VODIČ ZA UŠTEDU (3)

Aplikacije koje će vam olakšati putovanje, uštedjeti vrijeme, a često i novac

U trećem, posljednjem nastavku serijala donosimo popis korisnih aplikacija po kategorijama
 Glazunov Evgeny

Zastanete li ikada pa se na trenutak pitate kako su putovanja izgledala nekada? Bez silnih informacija na internetu, GPS-a i mobitela, kad su se putnici jednostavno otisnuli u nepoznato i iza svakog ugla pronalazili neko iznenađenje? U današnjim modernim vremenima, gdje smo konstatno bombardirani informacijama i okruženi ekranima svih veličina i vrsta, gdje smo sve već vidjeli i prije nego što smo se uopće domogli destinacije i gdje zemaljsku kuglu doslovno možemo proputovati iz udobnosti kauča, takva vrsta putovanja često se (čast iznimkama) čini kao doista daleka prošlost. No, tu smo gdje smo, a nisu ni ekrani i ono što nam nude uvijek baš tako loši.

U nastavku navodimo neke primjere gdje nam se tijekom putovanja doista mogu pokazati korisnima. Naime, dotičemo se aplikacija. A kad tek zaronite u taj svijet, vrlo je lako ostati bez daha. Ima ih more, za svaki vid života i svakodnevice, pa tako i za putovanja. Pokušali smo izdvojiti one od kojih biste mogli imati velike koristi - ili u smislu da vam olakšaju pripreme i planiranje puta, da uštedite novac, da se povežete s lokalnim stanovništvom i odmaknete od najrazvikanijih destinacija ili da vam putovanje jednostavno bude što praktičnije i udobnije.

Većina njih je besplatna, barem što se tiče osnovnih paketa koje nude, a neke se i plaćaju. Jednako tako, koje god da se dotaknete, uvijek ima nekoliko verzija. Ako se i ne odlučite za neku od ovih, možda vas upravo one inspiriraju da potražite neku sličnu koja će biti po vašem guštu.

Ovaj tekst treći je i posljednji dio našeg mnogo većeg serijala posvećenog što jeftinijim putovanjima. U prethodna dva bavili smo se korisnim internet stranicama, općenitim savjetima za uštedu prilikom putovanja, a s nama su svoje savjete i trikove podijelili i poznati hrvatski putnici.

1. PLANIRANJE PUTOVANJA

TripAdvisor
Inspiracija, recenzije, organizacija putovanja, rezervacije izleta... Korisnici ove aplikacije tvrde da ima sve te da je “must have” prilikom planiranja putovanja. Opcija “trip” nudi vam da pohranite sve lokacije i atrakcije koje vam se sviđaju i pogledate ih na karti. Dostupna je na 28 jezika.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

Culture Trip
Ova aplikacija predstavlja se kao vaš “nužni suputnik”. Nudi vam preporuke, i to za najmanje 450 različitih lokacija, uz pomoć nje možete isplanirati putovanje, a omogućava vam da koristite i njihove vodiče za putovanja, u kojima daju dublju perspektivu ili vas upoznaju s još neotkrivenim i nerazvikanim atrakcijama.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

TripIt
Ova aplikacija služi kao organizator putovanja. Sve rezervacije - hotela, aviona... - pošaljete na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i automatski dobivate svoj plan putovanja kojem lako možete pristupati kad god vam zatreba (primjerice, kad vas traže broj rezervacije). Prikladno za one koji vrlo mnogo putuju.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno (“pro verzija” se naplaćuje)

Hooper
Pomaže u pronalasku najjeftinijih letova i hotela, a uz to nudi alate za predviđanje njihovih cijena s točnošću od, kako se hvale, čak 95 posto, i to u razdoblju od godinu dana. U svojoj bazi ima i aviokompanije kao što su Air France, Lufthansa, KLM i mnoge druge.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

Rome2Rio
Dostupna na šest jezika, pomaže u organizaciji putovanja. Unesete adresu, atrakciju ili željeni grad, a ona uzvraća popisom svih opcija oko načina putovanja, rezervacija smještaja i aktivnosti. Bez obzira na to putujete li vlakom, trajektom ili autobusom, nudi procjene cijena, trajanje puta i detalje o rezervaciji, a u bazi ima više od 5000 kompanija iz 160 zemalja.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

