City break

Upoznajte Rim, vječni grad u kojem se prošlost može doslovno opipati i okusiti

Talijansku prijestolnicu može se istraživati tjednima, ali ako imate ograničeno vrijeme donosimo što svakako treba vidjeti
 Vit Kovalcik/Depositphotos

Malokoji grad plijeni toliko pozornosti, a i rijetko koji zovu vječnim... Za Rim to čine s punim pravom. Naime, glavni grad Italije toliko je kulturološki i povijesno jak da biste u njemu, istražujući sve njegove znamenitosti i tajne, mogli provesti godine, a mnogi ga žele doživjeti barem na trenutak. Godišnje stoga privlači milijune posjetitelja koji šetnjom njegovim ulicama i atrakcijama, koje je nemoguće i pobrojati, uranjaju u neka minula stoljeća...

TOP 5 ZNAMENITOSTI

1. Koloseum
Koristeći tisuće robova, rimski car Vespazijan sagradio je veličanstveno zdanje, inače najveći amfiteatar na svijetu, između 72. i 80. godine. Konačni je proizvod doista impozantan - 80 ulaza, mjesta za 50.000 gledatelja, "pozornica" na kojoj su se održavale čak i pomorske bitke... Glavni su bili ipak gladijatorski spektakli. Održavali su se sve do 435. godine, a u njima je život izgubilo oko pola milijuna ljudi i milijun životinja.

image
Roland Nagy, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..u/Depositphotos

2. Vatikan
Kad točno imate prilike biti u nekom gradu i onda, unutar njega, posjetiti drugu državu? Prilika za to definitivno se pruža u Rimu, unutar vatikanskih zidina koje "čuvaju" najmanju državu na svijetu. I ona je, nepotrebno je uopće govoriti, krcata znamenitostima, no ako moramo birati, izdvojit ćemo baziliku sv. Petra. Njezina je gradnja počela 1506. godine, a famozni je pripadajući trg dovršio Bernini 1667. godine. Obavezno uđite u baziliku. Čekaju vas veličanstvena kupola i Michelangelo.

image
Depositphotos

3. Panteon
Ovo zdanje, jedno od najbolje očuvanih u Rimu, nekad paganski hram koji je s vremenom prenamijenjen u kršćansku crkvu, predstavlja arhitektonski i inženjerski pothvat, što zbog proporcija, što zbog nevjerojatne kupole. Veliku ulogu u tom zdanju igra i sama svjetlost, a da biste je doživjeli na najbolji mogući način, pokušajte posjetiti Panteon posjetiti 21. travnja, koji su Rimljani obilježavali kao dan osnutka grada i na koji ideja Sunčeva sata u ovom zdanju dolazi do posebnog izražaja.

image
Depositphotos

4. Fontana di Trevi
Fontana di Trevi bez imalo je sumnje jedna od najpopularnijih atrakcija u Rimu, ali i jedna od najpoznatijih na svijetu. Prema legendi, ako u nju ubacite jedan novčić, jednog ćete se dana vratiti u Rim. Ako bacite dva, zaljubit ćete se u Rimljanku ili Rimljanina. Ako bacite tri, zazvonit će svadbena zvona. Zahvaljujući tome danas rijetko tko prođe pokraj nje a da u nju nešto i ne ubaci, pa se fontana pretvorila u pravi "bankomat". Internet kaže da se svake noći iz nje izvadi 3000 eura koji odlaze humanitarnim organizacijama.

image
Depositphotos

5. Apijski put
Apijski put jedan je od najslavnijih rimskih putova. Vječni grad spajao je s Brindisijem na jugoistoku Italije, a izvorno je služio kao vojna cesta. Ime je dobio po Apiju Klaudiju Slijepom, rimskom cenzoru. Ukupno ima 560 kilometara, a na prvih osam brojni su spomenici. Što se tiče rimskih cesta, mreža je imala impozantnih 85.000 kilometara i odigrala je ključnu ulogu u povijesti Carstva. Kako bi osvojili koji novi grad, istog bi ga trena povezivali s Rimom.

image
Depositphotos

OBAVEZNO PROBATI
Rim je, definitivno, prava destinacija za ljubitelje hrane. Jela koja bi trebalo probati teško je i sva nabrojati, pa ćemo jednostavno navesti njih nekoliko. Na prvom je mjestu carbonara - tjestenina, sirova jaja, pecorino romano i parmigiano reggiano te guanciale (slanina od sušenih svinjskih obraza) ili pak panceta. Drugo, carbonarina manje razvikana kolegica, bucatini amatriciana na bazi rajčice. Treće, cacio e pepe (tjestenina, sir i papar). Na tradicionalnom jelovniku sigurno ćete naići i na tripe, po naški tripice, kuhane u umaku od rajčica te posute svježom mentom i pecorinom.

image
Depositphotos

JESTE LI ZNALI?
Rim je grad fontana - ima ih stotine. U stotinama se broje i crkve. Precizno, ima ih 900. Osim fontana i crkava, Rim je i grad mačaka. Prema zakonu uz 1991., one su zaštićene i ne smije ih se relocirati "iz njihova prirodnog urbanog staništa ako žive u skupini većoj od pet jedinki". Ako ćete hodati ulicama Rima, nije uzgred prisjetiti se tom prilikom i nekoliko čudnih navika starih Rimljana. Primjerice, povraćali su između jela kako bi mogli nastaviti jesti, a posebno su uživali u jezicima plamenaca, jelu koje se smatralo delicijom. Ako bi imali zdravstvene probleme, liječnici bi im često prepisali gladijatorsku krv. Ona se davala i ženama koje su imale problema sa začećem.

image
Depositphotos

U NOVČANIKU...
pivo (pola litre, u lokalnom pubu): 42 kn
kava (u boljem kafiću): 13 kn
ručak: 68 kn (fast food); 129 kn (jednostavan ručak u poslovnoj četvrti); u poslovnoj četvrti); 334 kn (večera za dvoje u lokalnom pubu)
taksi (vožnja od 8 kilometara): 106 kn
smještaj (prosječna cijena hotela s 3 zvjezdice): 849 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:45