SAVJETI IZ PRVE RUKE

Čeka vas dugi let? Evo kako lakše preživjeti sate i sate sjedenja u skučenom prostoru

Savjete svojih korisnika, čestih putnika, prikupila je i objavila platforma za pretraživanje letova Skyscanner

Ilustracija

 Depositphotos

Dugi, prekooceanski letovi mogu biti iscrpljujući. Prostor je skučen, vrijeme sporo prolazi, teško se udobno namjestiti i zaspati... Naravno, ako imate sreću i letite prvim razredom ili biznis-klasom, sve je mnogo jednostavnije, ali većina nas putuje ekonomskim razredom i osuđeni smo na uska sjedala i gužvu oko nas. No, postoje sitni trikovi koji nam mogu olakšati dugo putovanje, a prikupio ih je Skyscanner od milijuna svojih korisnika. Evo što iskusni putnici predlažu za lakše podnošenje dugog putovanja avionom.

Izaberite udobnu odjeću

Ovo se, dakako, podrazumijeva. Uske hlače, kratke haljine, neudobne cipele, sve to učinit će vaše vrijeme u avionu nepodnošljivim. Ne zaboravite da ćete provesti osam, devet ili čak 12 sati sjedeći, pa odaberite mekanu, široku odjeću, poput trenirke, i udobne tenisice i tijelo će vam biti zahvalno. Odjenite se slojevito ako vam tijekom leta postane prehladno ili prevruće, a u ručnu prtljagu možete ubaciti i udobne papuče u koje ćete se preobuti kad putovanje započne.

Odaberite dobro sjedalo

Razmišljajte unaprijed i prilikom kupnje karte nadoplatite za odabir sjedala ili se čekirajte među prvima kako biste imali mogućnost izbora - na dugim letovima to može biti ključno. Ako želite više mjesta za noge smjestite se uz prolaz, ako volite nasloniti glavu dok spavate uzmite mjesto uz prozor, a ako vam smetaju djeca odaberite mjesto u stražnjem dijelu aviona jer obitelji najčešće smještaju na sam početak.

image
Tomasz Wyszołmirski Www.dabarti.com/Depositphotos

Pripremite se za spavanje i napadaje gladi

Vrijeme će vam najbrže proći ako let, ili njegov veći dio prespavate, pa uložite u dobar jastuk za putovanja, ponesite masku za oči i čepiće za uši ili slušalice ako volite slušati glazbu. Iako je na dugim letovima osigurana hrana, vi najbolje znate svoje navike i ukus, pa ponesite grickalice, voće, sokove, sve što bi vam moglo zatrebati. Pijte dovoljno vode, a izbjegavajte pretjerivanje u kavi, čaju i alkoholu.

Protegnite noge

Pokušajte ustati i napraviti nekoliko koraka po zrakoplovu svakih dva sata. Od dugog sjedenja mogu vam se ukočiti noge, leđa ili vrat, pa ne izbjegavajte to kratko istezanje.

Osigurajte si zabavu

Na prekooceanskim letovima imat ćete velik izbor serija, filmova i glazbe na raspolaganju, no možda je to priika da nadoknadite neku omiljenu seriju ili dovršite započetu knjigu. Ne zaboravite da satima nećete imati interneta, pa si sve što biste voljeli gledati, skinite na tablet ili laptop kako bi radilo i offline.

Razgovarajte sa suputnicima

Ovo može biti zamka jer nikad ne znamo pored koga će nas avikompanija smjestiti, ali ako započnete razgovor s nekim do sebe, možda upoznate zanimljivu osobu i čujete neobične priče. Ako osoba do vas nije za razgovor ili govori previše, bijeg su uvijek slušalice, čije je stavljanje internacionalni nepisani signal za “želim tišinu i privatnost”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:20