Moć prirode

Očaravajuća igra vode: ovo su definitivno najljepši slapovi i vodopadi na svijetu

Iako i Hrvatska ima kandidate za ovu listu, istražili smo one u dalekim zemljama
 Ricardokuhl/Getty Images/istockphoto

Postoji nešto hipnotizirajuće u ljepoti vodopada i slapa, nešto zbog čega im se uvijek vraćamo ili su na našoj listi želja... Ponekad je to tek malo, skromno čudo u našoj okolici, ponekad rekorder na svjetskoj razini koji ostavlja bez daha svojom visinom, širinom ili brzinom i snagom protoka vode. Iako se Hrvatska doista ima čime pohvaliti, ovom smo prilikom ipak napustili granice naše zemlje i odabrali deset ljepotana koji su nas, osim bez daha, ostavili bez teksta. Naravno, malo karikiramo, ipak o svakom od njih donosimo nekoliko riječi, no jedno je sigurno - uz ovakve fotografije nema potrebe duljiti. Uživajte!

Iguazú
Najveći svjetski vodopad - sastavljen od lanca stotina pojedinačnih vodopada u dužini od gotovo tri kilometra, na granici je Brazila i Argentine, na istoimenoj rijeci. Visok je 70 metara, a okolna džungla samo mu daje na dramatičnosti. Iguazú štite granice nacionalnog parka, a u pogledu na njega može se uživati iz obiju država.

Viktorijini slapovi
“Dim gromova”. Upravo taj nadimak nosi jedan od najimpozantnijih vodopada na svijetu, Viktorija, na rijeci Zambezi na granici Zimbabvea i Zambije. Najbolje ga je gledati sa zimbabveanske strane. Visok je najmanje 100 metara, a širok 1,7 kilometara.

image
Photon-photos/Getty Images/istockphoto

Angelovi slapovi
S visinom od nevjerojatnih 979 metara, Angelovi slapovi u Venezueli najviši su na svijetu, čak 15 puta viši od Niagare. Stvara ih voda rijeke Churun koja se strmoglavljuje s ruba planine. Ljepota u njihovu slučaju traži “malo truda” - prvo morate malenim avionom sletjeti u grad po imenu Canaima, a zatim potegnuti još jedan dan brodom.

image
Douglasolivares/Getty Images/istockphoto

Niagara
Među svim slapovima i vodopadima, slapovi Niagare prava su zvijezda, možda čak najslavniji na svijetu. Nisu nimalo visoki u usporedbi s drugima, no zapanjuju svojom snagom i opsegom. Zapravo, slapovi Niagare sastoje se od tri pojedinačna slapa, a smješteni su na granici SAD-a i Kanade. Visoki su oko 50 metara.

image
Cpqnn/Getty Images/istockphoto

Kaieteur
Ovaj vodopad u Gvajani, smješten duboko u amazonskoj prašumi, jedan je od najsnažnijih slapova na svijetu. Brojke su impozantne. U jednoj sekundi u njemu se obruši oko 663 kubična metra vode i to s visine od čak 226 metara. Ako ni to nije uvjerljiv podatak, evo još dvije činjenice: četiri je puta viši od Niagare i dva puta od Viktorijinih slapova.

image
Homocosmicos/Getty Images/istockphoto

Dudhsagar
Jedan od najviših i najimpresivnijih indijskih slapova ima poprilično dobru statistiku - spušta se niz stijene 300-tinjak metara u četiri pojedinačna traka u širini od gotovo 30 metara. Zahvaljujući svojoj brzini i snazi zbog koje oboji u bijelu rijeku Mandovi u koju se izlijeva, zaslužio je nadimak “more mlijeka”. Nalazi se u provinciji Goa.

image
Mnf74/Getty Images/istockphoto

Yosemite
Ovaj vodopad, smješten u istoimenom svjetski poznatom nacionalnom parku, najviši je u Sjevernoj Americi te peti najviši na svijetu s visinom od čak 739 metara. Sastoji se od tri pojedinačna slapa, a hrani se topljenjem leda. Posljedično, u kolovozu za vrijeme najvećih vrućina čak se može privremeno “ugasiti”.

image
Shanimiller/Getty Images/istockphoto

Kawasan
Slapovi Kawasan na otoku Cebu na Filipinima, pokraj grada Badiana, možda nisu rekorderi po visini i snazi, no po ljepoti kotiraju visoko. Razlog je tome tirkizna voda u koju se ulijevaju. Sam sustav slapova sastoji se od dviju glavnih kaskada s dva prirodna bazena. Prva je visoka 40-ak metara, a druga - manje posjećena - 20-ak.

image
Ermakovaelena/Getty Images/istockphoto

Gullfoss
Islandski “zlatni slap” smješten na rijeci Hvita jedno je od najposjećenijih islandskih prirodnih čuda. Visok je 30 metara, a obrušava se u dvije “faze”. Zapanjuje svojom snagom i jačinom, a sitne kapljice vode zbog kojih ga često krasi duga sasvim sigurno će vas barem malo smočiti. Prema legendi, ime je dobio jer je u njemu skriven kovčeg sa zlatom.

image
Vince Barnes/Getty Images/istockphoto

Ban Gioc
Slapovi Ban Gioc, smješteni na granici Vijetnama i Kine (tamo ih zovu Detain), među najvećima su u Aziji. Na kineskoj strani padaju s visine od 70 metara, a široki su čak 200. “Hrane” se vodom rijeke Quay Son koja dijeli te dvije države. Sastoje se zapravo od dva pojedinačna slapa koji se udružuju u doba rasta razine vode.

image
Kenhophotographer/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:24