2. PAKIRANJE

PackPoint
Aplikacija koja oslobađa stresa pakiranja. Na temelju trajanja vašeg putovanja, vremenskih uvjeta na destinaciji i aktivnosti kojima se planirate baviti za vrijeme putovanja, izrađuje popis svih stvari koje biste trebali ponijeti sa sobom. Pomoću nje možete doznati ima li na odredištu i praonica u kojima biste mogli oprati odjeću.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: 24,99 kn

3. JET LAG

Timeshifter
“Putovanja su se vratila. Ne mora se i jet lag”, glasi moto ove aplikacije, koja djeluje kao osobni savjetnik za borbu protiv jet laga. Uglavnom, daje vam savjete kako se izboriti protiv njega na temelju vaših personaliziranih detalja.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: prvi “jet lag plan” je besplatan, ostali se naplaćuju, kao i neograničeni pristup planovima

4. OUTDOOR

Komoot
Ako volite aktivni odmor i aktivnosti u prirodi kao što su planinarenje, bicikliranje ili vožnja brdskim biciklom, ova aplikacija mogla bi biti od pomoći. Pomaže u planiranju izleta tog tipa, nudi offline karte, navigaciju...
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: prva regija je besplatna, ostale regije, paketi regija ili “svjetski paket” se naplaćuju

image
Tomasz Wyszołmirski www.dabarti.com

5. NA LETU / AERODROMU

LoungeBuddy
Ova se aplikacija hvali da “otključava misterije loungeova u zračnim lukama”. Nakon što unesete podatke, govori vam kojim loungeovima možete pristupiti na kojem aerodromu (na više od 800 aerodroma s više od 2000 loungeova). Reći će vam postoji li neki besplatan ili izlistati one za koje možete kupiti dnevnu propusnicu.
Dostupnost: App store
Cijena: besplatno

SkyGuru
Ako se bojite turbulencija, ova aplikacija mogla bi vam pomoći. Dizajnirao ju je pilot i terapeut Alex Gervash, a daje informacije o vremenskim uvjetima i prognozu potencijalnih turbulencija na ruti kojom letite.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: osnovna je verzija besplatna, naprednije se opcije naplaćuju

Flio
Aplikacija se hvali da je vaš najbolji suputnik tijekom putovanja avionom. Daje detaljne informacije o više od 5000 zračnih luka diljem svijeta, ažurira podatke o odgodama leta ili promjene izlaza, obavještava vas kad imate pravo na odštetu u slučaju odgode, omogućava uštedu putem vaučera za restorane i rezervaciju parkinga.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

Flightrader24
Ova aplikacija za praćenje letova nudi opciju “live trackera”, pa čak i da uperite mobitel u avion i doznate detalje o letu.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno (naprednije se verzije naplaćuju, s time da se nudi besplatno probno razdoblje)

6. NOVAC

GlobeTips
Aplikacija koja vas savjetuje o tome koliku biste napojnicu trebali ostaviti u 200-tinjak zemalja i destinacija. Ima uključen i kalkulator napojnica.
Dostupnost: App Store
Cijena: besplatno

Tricount
Aplikacija za one koji putuju, primjerice, s prijateljima ili u grupi te računa zajedničke troškove kako ne biste trebali razmišljati o tome tko što i koliko kome duguje. Unesete detalje o vašem putu i pozovete prijatelje da se istom pridruže. Svaki put kad netko nešto plati, unesete iznos u aplikaciju, a možete pohranjivati i fotografije računa.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: aplikacija je besplatna, no dodatne se opcije naplaćuju

Trail Wallet
Aplikacija za praćenje troškova. Možete ih organizirati po putovanju ili mjesecu, odrediti dnevni budžet i jednostavno unositi troškove.
Dostupnost: App Store
Cijena: besplatno za prvih 25 unosa, dodatne se opcije naplaćuju

XE Currency Converter
Dostupna na 11 jezika, ova aplikacija omogućava preračunavanje različitih tečajeva. Moguće ju je koristiti i za prijenos novca.
Dostupnost: App Store
Cijena: besplatno

