ZA SVA OSJETILA

Raskoš boja, okusa i mirisa! Tržnice su duše gradova, a ovo su neke od najljepših na svijetu

Začini, voće, povrće, tepisi, street food, riba, lončarija, umjetnine... tržnice su odlično mjesto da se osjeti bilo nekog grada
 Depositphotos

Žamor, šarenilo, mirisi, gužva... Tržnica je često najbolje mjesto za osjetiti bilo nekog grada ili zemlje i za isprobati njezinu gastronomsku ponudu. S obzirom na njihovu brojnost, izdvojiti one najbolje ili najljepše na svijetu bio je doista nevjerojatno težak zadatak, no okušali smo se i odabrali njih deset za koje smatramo da ih treba posebno istaknuti. To nas je putovanje odvelo sve do dalekog Japana, ali i u naše susjedstvo, Veneciju.

Tržnica Khan El-Khalili, Kairo, Egipat

U 14. stoljeću, kada je počela s radom, ova tržnica bila je centar trgovine zlatom, bakrom i začinima. Danas se tamo prodaje baš sve što možete zamisliti - od plišanaca do nakita. Uglavnom, u "Khanu", kako je često nazivaju od milja, mnoštvo proizvoda i rode prodaje se u više od 900 pojedinačnih trgovina. Sama tržnica smještena je u centru egipatskog velegrada te slovi za jednu od najstarijih tržnica na otvorenom u regiji. Ona je, kažu upućeni, i dom najstarijeg kafića u Kairu - Fishawi Coffee Shopa, u kojem se kava pije još od 1773. godine.

Tržnica Chatuchak, Bangkok, Tajland

Ova tržnica najveća je u toj azijskoj zemlji, ali i potencijalno jedna od najvećih na svijetu. Prostire se na površini od 14 hektara te broji čak 15.000 štandova, koji su manje-više ležerno podijeljeni u 27 različitih sekcija, primjerice hrana, antikviteti, ljubimci, odjeća. Najbolje vrijeme za posjet toj tržnici je vikend, i to rano ujutro prije nego što se na nju sjate horde drugih kupaca i znatiželjnika.

image
Kevin Hellon/Depositphotos

Sukovi Marrakecha, Maroko

Tradicionalni sukovi Marrakecha, ekonomskog i kulturnog središta Maroka, predstavljaju živopisni labirint u kojem se može kupiti čudo stvari - od začina i proizvoda od kože pa sve do prelijepih tepiha. Ulice tog labirinta graniče, odnosno izlaze na glavni gradski trg, jednako impozantan Jemaa el-Fnaa, na koji se akcija seli nakon zalaska sunca. Tada sam taj trg, jedan od najpoznatijih na svijetu, postaje noćna tržnica.

image
Sopotnick/Depositphotos

Riblja tržnica Tsukiji, Tokio, Japan

Ova legendarna riblja tržnica slovi za najveću na svijetu, a osim toga je i megapopularna turistička atrakcija. U pogonu je još od 1935. godine, a 2020. godine njezin su se unutarnji dio (sastoji se i od vanjskog), kao i aukcija tune preselili na drugu lokaciju, 2,3 kilometara udaljenu riblju tržnicu Toyosu. Kroz Tsukiji je dnevno prolazilo oko 2000 tona ribe i morskih plodova, a jedan od najpoznatijih svakodnevnih rituala bila je spomenuta aukcija. Njoj može prisustvovati svega 120 posjetitelja, po principu tko prvi njegova djevojka. U redu se nerijetko stoji i od četiri sata ujutro.

image
Depositphotos
image
Depositphotos

Grand Bazaar, Istanbul, Turska

Istanbulski Grand Bazaar jedna je od najstarijih i najvećih natkrivenih tržnica na svijetu. S radom je počela davne 1461. godine. Nekada je bila trgovinski centar otomanskog carstva na čiju su sigurnost pazili vojnici, a s vremenom se pretvorila u šaroliki labirint uličica ispunjenih trgovinama tekstila, začina, lončarije, baklava.... Naime, sama tržnica ima 60-ak uličica, a unutar nje se nalazi i džamija. Ako je posjetite, definitivno se pripremite na mnoštvo drugih turista, no u njezinim skrivenijim kutcima i dalje vlada autentičnost.

image
Luciano Mortula/Depositphotos

Tržnica Camden Lock, London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Ova tržnica već se dugo nalazi na turističkoj karti Londona i jedna je od najpoznatijih u gradu. Poznata je po svom alternativnom štihu, na njoj se uvijek moglo kupiti neobičnih stvari i vidjeti pravih osobenjaka, a danas se na njoj nudi sve - od hrane do namještaja. Vikendom je zna pohoditi nevjerojatnih 100.000 ljudi.

image
Depositphotos
image
Alena Kravchenko/Depositphotos

La Boqueria, Barcelona, Španjolska

Ako volite hranu, ovo je mjesto koje biste tijekom posjeta Barceloni definitivno trebali posjetiti. Tržnica vuče svoje korijene još iz 13. stoljeća, a na njoj se nudi sve, od svježe ribe i morskih plodova do povrća i voća te katalonskih specijaliteta.

image
Depositphotos

Chandni Chowk, New Delhi, Indija

Smještena u istoimenoj četvrti indijskog glavnog grada, ova tržnica aktivna je već stoljećima te je najposjećenija i najživahnija u toj zemlji. Ako ju posjetite, kao i inače u Indiji, pripremite se za "napad na sva osjetila" i činjenicu da na njoj doista možete kupiti apsolutno sve što vam srce poželi. Svaka njezina uličica mali je svijet čuda za sebe.

image
Depositphotos

Grand Bazaar, Isfahan, Iran

Ova legendarna tržnica direktna je ostavština nekadašnjeg Puta svile, na kojem se nalazio i Isfahan. Prostire se oko prelijepog trga Naqsh-e Jahan, a tragovi aktivnosti na njoj zabilježeni su još u 11. stoljeću. Tržnica je službeno otvorena početkom 17. stoljeća.

image
Depositphotos

Tržnica Rialto, Venecija, Italija

Ako se nađete u predivnoj Veneciji, nikako nemojte propustiti posjetiti ovo mjesto. Smješteno je u četvrti San Polo, proteže se uz Grand Canal te će vam "ukrasti" nekoliko sati samo tako. Poprište je okupljanja i prodaje još od 1097. godine. Riba je glavna zvijezda, no tu su i povrće, voće i niz ostalih ljepota.

image
Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 17:18