IZLET U SLOVENIJU

"Kosi toranj! Vještica! Sova..." Čudesni oblici u Postojnskoj jami vratit će vas u djetinjstvo

Nedaleko od Postojne nalazi se Predjamski dvorac, nevjerojatan zamak duge i uzbudljive povijesti usječen u stijenu

Postojnska jama

 Vila Planinka/

Gle, tamo je kosi toranj u Pisi! Vidi, ovdje se vidi sova! A ono, pa to je vještica sa šeširom i velikim nosom!

Mašta je radila sto na sat, vratili smo se na trenutak u djetinjstvo i izvikivali smo prepoznate oblike kao da igramo neku igru.

image

Postojnska jama

Vila Planinka/

Samo sat vremena vožnje udaljena od Jezerske doline smjestila se najveća turistička atrakcija Slovenije, Postojnska jama, kao i obližnji joj Predjamski dvorac. Iz kojeg god dijela Slovenije ili Hrvatske dolazili, posjet ovoj atrakciji neka obavezno bude dio vašem itinerara.

image

Postojnska jama

Vila Planinka/
image

Postojnska jama

Vila Planinka/

Iako je sredina ožujka, posjetitelja je dosta, no to ne umanjuje uživanje u nevjerojatnim prirodnim oblicima koje je duboko pod zemljom stoljećima oblikovala sila prirode. Obilazak počinje vožnjom vlakićem kroz hodnike i tunele jame, tijekom koje se preda mnom otvaraju prekrasni oblici i najnevjerojatnije formacije stalagmita i stalaktita koje sam ikad vidjela.

image

Postojnska jama

Vila Planinka/

Nakon dva kilometra vožnje izlazimo iz vlakića i nastavljamo pješke. Redaju se najatraktivnije prostorije jame, bijela dvorana, pa crvena, koncertna dvorana, dvorana za bal, dvorana za koncerte, kao i ponovo niz neobičnih oblika za koje ne možeš vjerovati da ih je priroda sama napravila.

Nakon dva kilometra šetnje, stižemo do najveće atrakcije, lukavo smještene na sam kraj obilaska. Nakon upozorenja da ne budemo glasni i da ne koristimo fotoaparate, u zamračenom akvariju promatramo čovječje ribice, koje ovdje od milja zovu bebe zmajevi (baby dragons).

image

Postojnska jama, čovječja ribica

Vila Planinka/

Posrećilo mi se, prebrojala sam ih pet, nisu se sve sakrile. Obilazak završava vožnjom vlakićem do početne točke, a usred špilje, duboko ispod zemlje, smješten je i mali dućan sa suvenirima i poštanski ured otvoren davne 1909. godine.

Postojnska jama duga je 24 kilometra i najposjećenija je špilja u Europi. Posjećuje se već duže do 200 godina, dvaput je ovdje bio austrijski car Franjo Josip sa suprugom, u turističkim vodičima pojavljuje se od 19. stoljeća, od samih početka posjećivanja, čak i onom najpoznatijeg pionira organiziranih putovanja Thomasa Cooka. Tijekom 200 godina duge povijesti špilju je posjetilo 15 careva i carica, 21 kralj i kraljica, 67 prinčeva i princeza, 54 predsjednika, 37 premijera... Posjetitelji stižu iz svih krajeva svijeta, a ovo je odredište zbog blizine i atraktivnosti omiljeno i Hrvatima.

image

Predjamski dvorac

Vila Planinka/


Nakon obilaska jame uputili smo se prema devet kilometara udaljenom Predjamskom dvorcu. Tu je manje posjetitelja, doznajemo da tek tridesetak posto gostiju špilje produži i do dvorca, a to je zaista šteta.

image

Predjamski dvorac

Vila Planinka/

Nevjerojatan zamak duge i uzbudljive povijesti usječen u stijenu jedinstveni je prizor. Stari dio, usječen duboko u liticu, nastao je u 12. stoljeća, a "noviji" je dograđen nekoliko stoljeća kasnije i zbog položaja na teškom terenu nikad nije osvojen.

image

Predjamski dvorac

Vila Planinka/

Koristio se kao lovački dvorac i ljetnikovac, a iz prostorija koje su nekad služile za obranu danas se pruža divan pogled na okolinu. Ovaj je jedinstveni dvorac pravi biser srednjovjekovne snalažljivosti, najveći je špiljski dvorac na svijetu upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, a redovito je proglašavan jednim od najfascinantnijih dvoraca na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:30