RAZGLEDNICA

Vodimo vas u Škotsku, zemlju jednoroga, čudovišta iz jezera i veličanstvenog visočja

Poznata je kao dom golfa, gajdi, kiltova i najčišćeg viskija na svijetu, a u njoj je obožavala boraviti kraljica Elizabeta II.

Eileen Donan Castle

 Simonbradfield/Getty Images

Highlands, veličanstveno visočje koje očarava

Škotsko visočje smješteno je na sjeverozapadu zemlje i mnogi se slažu da se upravo tamo nalaze najljepše prirodne znamenitosti ove zemlje. Highlands, kako ga nazivaju svi u Velikoj Britaniji, najviši je dio zemlje. Tu se vrhovi planina izdižu iznad 1000 metara, a najviši vrh je Ben Nevis na 1343 metra. Ovdje su se smjestili i impozantni dvorci te velika škotska jezera (loch) i upravo je zato ovo područje jedna od popularnih filmskih lokacija. I kraljica Elizabeta II. voljela je Highlands. Mnogi koji su je poznavali, kažu da je upravo ovdje najviše uživala. Glavni grad Highlandsa je Inverness, ljupki gradić u kojem se može naći smještaj jer je odlična početna točka za istraživanje ovog veličanstvenog krajolika.

image

Highlands, Škotska

Rechitansorin/Getty Images/istockphoto

Najljepši dvorci

Jedna od prvih asocijacija na Škotsku definitivno su velebni dvorci. Pretpostavlja se da u Škotskoj ima više od 1800 dvoraca, no nekada je taj broj bio gotovo dvostruko veći. Smatra se da je najstariji dvorac Sween na istoimenom jezeru, najpoznatiji i najposjećeniji je dvorac Edinburgh, a najposjećenija ruševina je ona nekadašnjeg dvorca Urquhart koji se nalazi pored jezera Loch Ness, poznatog po mitološkom čudovištu. Dvorac Edinburgh smješten je u istoimenom gradu, na 80 metara visokoj vulkanskoj stijeni nazvanoj Castle Rock. Ovaj je dvorac jedna od najposjećenijih kulturnih atrakcija u cijeloj Velikoj Britaniji. Nalazi se i na popisu UNESCO-ove zaštićene materijalne baštine, a nekadašnji dom škotskih kraljeva oduševljava i vanjštinom i interijerom.

image

Edinburgh Castle

Peterspiro/Getty Images

Mistične životinje

Škotska je dom mitskog bića Nessie nazvanog po jezeru u kojem navodno živi, Loch Nessu. Legenda o jezerskom čudovištu male glave i dugačkog tijela s grbama potječe još iz srednjeg vijeka, a legendu su oživili stanovnici Škotske koji su 30-ih godina prošlog stoljeća navodno ugledali čudovište. Upravo je Nessie razlog što je Loch Ness jedno od najposjećenijih mjesta u Škotskoj. Također, tu je i legenda o Moragu, još jednom čudovišnom stvorenju iz Loch Morara koje se nalazi u blizini Loch Nessa. No, možda je najzanimljiviji škotski jednorog, nacionalna životinja koju se spominje još od 12. stoljeća. Jednorozi su bili zaštitni znak škotske vojske, tiskali su se na zlatnicima, a smatra se da simboliziraju moć.

image

Jednorog, nacionalna životinja

Bob Douglas/Getty Images

Teška hrana i najčišći viski

Škotska kuhinja definitivno nije za svakoga. Teška jela koja potječu iz davnina pripremala su se kako bi se nadoknadile kalorije izgubljene u radu na polju i vjetru. Najpoznatije je haggis, jelo od ovčetine, odnosno ovčjih iznutrica koje se samelju sa zobenim pahuljicama i tom se smjesom napuni ovčji trbuh. Kuha se otprilike tri sata i najčešće se poslužuje s pire krumpirom. Pogodna klima učinila je Škotsku domom viskija. No, riječ je o posebnoj vrsti viskija, Scotch whiskyju, čije se destilerije nalaze diljem zemlje.

image

Specijalitet Haggis

Neiljlangan/Getty Images/istockphoto

Harry Potter

Dobar dio turističkog prometa Škotska duguje najslavnijem čarobnjaku na svijetu, Harryju Potteru. Upravo je ovdje snimano puno scena iz filmova, a posebno je poznat vijadukt Glenfinnan preko kojega prolazi vlak do Hogwartsa. Također, jedna od lokacija koja je poslužila kao Hogwarts bio je dvorac Alnwick, a kulise filma bile su i destinacije poput Loch Arkaiga, Clachaing Gullyja te Glencoea, jednog od najljepših krajolika u Škotskom visočju. Sva ta mjesta mogu se posjetiti te turisti dolaze u Škotsku kako bi vidjeli gdje su se snimale scene iz filmova o Harryju Potteru.

image

Glenfinnan vijadukt

Wanderluster/Getty Images/istockphoto

O Škotskoj

Škotska je zemlja duge povijesti i tradicije, no ipak je uvijek bila suvremena i preteča u inovacijama. U Škotskoj je 1861. godine snimljena prva fotografija u boji. Traku od tartana fotografirao je znanstvenik James Clerk Maxwell. Također, smatra se da je Škotska zemlja golfa, ali i da je u Glasgowu izumljeno poznato jelo od piletine tikka masala. Škoti su i prvi narod na svijetu koji je imao vatrogasnu postrojbu. U Škotskoj se nalazi i najstarije drvo na svijetu, The Fortingall Yew, staro više od 3000 godina. Škoti su izumili električni toster i hladnjak, a najpoznatiji su ipak po nošenju kiltova i gajdama.

image

Gajde i kiltovi zaštitni su znak Škotske

Philartphace/Getty Images

Škotska je i dom više od 790 otoka, njezine plaže apsolutno su očaravajuće, a krajolik i kulturne znamenitosti mogu se vidjeti u brojnim filmovima o Jamesu Bondu, Harryju Potteru i megapopularnom "Hrabrom srcu" s Melom Gibsonom. Na području Škotske nalazi se i Rozlinska kapela (Rosslyn Chapel) koja se pojavljuje u filmu "Da Vincijev kod". Ako Škotsku posjetite sredinom ožujka ili listopada, velika je vjerojatnost da ćete uspjeti uživo vidjeti polarnu svjetlost, auroru borealis. Najbolje vrijeme za posjet Škotskoj je od proljeća do jeseni jer je tijekom zimskih mjeseci vrlo hladno i dan je kratak pa nema mnogo vremena za istraživanje ove fascinantne zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:31