zanimljiv bonton

U ovoj zemlji nemojte puhati nos ili pokazati palac gore! Ali baština i priroda su magični...

Iran je zemlja nevjerojatne i duge povijesti, fascinantnih gradova, magične prirode, starih religija...

Isfahan 

 /Depositphotosisfa

Bez "palca gore" i puhanja nosa

Islamska Republika Iran (Perzija), u kojoj živi 82 milijuna ljudi, može se pohvaliti tisućama godina dugom povijesti. Dapače, Iran je dom jedne od najstarijih svjetskih civilizacija - civilizacije Elam. Zahvaljujući bogatoj prošlosti, krcat je lokacijama i znamenitostima koje se nalaze na UNESCO-vu popisu svjetske baštine. Na toj ih je listi čak 24 (22 kulturne i dvije prirodne), što Iran stavlja na treće mjesto prema broju takvih lokacija u Aziji, odmah iza Kine i Indije. Najstarija iranska znamenitost koju je UNESCO registrirao je Chogha Zanbil, zigurat, odnosno drevni piramidalni hram iz 13. stoljeća, u provinciji Khuzestan. Najnovija (i prva prirodna) je pustinja Lut, koja je već sedam godina najužarenije mjesto na svijetu. Uz sve to, Iran je i energetska supersila. Primjerice, ima druge najveće zalihe plina nakon Rusije, ali i dva (barem za naše pojmove) neobična pravila. U Iranu je nepristojno ispuhati nos u javnosti, a ne preporučuje se ni pokazivanje "palca gore". Kod nas gesta potvrde, kod njih je nešto mnogo nepristojnije - pandan pokazivanju srednjeg prsta.

image
/Depositphotos

Perzijski tepih i perzijska mačka

Iran je svjetska prijestolnica kvalitetnih i ručno rađenih tepiha, dakle, njihov najveći proizvođač, ali i izvoznik. Općenito, tepisi iz Irana poznati su po svojoj kvaliteti i finoći, i smatraju se pravim luksuzom koji često krasi kuće bogataša ili, pak, palače i ostala velebna zdanja. Usput rečeno, osim perzijskog tepiha, Iran je i "rodno mjesto" perzijske mačke.

image
Werner Münzker/Depositphotos

Sport za ratnike

Pahlevani i zourkhaneh rituali, danas uvršteni na UNESCO-vu listu nematerijalnih dobara, predstavljaju tradicionalni sustav vježbi koje su primjenjivali drevni perzijski ratnici. Iako se ti rituali danas primjenjuju i u dijelovima Iraka i Azerbajdžana, potječu upravo iz Irana, a predstavljaju kombinaciju borilačkih vještina, treninga snage, plesa i gimnastike.

Damavand

Damavand je najviši vrh Irana, ali i najviši vulkan u Aziji. Broji 5609 metara, a nalazi se u provinciji Mazandaran te slovi kao jedan od najpoznatijih vrhova na svijetu. Upravo u pogledu na njega ponekad uživaju i brojni skijaši koji pohrle u Dizin. Naime, najviši vrh Irana vidi se iz tog najvećeg skijališta u Iranu, koje je smješteno na visini od 3000 metara u planinama Alborz, a zahvaljujući kojem si je Iran priskrbio epitet vrlo poželjne skijaške destinacije. Iran broji čak 19 skijališta.

image
/Depositphotos

Zoroastrizam

Zoroastrizam kao jedna od najstarijih religija na svijetu, koju je osnovao prorok Zaratustra u 6. stoljeću prije Krista, unatoč tome što su većina iranskih stanovnika muslimani, i dalje živi u toj zemlji. Dapače, neke od svečanosti te religije slave svi Iranci. Što se tiče te religije, odredište je definitivno Jazd, inače sjedište zoroastrijske kulture. Središtem grada dominiraju misteriozni vatreni hramovi, dok se u okolici nalazi hram Chak Chak, najvažnije hodočasničko mjesto pripadnika te religije.

image
/Depositphotos

Nevjerojatni gradovi

Moglo bi se postaviti pitanje "odakle krenuti"? Naime, Iran vrvi upečatljivim gradovima, a mnogi kao najljepši izdvajaju Isfahan. Njime dominira slavni Nakš-e Džahan, gorostasni trg omeđen džamijama i safavidskim palačama, ali i predivni mostovi... Osim Isfahana, tu su i Širaz, rodno mjesto pjesnika Hafiza, pa Jazd s predivno ukrašenim kupolama, pa ruševine drevnog Perzepolisa, rodno mjesto perzijske civilizacije, ili pak Tabriz, jedno od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svijetu... Naravno, tu je i Teheran, užurbani i ogromni glavni grad Irana.

image
/Depositphotos

Golublje kule

Prije kojih pet stoljeća, golubovi su bili iznimno važni u Iranu, prije svega zbog izmeta. Kako bi ga skupljali, Iranci su gradili tzv. golublje tornjeve, odnosno kule, koji su mogli udomiti i po 14 tisuća tih ptica. Izmet se zatim skupljao i koristio kao gnojivo.

image
Opis/Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 08:07