICI

Špilja Veternica

S čak 7127 metara je peta najduža u Hrvatskoj i značajno je arheološko i paleontološko nalazište, a posjetitelji mogu razgledati prvih 380 metara špilje. Prepuna je fenomena koji se rijetko viđaju u klasičnim, turistički uređenim špiljama, od erozijskih vrtložnih oblika i pješčanih dina, pa do pronađenih ostataka izumrlog špiljskog medvjeda, lava, leoparda, hijene, nosoroga, pragoveda, golemog jelena, fosila školjki i morskih ježinaca, a nađeni su i zubi morskog psa. U njoj su živjeli i ljudi, što dokazuju ostaci alata neandertalaca te modernog čovjeka. Pronađeni su i rimski novčići, brončane kopče za odjeću i svjetiljka uljanica. Špilja je preko zime zatvorena jer u njoj tada zimski san provodi čak četrnaest vrsta šišmiša. Subotom, nedjeljom i blagdanom (osim Uskrsa) od sredine ožujka do kraja studenog od 10 do 16 sati vodiči dočekuju posjetitelje, a obilasci se otkazuju u slučaju lošeg vremena. Ulaznica stoji 40 kuna za odrasle, 30 za studente i umirovljenike te 20 za djecu.

image
Špilja Veternica
arhiva

Rudnik Zrinski

Kralj Matija Korvin dodijelio je 1463. godine grofu Petru Zrinskom kraljevsku rudarsku povlasticu koja je njemu i njegovu potomstvu omogućavala da na svim svojim posjedima otvore rudnike zlata, srebra i drugih kovina. Ta povlastica omogućila je Zrinskima rudarenje na Medvednici, na području Rudarskog vrta. Potomak Petra Zrinskog Nikola potpisao je 1527. godine sa Zagrepčanima ugovor koji im daje pravo na rudarenje. Tada otpočinje povijest rudarstva u Rudniku Zrinski. Procijenjeno je da je dnevna proizvodnja rudnika iznosila 10 tona rude u kojoj je bilo oko pet kilograma srebra. Računa se da je dnevno ondje radilo oko trideset rudara. Postoje mnoge legende i kazivanja koja govore o tajnim hodnicima koji vode od Rudnika Zrinski do Medvedgrada te do crkve svetog Marka na Gornjem gradu. Subotom, nedjeljom i blagdanom (osim Uskrsa) od sredine ožujka do kraja studenog od 10 do 16 sati vodiči dočekuju posjetitelje i bez vodiča rudnik nije moguće posjetiti. Ulaznica stoji 20 kuna za djecu, 23 za studente i umirovljenike te 25 za odrasle.

image
Rudnik Zrinski
arhiva Cropix

Slap Sopot

Stijena po kojoj se spušta slap visoka je devet metara, pa je ovo i najveći slap na Medvednici. Skrivena je na mjestu do kojeg se može doći markiranom stazom od Gornjeg Vrapča do izvora Družinec na romantičnoj čistini s klupama, odakle je moguće krenuti lijevo prema Ponikvama ili desno prema slapu Sopot. Put se dalje penje kroz gustu i vrlo lijepu šumu, a zatim se strmo spušta do šumske ceste koja uz potok Vrapčak vodi najprije do slikovite livade s klupama, a zatim i do samog slapa. Nasuprot slapu izgrađen je drveni most. Cijeli taj impresionistički prizor skriven je u šumskoj hladovini.

image
Slap Sopot
arhiva Cropix

500 Horvatovih stuba

Arhitektonski biser Medvednice nalazi se na sjevernoj padini, a gradio ih je planinar Vladimir Horvat od 1946. do 1953. godine. Atraktivni put od 500 kamenih stuba vodi nas do nekoliko malih ponora, vidikovaca, špilje Medvednice te konačno do odmorišta Srnec s klupama za izletnike. Markirani put počinje od livade Hunjke ispred Zvonimirovog doma, a za silazak do odmorišta Srnec potrebno je 45 minuta. Izlet je posebno pogodan za obitelji s djecom, a okrjepa nakon povratka na livadu Hunjku može se dobiti u Zvonimirovom domu ili u planinarskoj kući Mala Hunjka. Prilaz stubama moguć je i s vrha Sljemena stazom broj 39, koja se odvaja od Činovničkog sedla i vodi vrlo slikovitom i divljom šumom do odmorišta Srnec.

image
Spomen Vladimiru Horvatu
arhiva Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:04