URBANI BISERI

Trgovi su srca gradova, a ovih deset najljepših svatko bi trebao barem jednom posjetiti

Od arhitektonskih postignuća preko događaja koji su promijenili tijek povijesti do šarma i ljepote
 Deposiphotos

Grand-Place, Bruxelles, Belgija
Središnji briselski trg (na slici gore), čije ime u prijevodu znači "veliki trg", nadaleko je poznat po svojoj ljepoti. Sam trg okružuju impozantne i kićene cehovske građevine te Gradska vijećnica, a površine je 1800 metara četvornih. Zbog svoje važnosti upisan je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, a svake godine pokaže i svoje "cvjetno izdanje".

Plaza de Armas, Cusco, Peru
Plaza de Armas glavni je trg u tom poznatom peruanskom gradu, koji je nekada bio glavni grad i kulturološko središte carstva Inka. Područje današnjeg trga bilo je jedno od omiljenih okupljališta Inka. No, tadašnji veliki trg bio je čak dvostruko veći od današnjeg, koji je popularna turistička meka koju budno motre dvije građevine - katedrala i crkva La Compañía de Jesús.

image
Depositphotos

Plaza de la Catedral, Havana, Kuba
Plaza de la Catedral jedna je od najljepših lokacija stare Havane. Trg se isprva zvao Plaza de la Ciénaga (u prijevodu, močvarni trg) zbog blata, no u 18. stoljeću - nakon rada na odvodnji i popločavanju - postaje jedan od najvažnijih trgova u tom gradu. Sadašnje ime dobio je nakon što je tamošnja Iglesia de la Compañía de Jesús proglašena katedralom.

image
Depositphotos

Starogradski trg, Prag, Češka
Starogradski trg jedan je od najvažnijih trgova u Pragu, grada koji se često naziva jednim od najljepših u Europi. Trg je izgrađen u 12. stoljeću, a zbog niza predivnih zdanja koja se nadvijaju nad njime, nerijetko slovi kao mjesto snova za zaljubljenike u arhitekturu. Među njima su, primjerice, palača Kinsky, stara gradska vijećnica te crkve.

image
Deposiphotos

Piazza Navona, Rim, Italija
Od mnogobrojnih rimskih trgova, ovaj je potencijalno najmonumentalniji i jedan od najpoznatijih. Izgrađen je na lokaciji Domicijanova stadiona iz 1. stoljeća te prati njegove obrise. Smatra se prvoklasnim primjerom baroka, a izgled, među ostalim, može zahvaliti Berniniju. Trgom, naime, dominira upravo njegova Fontana dei Fiumi.

image
Iakov Kalinin/Depositphotos

Tiananmen, Peking, Kina
S površinom od oko 440 tisuća metara četvornih, Tiananmenski trg ili Trg nebeskog mira, duže je vrijeme držao titulu najvećeg trga na svijetu. To danas više nije slučaj, no njegova je važnost za Peking neupitna. Ime je dobio prema Vratima nebeskog mira, koja označavaju ulaz u Zabranjeni grad, na trgu se nalazi i Mauzolej Mao Ce-tunga.

image
Depositphotos

Nakš-e Džahan, Isfahan, Iran
Poznat i prema imenima Imamov trg ili Šahov trg, Nakš-e Džahan jedan je od najslavnijih i najljepših trgova na svijetu. Građen je od 1598. do 1629. godine, prema nalogu šaha Abbasa I Velikog, a okružuju ga nevjerojatne građevine, koje svjedoče vremenima vladavine Safavida. S obzirom na dimenzije (160 puta 508 metara), spada u najveće trgove na svijetu.

image
Depositphotos

Plaza Mayor, Madrid, Španjolska
Ovaj slavni madridski trg izgrađen je početkom 17. stoljeća, prema nalogu kralja Filipa III., koji je, pak, brigu o dizajnu povjerio slavnom arhitektu Gómezu de Mori. No, za njegov današnji izgled ipak je najzaslužniji jedan drugi čovjek - Juan de Villanueva - koji ga je obnovio 1790-ih godina, nakon niza katastrofalnih požara.

image
Tatiana Strygina/Depositphotos

Dvorski trg, Sankt Peterburg, Rusija
Ovaj impozantni trg svoje je ime dobio prema predivnom baroknom Zimskom dvorcu, nekadašnjoj rezidenciji ruskih careva (danas se u njemu nalazi muzej Ermitaž). U središtu traga nalazi se, pak, Aleksandrijski stup, visok 47,5 metara i težak 500 tona. Riječ je o najvećem stupu od crvenog granita na svijetu.

image
Anton Gvozdikov/Depositphotos

Glavni trg, Krakov, Poljska
Rynek Glowny, odnosno glavni trg, velik 3,79 hektara, jedan je od najvećih srednjovjekovnih trgova Europe. Nastao je u 13. stoljeću, a krase ga nevjerojatne građevine, primjerice, renesansno zdanje Sukiennice, koje je okupljalo trgovce sa svih strana svijeta. Nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, a svojedobno je proglašen i najljepšim trgom na svijetu.

image
Jacek Kadaj/Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:35