7. SMJEŠTAJ

Hostelworld
Ako tražite jeftiniji smještaj, odnosno hostele, ovo je aplikacija za vas. Naravno, tu su tražilica, filtri, opisi objekata... Jednostavna je za upotrebu, a nudi i recenzije smještaja.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

HotelTonight
Pomoću ove aplikacije možete doći do izvrsnih last-minute opcija ako tražite hotelsku sobu. Jednostavna je za upotrebu, možete pretraživati na temelju grada, atrakcije ili pak na karti, a zatim provjeriti recenzije i fotografije drugih putnika.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

Dayuse.com
Ova aplikacija mogla bi se pokazati jako korisnima za one s dugim layoverom. Naime, omogućava vam opcije smještaja u hotelima u trajanju od jednog do deset sati. U svojoj bazi ima 5000 smještaja u 25 zemalja, a smještaj se može unajmljivati od šest sati ujutro do osam navečer.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

image
Depositphotos

8. HRANA

Happy Cow
Kao stvorena za vegetarijance i vegane, ova aplikacija pomaže vam pretraživati više od 100 tisuća restorana, kafića, pekarnica, tržnica i dućana u 195 zemalja svijeta. Možete pretraživati i hranu bez glutena, ili pak po vrsti kuhinje.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno (naprednije opcije se plaćaju)

TheFork
Restorane možete pretraživati po kategorijama i rezervirati ih. Dostupan je u više od 4000 gradova u 11 zemalja, većinom u Europi, ali i u Brazilu i Australiji. Najbolja je prednost to što mnoge rezervacije restorana dolaze uz popuste, u nekim slučajevima čak i od 25 do do 50 posto samo ako ste rezervirali putem aplikacije. Isto tako, imaju i sustav nagrađivanja - tzv. yums. Po rezervaciji dobivate određeni broj “yumova” i zatim, kad ih skupite dovoljno, možete ostvariti popuste.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

Withlocals
Ako volite hranu, ovo je aplikacija za vas jer putem nje možete rezervirati ture specijalizirane za hranu, prisustvovati večerama kod lokalnih domaćina ili pak radionicama kuhanja. Aplikacija se prije svega fokusira na Europu i Aziju.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

Eatwith
Omogućuje vam da se povežete s lokalnim stanovništvom u više od 130 zemalja te uživate u hrani, ili putem večera s lokalnim ljubiteljima kuhanja i hrane ili putem tečajeva kuhanja.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

9. SIGURNOST

TripWhistle
Aplikacija namijenjena sigurnosti mapira vašu lokaciju i omogućuje vam da jednostavno pošaljete svoje koordinate. Isto tako, omogućava vam da putem nje nazovete službe kao što su vatrogasci, hitna pomoć ili policija u 196 zemalja svijeta.
Dostupnost: App Store
Cijena: besplatno

10. PRAKTIČNO

Polarsteps
Riječ je o aplikaciji koja predstavlja digitalizirani dnevnik puta. Automatski prati vaše putovanje, gradeći digitalnu mapu kretanja, koju možete uljepšati fotografijama
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

Flush
Ova aplikacija omogućava vam jednostavan pronalazak u slučaju “da vam postane sila”. Naime, u svojoj bazi ima oko 200 tisuća javnih toaleta diljem cijelog svijeta, a reći će vam koji su besplatni, primjerice. Čak možete ostavljati recenzije na one koje ste “posjetili”.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

Metric Conversions
Što god da trebate preračunati - bila to duljina izražena u stopama, a vi bi u metrima - ova aplikacija to ima.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

WiFi Map
Ova aplikacija pokazuje najbliže besplatne hotspostove s lozinkama i komentarima korisnika. Isto tako, ima i kartu s navigacijom, a rezultate možete pretraživati i prema brzini samog interneta.
Dostupnost: App Store
Cijena: besplatno, no dodatne se opcije naplaćuju

