Stendhalov sindrom

Neobičan poremećaj svake godine pogađa dio turista u Firenci, jedna je slika posebno jak okidač

Pogled na velika djela Michelangela, Botticellia, Leonarda Da Vincija, Carravagia, nekim ljudima izaziva jaku fizičku reakciju
 Lana/

Krenulo je s mučninom u želucu, grčevima, nakon čega je srce počelo ubrzano lupati, koljena klecati, a dlanovi se znojiti… Tako Stendhalov sindrom opisuju oni koji su ga doživjeli, piše portal Putni kofer, a ovaj neobični poremećaj događa se isključivo posjetiteljima Firence, talijanskog bisera u srcu slikovite Toskane. Pogađa barem jednog posjetitelja svake godine, a uzrokuje ga preplavljenost emocijama prilikom susreta s ogromnim brojem velikih umjetničkih djela kojima se ovaj grad ponosi.

image

Umjetnine u Galeriji Uffizi u Firenci

Tzenik/Unsplash

Obilazak Galerije Uffizi, susret uživo s Michelangelovim Davidom, Botticellijevim Rođenjem Venere, Navještenjem Leonarda Da Vincija, Carravagijevom Meduzom… Sve to nekim ljudima može biti previše i na svu tu ljepotu reagiraju doslovno fizičkom reakcijom nalik na ozbiljnu bolest.

image

Galerija Uffizi u Firenci

Sylvain Sonnet/Depositphotos

A ta reakcija ima ime i prepoznata je kao psihijatrijski poremećaj: Stendhalov sindrom. Riječ je o psihosomatskom stanju koje se pojavljuje pri izloženosti bogatoj kulturnoj baštini koja se može vidjeti u Firenci. Ime je dobio po francuskom piscu Marie-Henri Beyleu, koji je pisao pod imenom Stendhal. On je 1817. svoj posjet Toskani ovako zabilježio: “Bio sam u svojevrsnoj ekstazi od same ideje da sam u Firenci. Uhvatilo me žestoko lupanje srca… Izvor života je presušio u meni, i hodao sam u stalnom strahu da ne padnem na zemlju.”

Sindrom je službeno klinički opisan kao psihijatrijski poremećaj 1989., a to je učinio Graziella Magherini, psihijatar u firentinskoj bolnici Santa Maria Nuova. On je proučavao 106 pacijenata, sve su bili turisti, koji su iskusili vrtoglavicu, ubrzano lupanje srca, halucinacije i slabost prilikom gledanja skulptura i slika velikana kao što su Michelangelo i Botticelli. To se događa 10 do 20 puta godišnje i pogađa ljude koji su i inače osjetljiviji, kao i onima koji su možda cijeli život čekali i veselili se jednog dana posjetiti Toskanu. Čak i mimo onih koji završe u bolnici, prizori ljudi koji pred velikim djelima počnu plakati gotovo su uobičajeni.

image

Djelo Rođenje Venere, umjetnika Sandra Botticellija, izloženo je u Galeriji Uffizi

Evgenii Iaroshevskii/Depositphotos

Poseban je okidač, čini se, Botticellijevo Rođenje Venere. Pred tim je remek djelom najmanje jedna osoba doživjela epileptični napad, a jedan je gospodin doživio i srčani udar. Njega su Stendhalovu sindromu tada pripisali pisali talijanski mediji, koji su cijeli poremećaj predstavili kao nešto romantično. No, liječnici upozoravaju da on to nipošto nije.

Štoviše, upozoravaju da možda opčinjenost umjetnošću nije poremećaj sam po sebi, već da preplavljenost osjećajima pokreće neke reakcije u tijelu za koje je ono već imalo predispozicije, poput slabog srca. Napominju i da se ovako nešto možda događa i u drugim mjestima s puno umjetničkim djela, samo to još nitko nije povezao, zabilježio i registrirao kao poremećaj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:48