BIJEG OD HLADNOĆE

Kamo na kupanje ovog vikenda: imamo najveći vodič za toplice, terme i vodene parkove

Doznali smo koje su otvorene, gdje se može nešto pojesti i popiti, a imamo i popis svih epidemioloških mjera i pravila u njima
 Brauns/Getty Images

Toplice su ovih dana ponovno postale hit. U biti, u pandemijsko vrijeme kada gotovo ništa ne radi, samo se tako čini. Oduvijek su za brojne građane i ljubitelje vode bile izvor ugode, pa je tako dio njih i ovih dana - kad se već može - pohrlio uživati u vodenim radostima.

Iako gradski bazeni trenutno ne rade, toplice su i dalje otvorene, a koje mjere vrijede za njih, provjerili smo na službenoj stranici hrvatskih vlasti posvećenoj pandemiji, koronavirus.hr. Tamo smo pronašli dokument pod nazivom “Preporuke za rad bazenskih kupališta i vodenih parkova”. Preporuke se, stoji u njemu, mogu primijeniti i na bazene koji imaju medicinsku indikaciju (npr. termalne vode, sumporne vode i druge vode s dokazanim terapijskim svojstvima), hidromasažne kade i slično. Pobrajamo one najvažnije, a isto tako, u nastavku članka donosimo popis toplica, termi i vodenih parkova u Hrvatskoj te detalje o organizaciji njihova rada.

EPIDEMIOLOŠKE MJERE U TOPLICAMA I VODENIM PARKOVIMA

Prema preporuci, u prostorima bazenskih kupališta (bazen i prostor oko njega) istodobno na 100 četvornih metara (uključujući površinu bazena) može boraviti maksimalno 15 osoba, a svim se posjetiteljima savjetuje sada već tradicionalno održavanje fizičke distance od dva metra.

Isto tako, ležaljke bi trebalo odvojiti tako da se omogućava održavanje fizičke distance te ih dezinficirati nekoliko puta dnevno, a obavezno “nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije nego je drugi gost koristi”.

Prije ulaska u bazen i pripadajuću površinu korisnici se moraju obavezno tuširati i proći kroz predbazen za pranje nogu (dezbarijera) u kojem voda mora biti hiperklorirana te sadržavati dezinfekcijsko sredstvo.

Broj osoba koje istodobno mogu boraviti u samom bazenu ovisi, pak, o njegovoj veličini. Prihvatljiv je onaj broj, stoji u preporuci, koji omogućava održavanje fizičke distance, s mogućnošću smanjenja broja osoba u slučaju povećane aktivnosti. Prema preporuci, svaka osoba (koja trenira u bazenu, kako je navedeno) trebala bi imati “svojih” sedam četvornih metara.

Uz sve to, bazenska kupališta ili vodeni parkovi dužni su uspostaviti sustav evidencije korisnika radi naknadnog lakšeg praćenja kontakata u slučaju zaraze. Evidentiraju se datum, ime, telefonski broj te vrijeme dolaska i odlaska.

TERME STUBAKI/HOTEL MATIJA GUBEC
Stubičke Toplice
Udaljen od Zagreba samo 30-ak minuta vožnje automobilom, hotel Matija Gubec odnosno Terme Stubaki otvorene su kako za posjetitelje na smještaju tako i za "vanjske goste", dakle one koji tamo ne noće, nego samo dolaze na kupanje. Kupati se mogu u dva velika bazena, jednom unutarnjem i jednom vanjskom.

image
Terme Stubaki

"Zbog visoke temperature termalne vode na izvoru i njezina visokomineralnog sastava, vanjski bazen otvoren je čitavu godinu. Dapače, poseban je doživaljaj ili atrakcija kupanje u vanjskom bazenu na ugodnih +37 stupnjeva dok pada snijeg." Poštek nadalje tvrdi da se kod njih gostima inače, u normalnim okolnostima, nudi širok spektar SPA usluga te da ponuda varira od raznih ručnih masaža i tretmana pa sve do SPM tretmana, body wrapinga i limfne drenaže. Posjetitelji isto tako mogu uživati u wellnessu, koji se sastoji od pet sauna, i to tri finske, jedne infracrvene i jedne turske saune. No, pritom ističe da trenutno zbog epidemioloških mjera smiju raditi samo finske saune. Usto postoje ograničenja u konzumaciji hrane i pića.

