SVJETSKI PUTNICI O HRVATSKOJ

Proputovali smo pola svijeta, a onda nas je korona usporila i otkrili smo ljepote Hrvatske

Turistička novinarka, fotograf i blogeri otkrivaju što ih je oduševilo unutar granica lijepe naše u godini bez dalekih putovanja na koja su navikli
Antonio Ivičević, Putni kofer
 /Putni Kofer

Antonio Ivičević
FB: Putni kofer, IG: @putni_kofer, putnikofer.hr

Otkrio sam otoke i zaljubio se u
Liku, dolinu Gacke i okolicu Zagreba

image
Antonio Ivičević, Putni kofer
Putni Kofer/

Početkom godine bio sam u procesu kupnje avionske karte za putovanje u Indoneziju, no kako je krenula cijela priča s koronavirusom, odlučio sam pričekati neke sigurnije dane za jednu takvu avanturu. Nakon što je Stožer ukinuo propusnice, spremio sam svoj Putni Kofer i počeo otkrivati ljepote naše zemlje. S obzirom na to da je karantena probudila onaj djelić mene koji obožava provoditi vrijeme u prirodi, moje prvo putovanje je bilo u netaknutu prirodu i destinacije koje se s pravom mogu nazvati najljepšim prirodnim biserima u Hrvatskoj - Plitvička jezera, Vražji prolaz i Zeleni vir te u Opatiju bajnu.
Nakon toga su uslijedila putovanja i izleti u Trakošćan, Samobor, unutrašnjost Istre, Cres, Lošinj, Liku i prekrasnu Gacku dolina, Vis, Hvar i Mljet. I nešto vam moram priznati - zaljubio sam se u Komižu na otoku Visu. Dogodila se ljubav na prvi pogled i Komiža je probudila u meni sva ona osjetila koja sam zaboravio i da postoje. Stare kamene kuće koje se kupaju u moru, nasmiješena lica mještana sa zarazno smirenom energijom, umjetnički duh koji stanuje u komiškim ulicama, stotine nijansi plave boje neba i mora te sunce žarkije i more slanije...
Osim Komiže, moram izdvojiti i Cres, otok na kojem caruju divlja priroda i najljepše plaže na svijetu. Također, otokom naokolo šetaju ovce, a kad se požele odmoriti, nerijetko legnu na cestu i nasmiju prolaznike. Taj jedinstven osjećaj sjedinjenja s prirodom zasigurno neću zaboraviti na čemu, ustvari, mogu zahvaliti koronavirusu, zar ne? Posjetio sam ta dva čarobna otoka koja su već dulje vrijeme bila moja tiha patnja:)
Osim spomenutih izleta i putovanja, u svojoj okolici u periodu lockdowna otkrio sam jezera u Blatu (Lučko), vrhove Samoborskog gorja te Medvednice, koji su bili svojevrsno utočište za bijeg iz stana koji je postao i mjesto za rad i mjesto za život.
U planu je proljetan roadtrip po Italiji i Indonezija, što naravno ovisi o situaciji s koronavirusom, a od domaćih destinacija plan je bolje upoznati Sjevernu Hrvatsku.



Ivan Bengeri
FB: Idemo putovati, jesti i piti, IG: idemo_putovati, www.bengeri.com

Prvo krstarenje Jadranom, Mljet i
otkrivanje tajni mog varaždinskog kraja

image
Ivan Bengeri
Darko Gorenak/

Moje posljednje putovanje prije korone bio je roadtrip Namibijom u siječnju, a prvo ‘mini putovanje’ nakon lockdowna izlet do Lonjskog polja i Moslavine. Već idući vikend proveo sam u Lici, a oba ta kraja imaju mnogo za ponuditi kad su u pitanju aktivnosti u prirodi, tradicija i gastronomija.
Početkom ljeta napokon sam pronašao dovoljno vremena da posjetim Mljet, otok koji mi je već godinama na listi. Par dana je bilo prekratko za doživjeti sve, ali definitivno se vraćam. Najviše zahvaljujući ovoj neobičnoj sezoni i niskim cijenama početkom kolovoza bio sam na prvom krstarenju u životu za vrijeme kojeg sam ponovno posjetio te iz drugačije perspektive doživio i ostale južnodalmatinske otoke.
Vrijeme kod kuće uglavnom koristim za istraživanje varaždinskog kraja. Više vikenda sam se zaletio do Lepoglave, grada i kraja vjerojatno najpoznatijeg po tradiciji čipkarstva i - naravno - zatvoru, ali koji nudi još toga s turističkog aspekta. Jeste li npr. znali da je odmah pored grada vulkan, ili da možete ručati u zatvorskom restoranu? Mogla bi vas još više začuditi informacija da se upravo tamo posluži godišnje najviše porcija lignji u cijeloj Hrvatskoj.
Kad već pričam o hrani - tek koji kilometar dalje, kada se nakon planinarenja, spustite na drugu strane obližnje Ravne gore - u Donjoj Višnjici svakog nedjeljnog jutra mještani iza trgovine pripremaju kotlovinu. Morate biti ranoranilac, prve porcije spremne su već prije 8 ujutro, a do podneva sve se pojede. Na drugom kraju županije, u Varaždinskim toplicama neki dan sam otkrio izvrsnu pizzu čije se tijesto mijesi po posebnoj recepturi s ljekovitom termalnom topličkom sumpornom vodom.
Ova godina samo mi je dodatno dala do znanja; ‘Ne planiraj previše, prepusti se, stvari se već nekako poslože same…’.


