BELGIJA

Ova europska zemlja svjetska je prijestolnica dijamanata i rekorder po broju dvoraca

Kad pomislimo na Belgiju, prve su asocijacije pivo, čokolada, vafli i Europska unija. No, Belgija je mnogo, mnogo više od toga

Bruges, Belgija

 Silvano Audisio/Depositphotos

Dolina Meuse

Ruralna Belgija u svojem najljepšem izdanju isprepleće rijeku, dvorce i ruševine utvrda s malim gradićima u čijoj se pozadini uzdižu vapnenačke litice. Ovo je odlično mjesto za vožnju brodom, a nudi niz opcija za bicikliranje i šetanje.

image
Dmitry Rukhlenko/Depositphotos

Waterloo

Umjetno brdašce usred poljoprivrednog kraja i povrh njega memorijalna skulptura lava podsjetnik su na dan i mjesto kada su Napoleon i njegova vojska zaustavljeni. Za ljubitelje povijesti, ovo je nezaobilazna stanica na putovanju Belgijom.

image

Waterloo

/Depositphotos

Grand Place u Bruxellesu

La Grand Place jedan je od najljepših svjetskih trgova. Okružen je predivnim cehovskim zdanjima, a njime dominira gotička srednjovjekovna gradska vijećnica. Trg je, kao izvanredan primjer arhitekture 17. stoljeća, uvršten i na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

image

Bruxelles

/Depositphotos

U kolovozu svake druge godine njegov centar prekriven je cvjetnim sagom površine 75 puta 24 metara (volonteri ga slože za manje od osam sati). No, Bruxelles je, osim po Grand Placeu, poznat i po najvećoj međunarodnoj prisutnosti nakon New Yorka. U njemu se nalazi oko 120 međunarodnih vladinih organizacija, 1400 nevladinih organizacija i 181 veleposlanstvo. Bruxelles je dom europskog sjedišta više od 2000 multinacionalnih organizacija, kao i Europske unije i NATO-a. Usput rečeno, briselski South Charleroi Airport drugi je najtočniji aerodrom na svijetu, nakon onog u japanskoj Osaki, a tamošnja Palača pravde najveći je sud na svijetu s površinom od 26.000 četvornih metara (veća je i od Bazilike sv. Petra!).

Bruges

Sa savršeno očuvanim srednjovjekovnim ulicama i mirnim kanalima, ovaj je grad turistička meka. Glavnim trgom dominiraju zvonik i Halle, nekadašnja glavna gradska tržnica. Na zvonik vodi 366 stepenica.

Gravensteen

Jedan je od najboljih i najočuvanijih primjera tvrđava s opkopom u Europi, a njegove graditelje nadahnule su utvrde koje su križari gradili u Siriji. Nadvija se nad rijeku Lieve u centru Ghenta. Belgija je prepuna dvoraca, po kojima je svjetski rekorder. Po četvornom kilometru ima ih više od bilo koje druge zemlje.

image
Luis Cagiao/Depositphotos

Sigurno niste znali

Belgija ima najdužu tramvajsku liniju na svijetu. Riječ je o belgijskom obalnom tramvaju između Knokke-Heista i De Pannea. Dugačka je 68 kilometara i ima 69 stanica. Bruxelles je dom najdubljeg bazena na svijetu, nazvanog Nemo33. Dubok je 35 metara. Nadalje, belgijski su muškarci, nakon Nizozemaca, drugi najviši na svijetu, s prosjekom od 181,7 centimetara (Belgijke su 21. po visini), a nakon Nizozemske Belgija je također druga zemlja na svijetu koja je legalizirala istospolne brakove. U Belgiji je, navodno, izumljen kriket uvezen u Britaniju, smišljena ideja Big Banga (Lemaitre 1927.), pa i indeks tjelesne mase, a izumljeni su i saksofon, plastika i kontracepcijska pilula. Belgijci plaćaju masne poreze, a masovno se i razvode (stopa razvoda im je 70 posto) te bilježe više crtača stripa po četvornom kilometru od bilo koje druge zemlje. Od Iraka Belgija je preuzela rekord u formiranju vlade - 541 dan formiranja koalicije plus još 48 dana za popunjavanje ministarskih mjesta. U Belgiji je rođena i Audrey Hepburn (pravog imena Edda van Heemstra Hepburn-Ruston), belgijsku se autocestu može vidjeti s Mjeseca, a godišnje se u Belgiji proizvede više od 173.000 tona čokolade. Na kraju, belgijski je Antwerpen svjetska prijestolnica dijamanata - tamo se godišnje okrene oko 20 milijardi eura, a iz Belgije potječe i čak 80 posto biljarskih kugli na svijetu.

image

Belgijska čokolada

/Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 18:47