image
Terme Stubaki

"Nije nam dozvoljeno ni usluživanje hrane i pića u restoranima vanjskim gostima, a dopušteno je za one na smještaju, što, dakako, predstavlja svojevrsni apsurd i nije lako prihvatljivo većini gostiju te im se ovim putem još jednom na tome ispričavamo", napominje te dodaje kako su, što se tiče ostalih epidemioloških mjera, sve manje-više standardne - distanca, nošenje maski, maksimalan broj posjetitelja, dezinficijensi...

image
Terme Stubaki

"S obzirom na pridržavanje svega navedenoga i niti jedan slučaj zaraze posjetitelja od samog početka pandemije, ne strahujemo od zatvaranja i željno iščekujemo sve goste", dodaje.

Načelne cijene: cjelodnevna ulaznica za bazene s uključenim neograničenim korištenjem wellnessa 50 kuna, medicinska ili sportska masaža u trajanju od 30 minuta 65 kuna. Više informacija na internet stranici.

TERME JEZERČICA
Donja Stubica
Vodeni park u termama Jezerčica, udaljenima od Zagreba 40-ak minuta vožnje, sastoji se od ukupno osam bazena s prirodnom termalnom vodom izvorne temperature 38 Celzijevih stupnjeva, a prilagođeni su svim uzrastima. Sam vodeni park sastoji se od unutarnjeg i vanjskog dijela. Vanjski radi samo u ljetnim mjesecima, a unutarnji cijele godine te nudi pet bazena i dva whirlpoola.

image
Dragan Matic/Cropix

Što se tiče usluga koje nude u jeku pandemije, one su donekle ograničene za goste koji nisu na smještaju u pripadajućem hotelu (ukupno 47 soba) ili kampu. "Vanjskim gostima dozvoljen je samo dolazak na kupanje, a posluživanje hrane i pića nije dozvoljeno. Vanjski gosti mogu i na spa tretmane u wellnesu, u kojem je trenutno dozvoljeno maksimalno 30-ak osoba", objasnila je Roberta Turniški, voditeljica prodaje. Od sauna trenutno radi samo finska sauna. Naglašava kako se pridržavaju i svih ostalih epidemioloških mjera, kao što je održavanje distance od dva metra, razmak između ležaljki, dezinficijensi i drugo.

Načelne cijene: cjelodnevna ulaznica 60 kuna, cjelodnevna za umirovljenike 45 kuna. Više informacija na internet stranici.

DARUVARSKE TOPLICE
Daruvar
U Daruvarskim toplicama tvrde da, s obzirom na status specijalne bolnice, trenutno nisu otvoreni za vanjske posjetitelje koji žele koristiti bazen i wellness, nego samo za goste koji su na smještaju. A smještaja, tvrde, ima.

image
Dragan Matic/Cropix

"U ovom su času kapaciteti ogromni. Prije godinu dana ne bi bilo mjesta. Imamo ukupno 308 ležajeva, od toga 160 za komercijalni smještaj u dva objekta. Jedan je lječiliišni hotel Termal, a drugi depadansa Arcadia, koja trenutno ne radi jer je zbog mjera zatvoren restoran koji se nalazi u sklopu nje", objašnjava Miran Husak, rukovoditelj odjela prodaje, marketinga i recepcije.

image
Danijel Soldo/Cropix

Tvrdi da je u slučaju njihovih potencijalnih gostiju nužna rezervacija telefonom ili e-mailom te da se, kada dođu, radi obavezna trijaža koja uključuje mjerenje tjelesne temperature i popunjavanje upitnika. Nakon toga, tvrdi Husak, mogu u svoje sobe. Na poseban su način organizirali i konzumaciju obroka.

