Ledeno carstvo

Nevjerojatni svijet ledenih gorostasa: znate li u kojim se državama nalaze najljepši ledenjaci na svijetu?

Najveći ledenjak nalazi se na Antarktici, dok je rekorder po brzini zabilježen u Pakistanu
 Galyna Andrushko/Depositphotos

U potrazi za nekim drugačijim svjetovima, jeste li možda ikada "zavirili" u onaj ledenjaka? Naime, impozantan izgled tih hladnih divova prati jednako impozantna statistika.

Ledenjaci prekrivaju 10 posto površine Zemlje (u zadnje ledeno doba prekrivali su oko 30 posto) i predstavljaju najveći rezervoar slatke vode na planetu. Procjenjuje se da je u njima uskladišteno čak 75 posto svjetskih zaliha iste.

image
Depositphotos

Osim toga, može ih se - zasad - pronaći u čak 47 zemalja svijeta, i to ne nužno samo u hladnim krajevima. Ima ih, naime, i vrlo blizu ekvatora. Meksiko se, primjerice, može pohvaliti s njih 24, a nekoliko ih broji i Ekvador.

"Kraljicom ledenjaka" pak bi se moglo prozvati saveznu američku državu Aljasku. Pretpostavlja se da ih na njezinu području ima čak 100 tisuća, a većina još uvijek nema ni ime.

Rekorder druge vrste - najveći ledenjak na svijetu - nalazi se pak na Antarktici. Riječ je o ledenjaku Lambert, širokom oko 100 kilometara, dugačkom čak 400 kilometara te dubokom dva i pol kilometra. Što se tiče brzine, nevjerojatnu je postigao 1953. godine ledenjak Kutiah u Pakistanu. On je, naime, u samo tri mjeseca "prevalio" više od 12 kilometara.

image
Leonardo Spencer/Depositphotos

Dakle, kao što smo spomenuli, ledenjake se može pronaći u čak 47 zemalja svijeta, no neke od njih ipak se ističu njihovim brojem i ljepotom. To su redom već spomenuta Aljaska, odnosno SAD, zatim Island, Kanada i Novi Zeland.

Aljaska

Ova savezna američka država poznata je po nekim od najvećih i najljepših ledenjaka na svijetu. Jedno od najboljih mjesta za "lov na ledenjake" jest područje pod imenom Prince William Sound, dom njih najmanje stotinjak.

image
Depositphotos

Island

Ova otočna država s pravom nosi nadimak zemlja "vatre i leda". Naime, ledeni pokrivač prekriva 11 posto njezine površine, a upravo je ona dom i jednog od najvećih ledenjaka u Europi, famoznog Vatnajokulla. No, u toj zemlji podignut je u ljeto 2019. godine i spomenik prvom preminulom, odnosno otopljenom islandskom ledenjaku, Okjökullu ili Oku koji je još 2014. godine službeno proglašen mrtvim. Podizanje spomenika i ceremonija koja ga je pratila, kao neka vrsta sprovoda, bili su dokaz surove stvarnosti - ako se ovako nastavi ista sudbina čeka i druge islandske ledenjake u narednih 200 godina.

Kanada

Podno kanadskog Stjenjaka, između jezera Jasper i Louise u provinciji Alberta nalazi se prometnica pod imenom Icefields Parkway. Dugačka 230-ak kilometara, prolazi pokraj više od 100 ledenjaka, kao i planinskih vrhova, predivnih slapova i jezera. Na toj ruti, mnogi se zaustave i kod ledenjaka Athabasca (koji također rapidno gubi na volumenu), a na tom se području nalazi i slavni Glacier Skywalk.

image
Stanislav Moroz/Depositphotos

Novi Zeland

Novi Zeland se - osim svojim "ledenjacima blizancima" na južnom otoku - Franzom Josefom i Foxom - može pohvaliti i brojnim drugim čudima tog tipa u području tamošnjih Južnih Alpa. Upravo tamo nalazi se i najviši novozelandski vrh, Mount Cook koji broji 3754 metara. Na njemu je svoje alpinističke vještine brusio Sir Edmund Hillary, prije nego što je osvojio najviši vrh na Zemlji, Mount Everest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:45