12. SNALAŽENJE / PRIJEVOZ

Citymapper
Unesite svoju destinaciju i ovaj “planer u realnom vremenu” razložit će vam sve načine na koje je se možete domoći, od javnog prijevoza do bicikliranja. Čak uključuje i brojač kalorija, a dostupan je za 41 svjetski grad.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

Moovit
Ovoj aplikaciji kažete gdje želite ići i ona će vam izlistati sve moguće opcije, i to s detaljnim uputama, ažuriranim podacima i offline kartama. Pogotovo je pogodan za one koji koriste javni prijevoz jer vam govori koliko još stanica imate do svoje destinacije. Dostupna je za 2000 gradova diljem svijeta.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

Uber
Planetarno poznata aplikacija koja omogućava jednostavan i često jeftiniji način prijevoza u nizu gradova diljem svijeta. Vožnje možete plaćati unutar aplikacije. Isto tako, pratite vozilo i možete unaprijed provjeriti cijenu.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

Maps.Me
Jedan od od najpopularnijih aplikacija za snalaženje na novim destinacijama. Nudi karte cijelog svijeta, a služi i kao navigacija. Funkcionira offline.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

image
Depositphotos

13. UŽIVANJE NA DESTINACIJI

Meetup
Ova aplikacija namijenjena je za druženje s lokalnim stanovništvom i drugim putnicima koji imaju hobije slične vašima. Pokazuje vam grupe koje postoje u vašem gradu odabiru, od fotografije, joge, kuhanja, kušanja vina... Putnici s djecom mogu pak sudjelovati u obiteljskim druženjima. Imaju, tvrde, 50 milijuna članova.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno, no neki se paketi plaćaju

Headout
Putem ove aplikacije možete doznati što se sve događa oko vas te iste te aktivnosti rezervirati - više od 3000 aktivnosti u 35 gradova svijeta. Na popisu je sve - od vožnje helikopterom do plovidbe rijekom. Također, imate mogućnost uštedjeti novac putem last-minute ulaznica.
Dostupnost: App Store/Google Play
Cijena: besplatno

LikeALocal
Ova aplikacija pomaže da pronađete odlična mjesta koja se možda ne nalaze u uobičajenim vodičima, već za njih znaju samo lokalci. Možete ih i direktno pitati za savjet ili preporuku. Aplikacija radi i offline.
Dostupnost: App Store
Cijena: besplatno, no neki se paketi plaćaju

image
Depositphoto

Revolut

Ako putujete, obavezno razmislite o Revolutu. Pojednostavljeno rečeno, riječ je bankarskom alatu, to jest kartici, odnosno aplikaciji koja uvelike olakšava gospodarenje novcem, pogotovo kada ste izvan matične zemlje.

Naime, uz pomoć Revoluta neke stvari doista postaju jednostavnije. Primjerice, novac možete mijenjati u valutu zemlje u koju putujete, i zatim ta ista sredstva dizati s tamošnjih bankomata bez ikakvih naknada koje bi se inače primjenjivale.

Naravno, ništa nije savršeno, pa Revolut ne radi na apsolutno svim bankomatima, no definitivno radi na njih dovoljno da ne biste trebali imati problema. Prilikom mijenjanja novca, aplikacija nudi opciju da joj sami zadate tečaj koji vam je prihvatljiv i prema kojem biste željeli promijeniti novac, i ona će to učiniti sama, automatski, kada dođe do željenog tečaja.

Revolut je praktično rješenje i ako putujete s više ljudi i dijelite troškove. Pomoću njega možete si jednostavno uplaćivati novac (sredstva su vidljiva iste sekunde), ali i dijeliti troškove. Naime, u sklopu aplikacije postoji opcija koja se zove “split bill” (podijeli račun). Naravno, osoba s kojom dijelite račun također mora biti dio “Revolut obitelji”. Postoji i mogućnost grupne štednje.

Revolut, kao i sve danas, dolazi u različitim verzijama. Osnovni paket je besplatan, no za premium morat ćete platiti mjesečnu naknadu. Premium paket, primjerice, uključuje putno osiguranje koje se automatski aktivira kada prijeđete granicu.
Revolut možete instalirati na mobitelu (podržava Google Pay), no u svakom slučaju, dobit ćete i fizičku Revolut karticu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 10:17