image
Danijel Soldo/Cropix

"Obroci su organizirani prema brojevima soba, dakle prema parnim i neparnim brojevima", govori te dodaje da su se u komercijalnom segmentu otvorili malo prije Nove godine. Prije su za komercijalni dio bili potpuno zatvoreni. Što se tiče bazena, Husak objašnjava kako hotel Termal ima termalne bazene - jedan unutarnji, koji je povezan s jednim manjim vanjskim, te jedan vanjski za plivanje. Svi bazeni rade tijekom cijele godine, a temperatura vode je, kako je navedeno na njihovoj stranici, od 28 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Načelne cijene: za smještaj su dostupne na internet stranici

ISTARSKE TOPLICE
okolica Buzeta
Istarske toplice na sjeverozapadnu Istre, udaljene od Buzeta 10 kilometara, prepoznatljive su po 85 metara visokoj stijeni Gorostas, koja se uzdiže iznad samih toplica. Ispod Gorostasa nalazi se izvor ljekovite vode Sv. Stjepan, iz kojeg izvire ljekovita voda, i to, kako navode na svojim stranicama, "visokosumporna, optimalno radioaktivna i topla voda sa 14 vrsta minerala". Trenutno rade u prilagođenom obliku.

image
Goran Sebelić/Cropix

"Radimo po prilagođenom principu i režimu, pridržavamo se svih epidemioloških mjera, distance, nošenja maski... Termini za terapije posebno su prilagođeni pacijentima, svatko ima svoj termin kako se oni ne bi okupljali u većem broju, tako da gužve nema ako dođu u zadanom terminu. Svi ispunjavaju obrazac za covid, jesu li bili u kontaktu i svaki se dan mjeri temperatura. Smještaj funkcionira, može se napraviti rezervacija od jednog noćenja pa naviše, nema ograničenja", objašnjava Samanta Sirotić iz odjela marketinga i prodaje, iako pritom dodaje kako se posebnih mjera pridržavaju i prilikom izdavanja soba (primjerice, razmak u smislu izdavanja soba). Bar i restoran funkcioniraju samo za one koje su kod njih na smještaju.

image
Goran Sebelić/Cropix

Sirotić tvrdi da je wellness, koji je inače u izdvojenom objektu, trenutno zatvoren, ali da masaža ima u hotelu. Što se tiče bazena, vanjski radi samo u ljetnim mjesecima, a unutarnji je termalni, ispunjen vodom iz izvora za koji se preporučuje 30 minuta kupanja dnevno odraslima, no nije za djecu u razvoju. Gost prethodno mora nazvati, a Sirotić tvrdi da nema gužve te da ljudi ponekad znaju biti i sami u bazenu.

Načelne cijene: 40 kuna ulaznica za bazen. Više informacija na internet stranici.

AQUAPOLIS, BIZOVAČKE TOPLICE
Bizovac
Kupalište Aquapolis u Bizovačkim toplicama, s unutarnjim bazenima ukupne površine 1400 četvornih metara, privremeno je zatvoreno. "Pozorno prateći sve upute Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kako bismo maksimalno odgovorno pristupili novonastaloj situaciji, odlučili smo privremeno, od 19. listopada 2020. do daljnjega zbog mjera opreza, zatvoriti kupalište Aquapolis Bizovačke toplice. Zdravstvena ustanova Lječilište Bizovačke toplice nastavlja s radom", stoji na njihovoj internet stranici.

image
Emica Elvedji/Cropix

"Kupalište nam je trenutno zatvoreno, termalni ljekoviti bazeni rade za potrebe pacijenata lječilišta. Ni za pacijente nije otvoreni cijeli kompleks, dakle rekreativni je dio zatvoren i za njih", potvrdili su dodatno u Bizovačkim toplicama te istaknuli "da će pratiti kako se stvari razvijaju dalje".

Načelne cijene: kupalište Aquapolis zatvoreno. Više informacija na internet stranici.

TERME SVETI MARTIN
Sveti Martin na Muri
Terme Sveti Martin otvorene su za goste koji traže smještaj, a termalni bazeni The Temple of Life za goste na smještaju, ali i vanjske posjetitelje.

