Uzbuđenje na ekranu

Zaljubljeni ste u planine? Ovi filmovi za prave avanturiste neće vas ostaviti ravnodušnima

Zanima vas što ljude tjera da prelaze granice izvedivog, riskirajući vlastiti život?
 Artmannwitte/Getty Images/istockphoto

Volite planine? I to one ekstremne? Zanima vas što ljude tjera da prelaze granice izvedivog, riskirajući vlastiti život? Ovo je naš izbor igranih i dokumentarnih filmova koji će vas ostaviti bez daha i sve samo ne hladnokrvnima.

1. Meru
Dokumentarni film iz 2015. godine prati trojicu iskusnih alpinista i penjača Conrada Ankera, Jimmyja China i Renana Ozturka tijekom njihove ekspedicije na planinu Meru u indijskim Himalajama.

2. Touching the Void
Film iz 2003. godine prati problematični uspon Joea Simpsona i Simona Yatesa na Siula Grande u peruanskim Andama 1985. godine. Riječ je o nevjerojatnoj priči i filmu koji se naziva jednim od 100 najboljih dokumentaraca na svijetu.

3. North Face
Film North Face iz 2008. godine, napravljen na temelju istinite priče, prati pokušaj osvajanja Eigera, i to njegove sjeverne strane, odnosno litice koja se smatra jednom od najopasnijih na svijetu. Radnja filma događa se 1936. godine.

4. Everest
Film iz 2015. godine bavi se tragedijom na Everestu 1996. godine. Prati priče dvaju timova, jedan pod vodstvom Roba Halla i Scotta Fischera. Dva tima su se udružila ne bi li zajedničkim naporima osvojila vrh, no stvari su opasno pošle po zlu.

5. Free Solo
Dokumentarni film iz 2018. godine prati nevjerojatan pothvat Alexa Hannolda koji se upisao u povijest jer je "ispenjao" famozni El Capitan bez ikakve sigurnosne opreme, primjerice užadi, klinova i slično.

6. K2: The Killer Summit
BBC-jev dokumentarac koji temeljito prati i istražuje jednu od najvećih tragedija koja se dogodila na planini K2 u Pakistanu, a u kojoj je 2008. godine stradalo čak 11 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:45