IZAZOV

Nikada niste bili na kampiranju? Ovo su najbolji savjeti za potpune početnike!

Krenite "baby koracima": kampirajte jednu noć, u idealnim vremenskim uvjetima i testirajte opremu
 Anatoliy_gleb/Getty Images/istockphoto

1. Želite li se okušati u kampiranju, kako biste smanjili mogućnost negativnog dojma, krenite "baby koracima" - kampirajte jednu noć, dobro provjerite vremensku prognozu i otisnite se na kampiranje kada je vrijeme lijepo i stabilno, a za kampiranje odaberite bližu, "pitomiju" destinaciju.

2. Za početak opremu posudite i promatrajte kako ćete reagirati na kampiranju, pogotovo ako vam je prvi put. Možda shvatite da to ipak nije za vas ili na tuđoj opremi dokučite kakva vam doista treba, a tek zatim se odlučite na kupnju smatrate li da je potrebno.

3. Ponesite prikladnu odjeću. To znači u prvom redu (naravno, ovisno o dobu godine) nešto toplo i vodootporno, ali i rezervnu odjeću za slučaj da se smočite ili da se nešto potrga.

4. Ponesite dovoljno hrane. Opskrbite se unaprijed, razmislite i sastavite popis svega što bi vam moglo zatrebati.

image
Casarsaguru/Getty Images/istockphoto

5. Ne ostavljajte iza sebe smeće. Pri odlasku u prirodu inače vrijedi ona "iza sebe ostavi smo svoje otiske". Smeće skupljajte ne samo iz poštovanja prema samoj prirodi, nego i prema drugim osobama koje kampiraju.

6. Ako ulažete u šator, uvijek je dobro kupiti mrvicu veći. Dakle, ako želite šator za dvije osobe, zapravo je najbolje uložiti u onaj za tri - tako u njemu imate dovoljno mjesta za stvari, bez nepotrebnog stiskanja. Isto tako, razmislite o šatoru koji ima neku vrstu rasklopne tende na ulazu - ona se može pokazati korisnom za, primjerice, skladištenje blatne obuće.

7. Prije odlaska na kampiranje, ako vam je prvi put, sastavite šator prvo kod kuće, čisto za probu. Iako se većina modernih manjih, jednostavnijih šatora sastavlja vrlo jednostavno, dobro je unaprijed ga isprobati, čisto za slučaj da ga morate sastavljati noću. To pogotovo vrijedi za šatore složenije konstrukcije.

8. Razmislite o podlozi za spavanje. Mogućnosti je mnogo, no kako bi vam bilo ugodnije, korisno je imati jednu. Kao i u slučaju ostale opreme, posudite, isprobajte i tek onda kupite.

9. Razmislite što sve nosite sa sobom. U pravilu želite biti što laganiji i praktičniji, no isto tako je poželjna i udobnost. Nije loše razmisliti o sklopivom stolcu ili dekici, prijenosnom hladnjaku. Dobro je ponijeti i osnovne lijekove.

10. Ne ostavljajte hranu vani preko noći, na otvorenom, pogotovo ostatke. Ovisno o tome gdje je točno kampirate, ona bi mogla privući "goste".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:21