"Zbog epidemioloških mjera na bazenima postoji ograničenje broja gostiju, no terme ažurno obavještavaju svoje potencijalne posjetitelje o stanju na bazenima putem službene web stranice, te društvenih mreža, a isto tako info centar kao i bazenska recepcija stoje na raspolaganju putem telefona ili e-maila za sve upite", objasnila je Jelena Petrošanec, referentica za marketing, te dodala da se terme pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera.

image
Marko Miscevic/Cropix

Same Terme Sveti Martin otvorene su od 0 do 24 h, a bazeni rade od 10 do 20 sati radnim danom i nedjeljom, te od 10 do 23 sata (noćno kupanje) petkom, subotom i danom prije praznika. Zbog propisanih epidemioloških mjera, restorani u sklopu resorta nisu otvoreni za vanjske posjetitelje već isključivo za goste na smještaju, no petkom, subotom i nedjeljom od 12 do 19 sati otvoren je punkt u Pubu Potkova gdje gosti mogu naručiti hranu i ponijeti sa sobom. U ponudi su pizze, hamburgeri i ćevapi, a cijene se kreću od 27 do 60 kuna.

Načelne cijene: cijene istaknute na internetskoj stranici termi

AQUAPARK ADAMOVEC
Adamovec
Aquapark Adamovec, površine 4200 četvornih metara, na svojoj internetskoj stranici ističe da je otvoren za sve svoje posjetitelje - vodeni park tj. bazeni rade od ponedjeljka do nedjelje od 9 do 22 sata, a wellness i spa (saune) rade od ponedjeljka do petka od 14 do 22 sata, a vikendom i praznikom od 12 do 22 sata. Pritom se primjenjuju mjere opreza. Primjerice, obavezni su nošenje maski prilikom ulaska i u prostoru svlačionica, dezinfekcija ruku i održavanje dvometarske distance od drugih posjetitelja. Fitness centar ne radi.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

"Vanjski bazeni ne rade, a u bazenskoj dvorani nalaze se dva jacuzzija, dječji bazen sa sadržajem, igračkama i toboganima, bazen plaža, koji ide od plićeg prema dubljem, bazen na galeriji te rekreacijski bazen. Maksimalan broj ljudi je 240, odnosno 15 ljudi na 100 četvornih metara površine", objašnjava nam Dolores Dizdar, djelatnica recepcije.

Restoran radi po principu dostave - može se kupiti kava za van, piće u PVC ambalaži i hrana za van. Smještajnih kapaciteta nemaju.

"Radnim danima nije velika gužva, niti si u ovoj situaciji možemo dozvoliti gužvu. Vikendom je veća posjećenost", tvrdi.

Načelne cijene: 70 kuna za odrasle radnim danom, vikendom 85 kuna. U ponudi su i obiteljske karte - 165 kuna za dvoje odraslih i dijete radnim danom te 195 vikendom. Više informacija na internet stranici.

VODENI PARK AQUAE VIVAE KRAPINSKE TOPLICE
Krapinske toplice
Vodeni park Aquae Vivae, ukupne površine 18.000 četvornih metara, ima pet unutarnjih bazena (od kojih je jedan kobiniran, vanjsko-unutarnji) te jedan vanjski bazen. Svi su bazeni punjeni ljekovitom, izvorskom vodom temperature od 28 do 38 Celzijevih stupnjeva. Kapacitet bazena je ukupno 1200 osoba. No, taj se broj posjetitelja u pandemijskim danima ne viđa.

"Radi mjera ti su kapaciteti sada 450 osoba", govori nam direktorica Martina Crljen. Tvrde da sam vodeni park nema vlastiti smještaj, nego surađuje s privatnim iznajmljivačima u okolici, primjerice njihovi su gosti gosti hotela Blue Sun u Mariji Bistrici, hotela Dvorac Gjalski u Zaboku, kao i Termi Tuhelj, kada tamo borave više dana pa, kako dodaje, požele vidjeti i neke druge toplice.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Objašnjava kako trenutno rade prema preporukama koje su stupile na snagu 13. siječnja, a da su prije toga radili prema preporukama iz protekle godine. Što se tiče novih preporuka, Crljen objašnjava da ništa nije posebno drukčije. Donedavno je radio i njihov restoran, no njega su prema preporuci stožera odlučili zatvoriti. Ne rade ni saune, ali pružaju usluge masaža.

