Razglednica

Predivni Čile - od najsuše pustinje na svijetu do egzotičnih mramornih špilja

Za doživljaj boemskog, alternativnog grada išaranog grafitima uputite se u razvikani ‘Valpo‘
Torres del Paine
 Mbprojekt_maciej_bledowski/Getty Images/istockphoto

Torres Del Paine

Zovu ga “spektakl od nacionalnog parka”. I s potpunim pravom. Naime, smješten 100-tinjak kilometara od Puerto Natalesa u južnoj Patagoniji, ovaj nacionalni park površine 242.242 hektara slovi za jedan od najljepših u Čileu, ali i u svijetu, a ima doista sve - od ledenjaka i planina do jezera i rijeka. Među njima se jedna ljepota posebno ističe - 2850 metara visoki granitni vrhunci Paine Massifa. Naravno, planinarenje je glavna aktivnost, a ako se odlučite za petodnevni W trek, njegovih 71 kilometar odvest će vas na neke od tamošnjih najzanimljivih atrakcija, među ostalim Glacier Grey.

Valparaíso

Ako tražite neobičan, otkačen grad, Valparaíso (ili Valpo, kako ga zovu domaći) je upravo to. Potpuno je opušten i boemski nastrojen, a njegove je ulice i četvrti koje su razasute po okolnim brdašcima moguće istraživati danima. A ako pritom volite street art potpuno ćete se raspametiti. U tom gradu gotovo da i nema zgrade koja nije prožeta šarenilom i bojama. Relativno nedaleko od samoga grada nalaze se i ogromne dine, a okolica nudi pregršt plaža. Godine 2003. uvršten je i na Unescov popis svjetske baštine.

image
Jimfeng/Getty Images

Atacama

Ovo mjesto slovi za najsuše na svijetu i može se pohvaliti područjima u kojima nikada (barem otkad se prati posljednjih 400 godina) nije pala ni kap kiše, ali i čudovatim prirodnim ljepotama koje će vas ostaviti bez daha. Jedno od njih je takozvana Mjesečeva dolina. Riječi nisu potrebne - ime govori sve. Samo turističko i administrativno središte je, pak, šarmantni u pijesak zavijen gradić San Pedro de Atacama. Mimo toga, Atacama je jedno od najboljih mjesta na svijetu za gledanje noćnog neba. Upravo su tamo smješteni neki od najvažnijih teleskopa na svijetu.

image
Onfokus/Getty Images

Rapa Nui

Iako je od samog Čilea udaljen više od tri i pol tisuće kilometara, Uskrsni otok ili Rapa Nui jedna je od čileanskih najvećih atrakcija. Ako i niste čuli za samo ime, fotografiju ste vjerojatno već negdje vidjeli. Glavna atrakcija tog područja su impresivne, goleme statute (moai), a načinjen je od tri vulkana. Površina otoka je 163,6 kilometara četvornih, a na njemu živi ni četiri tisuće ljudi.

image
Tankbmb/Getty Images/istockphoto

Mramorne špilje

Cuevas de Mármol ili, u prijevodu, mramorne špilje nešto su što se definitivno ne viđa svaki dan. Područje je to u kojem možete pronaći refleksiju iz raja i s pravom ih nazivaju jednim od najizoliranijih prirodnih čuda na svijetu. Same mramorne špilje nalaze se na jezeru General Carrera u srcu Patagonije, a istražuje ih se čamcima ili kajacima. Riječ je o mramornom, tisućama godina starom i vodom oblikovanom mramornom labirintu koji se proteže tik iznad razine vode.

image
Nektarstock/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:50