Adriana i Vedran Karuza
FB: Kruzovi, IG: kruzovi, www.kruzovi.com

Baranja je pravi dragulj, a oduševili su
nas i naša Rijeka, te Lika, Velebit, Vis...

U prvoj polovici godine propalo nam je krstarenje na koje smo trebali ići u travnju. Dalje nismo ni planirali inozemstvo, ali da je situacija drugačija još malo bi počeli loviti karte za neku egzotiku u siječnju 2021. Umjesto toga, dogodila se korona i ova je godina definitivno u znaku Hrvatske kad su putovanja u pitanju. Jedva smo dočekali ukidanje propusnica. Odmah smo zbrisali u drugu županiju! Proveli smo odličan vikend u Lici, spavali smo u Crobittonu na Velebitu, plovili Gackom, posjetili Muzej Nikole Tesle... Osim već spomenute Like, bili smo u Istri, na Visu, a prvi put smo posjetili Baranju koja nas je potpuno oduševila. Taj je kraj pravi draguljčić - osim što je stvarno lijepo, ima se puno toga za vidjeti, domaćini su izvrsni, a omjer uloženo-dobiveno je u Baranji puno bolji nego bilo gdje na obali. I, moram reći - hrana i vino su božanstveni.
I spavanje u Crobitton kućicama i Baranja su od prije bili na listi želja. Sigurno bi ih posjetili bez obzira na situaciju, samo je korona malo ubrzala stvar. Uz to, za vrijeme lockdowna dodatno smo se posvetili našoj Rijeci. Iako smo je već prije obišli kao da smo turisti, korona nas je dodatno bacila u prirodu - otkrili smo sjajnu šetnicu i stare mlinove uz Rječinu.
Moram reći da smo do sada zadovoljni putovanjima u ovoj godini - iako ne možemo daleko, stalno smo negdje. Sada slijedi pauza zbog posla, škole, a što će jesen i zima donijeti, teško je reći. Razmišljamo o zimskim Plitvicama, Međimurju, a moguće je da ćemo posjetiti i Šibenik u rujnu ako se bude održao poznati festival putnika. O nekim daljim putovanjima razmišljamo oprezno.

image
Adriana i Vedran Karuza s bloga Kruzovi
Kruzovi/Kruzovi


Domagoj Sever
FB: Domagoj Sever, IG: domagojsever, www.domagojsever.com

Proputovao sam Hrvatsku uzduž i
poprijeko,obišao osam otoka, ali
i Slavoniju, Moslavinu, Liku...

image
Domagoj Sever
Domagoj Sever/Domagoj Sever

Nažalost, zbog korone su mi odgođena putovanja u Maroko, Island i Grčku, planovi su bili još i veći, ali korona me naučila da puno više cijenim i kraća putovanja. Nakon što su ukinute propusnice i lockdown prvo sam otišao doma roditeljima, nakon punih 70 dana. Nakon toga na Lonjsko polje, iako samo sat vremena udaljeno od Zagreba, imao sam osjećaj kao da idem na neko daleko putovanje.
Hrvatsku sam ove godine uistinu proputovao uzduž i poprijeko, zadnja dva mjeseca bio sam na osam naših predivnih otoka, posjetio sam Istru, Slavoniju, Međimurje, Liku, Moslavinu, snimali smo razne kampanje i moram priznati da sam baš uživao. Nedavno plivanje s dupinima u blizini Vrgade jedan mi je od dražih trenutaka ovog ljeta. Otok Susak mi je već neko vrijeme bio na listi želja i konačno sam uspio nekoliko dana odvojiti da ga posjetim. Želja mi je još otići na Palagružu, prespavati na svjetioniku, obići i neke manje nenaseljene otoke na kojima nisam bio.
Nastavljam istraživati i dalje. Baš sam stigao na Hvar i nešto više od dva tjedna ću istraživati prirodne ljepote otoka i debljati se s ukusnom otočkom hranom.

Martina Hrupić
turistička novinarka Like!-a

Prvi put sam jedrila Jadranom i
potpuno se zaljubila u Kornate

Zbog pandemije koronavirusa propao je Uzbekistan, koji bi bio pedeseta zemlja koju sam posjetila. Dečko i ja smo mjesecima sanjarili o odlasku u Samarkand i, da je sve bilo po planu, tamo bi bili u lipnju. No, još u ožujku - kad smo planirali kupiti karte - postalo je jasno da od dalekih, inozemnih putovanja neće biti ništa. Kad su se naposljetku ukinule propusnice, prvo sam odjurila u pravcu rodnog Čakovca, a zatim put dvorišta kućice u Zagorju koja nam je i dalje ljetno utočište, okruženo šumom, poljima i mirom. Istraživali smo okolicu, a onda se pojavila predivna prilika - da postanem članica posade Nautičke patrole Jutarnjeg lista. Znači, prvi put u svom životu kročila sam na jedrilicu, živjela dva tjedna na brodu i upoznala hrvatsko more i obalu iz jedne druge, još plavije i slanije perspektive. I upravo mi je to bila prilika da iz prve ruke vidim Kornate, koji su mi već dugo na listi želja. Gdje da krenem? Tirkiz, zalazak na Žutu, predivna Piškera, suludo lijepa Mana... Nakon povratka na kopno ponovno je na red došlo Zagorje... Zeleno, pitomo... i prepuno iznenađenja, primjerice bajkovitih, poljskim cvijećem i zelenilom obraslih utvrda kao što su Cesargrad i Kostelgrad. A i sama vožnja kroz zagorske brege... Upravo to u planu je i za ostatak godine - što više uživati u Hrvatskoj!

image
Martina Hrupić na Kornatima
Antonija Grbavac/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:22