Što se tiče gužvi, Crljen tvrdi da je vikend svakako posjećeniji, ali da ni u jednom trenutku nisu imali više od 400 ljudi. Kad bi se to i dogodilo, primjerice za vikend od dva do četiri sata, goste bi zamolili da malo pričekaju dok netko od posjetitelja ne izađe.

"Dezinfekcija je obavezna, kao i nošenje maski na ulazu i garderobama, obavezno je tuširanje. Voda se dezinficira natrijevim hipokloritom, vrijedonosti klora su sukladne uvjetima i sve analize naših voda su zadovoljavajuće. Gostima pružamo mjesto za sigurno opuštanje, apeliramo da drže razmak i poštuju osobni prostor", govori. Napominje također kako su, prilikom evidencije gostiju na ulazu, kada gotovo svaki gost prepriča neke svoje pandemijske doživljaje, stekli dojam da je oko 80 posto njihovih gostiju preboljelo virus, a primjećuju i da u ovim vremenima među njihovim posjetiteljima nema osoba starije životne dobi u mjeri u kojoj ih je bilo prije. Većinom dolaze obitelji s djecom.

Načelne cijene: cjelodnevna ulaznica za odrasle vikendom i praznikom 95 kuna, radnim danom 75 kuna. Obiteljska ulaznica za dvoje odraslih i dvoje djece radnim danom 200 kuna, vikendom 260 kuna. Djeca u dobi do šest godina ne plaćaju ulaznicu. Više informacija na internet stranici

MINERVA (SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU VARAŽDINSKE TOPLICE)
Varaždinske Toplice
Zbog trenutne epidemiološke situacije kompleks specijalne bolnice (koji se sastoji od ukupno četiri objekta, a jedan od njih je i onaj komercijalni - Minerva) prima samo pacijente koji dolaze preko HZZO-a.

"Nažalost, nije dozvoljen ulaz za wellness, ugostiteljske i sportsko-rekreacijske usluge", objašnjava Snježana Bahunek Hrženjak, rukovoditeljica Minerve. Nadalje ističe, zbog toga što su dio zdravstvenog sustava, da od pacijenata koji im dolaze traže i negativan test na covid.

image
Minerva/Specijalna bolnica Varaždinske toplice

U njihovu se kompleksu nalaze unutarnji (tri sportsko-rekreacijska bazena) i vanjski bazeni (vanjski rekreacijski bazen i vodeni park), od kojih ovi potonji ne rade u zimskim mjesecima. Gostima je u normalnim okolnostima na raspolaganju i tamošnji centar zdravlja u kojem se, među ostalim, provodi i tzv. medicinski wellness, tijekom kojeg se pažnja posvećuje poteškoćama korisnika i podrazumijeva savjetovanje. Imaju i fitness centar, koji trenutno također nije otvoren za vanjske posjetitelje.

"U ovim okolnostima nismo otvoreni za njih, no možda se, s obzirom na epidemiološke mjere, nešto promijeni krajem mjeseca", objašnjava rukovoditeljica.

Dodaje kako, osim fitnessa, medicinskog wellnessa i sportsko-rekreacijskih usluga, nude i usluge cateringa i banquetinga koje trenutno rade za vanjske upite. U komercijalnom segmentu svojih djelatnosti, dakle u Minervi, imaju 265 soba s ukupno 404 kreveta, a lani su, ističe, prošli i proces energetske obnove.

image
Xm-studio/Minerva/Specijalna bolnica Varaždinske toplice

"U objekt je uloženo više od 80 milijuna kuna, unaprijeđena je kvaliteta smještaja i sada smo u razdoblju u kojem idemo prema tome da se kategoriziramo na četiri plus zvjezdice", objašnjava.

Načelne cijene: ulaz dozvoljen pacijentima preko HZZO-a, ostale informacije na internet-stranici

TERME TUHELJ
Tuheljske Toplice
U Termama Tuhelj ističu kako su njihov hotel Well, Glamping village Terme Tuhelj, Vodeni planet, Svijet sauna te centar SPAeVITA otvoreni, no da je zbog povećanog interesa gostiju i pridržavanja važećih epidemioloških mjera i preporuka ulaz na bazene Vodenog planeta i u Svijet sauna ograničen za dnevne posjetitelje.

Broj posjetitelja Vodenog planeta i Svijeta sauna svakodnevno prilagođavaju popunjenosti smještajnih kapaciteta, koji su tijekom tjedna slabije, a vikendom nešto više popunjeni.

image
Arhiv Terme Tuhelj

"Pratimo broj posjetitelja i sukladno tome se rade ograničenja i konstantno korigiraju", naglašava Martina Jurjević iz Termi Tuhelj. Ističu kako se njihovo radno vrijeme i popunjenost mogu pratiti na njihovoj internet-stranici ili pak pozivom na broj telefona koji je na njoj naznačen.

Ugostiteljskim objektima mogu se služiti isključivo gosti na smještaju, a dnevnim je posjetiteljima na raspolaganju samo osobno preuzimanje hrane s vanjske strane Element bara (dok je unošenje hrane u prostor kupališta strogo zabranjeno). U Svijetu sauna trenutno rade samo finske saune, i to sukladno posjećenosti. Do daljnjega su zatvoreni i fitness centar, sportska dvorana i dječja igraonica.

image
Arhiv Terme Tuhelj

Naglašavaju kako prate stanje vezano uz širenje virusa te slijede sve upute nadležnih institucija.

Njihov Vodeni planet prostire se na površini od 15.000 četvornih metara i sadrži brojne vodene atrakcije raspoređene na unutarnje i vanjsko kupalište. Svi bazeni, njih ukupno osam, napunjeni su termalnom vodom, a vanjski bazeni trenutno ne rade.

Načelne cijene: cjelodnevna ulaznica za odrasle radnim danom 75 kuna, vikendom 95 kuna, više informacija na internet stranici

NAFTALAN - SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU
Ivanić-Grad
U sklopu Naftalana, specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, lani je otvoren i rekreacijski centar s tri unutarnja bazena: plivački (dužine 25 i dubine 1,60 metara te temperature 27 stupnjeva Celzijevih), rekreativni (dubine 1,45 metara i temperature 30 stupnjeva Celzijevih) i hidromasažni (dubine 1,25 metara i temperature 32 stupnjeva Celzijeva). Ljeti će se posjetitelji moći kupati i u velikom vanjskom bazenu s rekreativnim atrakcijama.

image
Sasa Cetkovic/Naftalan

No, svi ti bazeni (poludnevna ulaznica po cijeni radnim danom od 40, a vikendom 50 kuna) trenutačno su, zbog donesenih epidemioloških mjera, zatvoreni za građanstvo. Specijalna bolnica Naftalan inače se bavi liječenjem kožnih i reumatskih bolesti na osnovi dva prirodna ljekovita činitelja, a to su naftalan i slana termalna voda.

Načelne cijene: bazeni trenutačno zatvoreni za građanstvo, više informacija na internet stranici

TOP-TERME TOPUSKO
Topusko
Top-Terme Topusko, smještene u Topuskom u Sisačko-moslavačkoj županiji koja je teško pogođena snažnim potresom, trenutačno se nalaze u specifičnoj situaciji. Naime, kako nam objašnjavaju, mobilizirao ih je Stožer te na smještaju imaju određen broj stradalih s područja Gline i Petrinje.

image
Antun Cerovecki/Top-Terme Topusko

Osim za goste na smještaju, funkcioniraju i za vanjske posjetitelje. “Vanjski gosti uz poštivanje mjera mogu kupiti ulaznicu i kupati se u prostoru zatvorenog bazena dimenzija 40 x 16 metara.

image
Antun Cerovecki/Top-Terme Topusko

Vanjski bazeni su u funkciji ljeti. No, vanjski gosti nemaju mogućnost konzumacije jela i pića. Pridržavamo se svih mjera koje su propisane i postupamo u skladu s njima”, objašnjavaju nam u Termama Topusko. Zatvoreni bazen radi od ponedjeljka do subote od 11 do 21 sat, a nedjeljom od devet do 21 sat.

Načelne cijene: cijena cjelo­dnevne ulaznice vikendom 40 kuna, radnim danom 30 kuna, više informacija na internet stranici

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:00