IZVOR ŽIVOTA

Ishodište civilizacija i dom tisućama vrsta: ovo su najljepše i najvažnije rijeke na svijetu

Jeste li znali da 18 zemalja svijeta nema niti jednu rijeku, a da ih Rusija ima čak 100.000? Predstavljama nekoliko najfascinantijih
 Depositphotos/

Ishodište civilizacija, dom tisuća i tisuća životinjskih i biljnih vrsta, rijeke doista predstavljaju izvor života. No, koliko znate o njima? Znate li da je najdublja rijeka na svijetu Kongo, koja mjestimično broji impozantnih 230 metara? Ili da, primjerice, postoji čak 18 zemalja na svijetu koje nemaju nijednu rijeku, dok se Bangladeš može pohvaliti s njih najmanje 700? A tek Rusija. Smatra se da je upravo ona rekorder, s oko 100 tisuća rijeka... U svakom slučaju, pokušali smo izdvojiti one najbitnije i najljepše.

AMAZONA

image
Depositphotos/

Kad govorimo o riječnim gigantima, Amazona je upravo to. I još i više. Naime, iako je dužinom (6400 kilometara) druga po dužini na svijetu, ta je kilometraža u kombinaciji s rekordnom količinom vode čini najvećom rijekom na svijetu. "Hrani" je niz drugih rijeka koje pak teku cijelom lepezom država - Peruom, Venezuelom, Bolivijom, Ekvadorom, Kolumbijom i Brazilom. Sva ta masa vode naposljetku istječe u Atlantik. Amazona je nevjerojatna i po bioraznolikosti - u njoj živi najmanje 3000 ribljih vrsta, s time da se nove otkrivaju svaki dan.

NIL
image

Typical sailing on the Nile. In the background sand hills and blue sky. (near Aswan, Egypt). Vertically.


S impozantnih 6650 kilometara, Nil nosi titulu najduže rijeke na svijetu. Proteže se sve od istočne Afrike do Mediterana, a njezina su dva najvažnija rukavca Bijeli i Plavi Nil. Bijeli izvire u regiji afričkih velikih jezera, dok je Plavom ishodište u jezeru Tana u Etiopiji. Nil sa svojim nevjerojatno plodnim obalama direktno je kumovao razvitku egipatske civilizacije. Veliku je ulogu imao i u duhovnom životu starih Egipćana - vjerovali su da upravo božanstvo Hapi i faraon u kombinaciji odlučuju o vodostaju te gorostasne rijeke.

JANGCE
image
/Shutterstock

"Ako niste bili na Jangceu, niste bili nigdje", glasi kineska uzrečica i skloni smo povjerovati u njezinu istinitost. Naime, Jangce je najduža rijeka u Kini, ali i treća najduža rijeka na svijetu. Može se pohvaliti s 6300 kilometara dugim tokom, a protječe kroz ukupno 11 provincija. Izvire u ledenjačkim područjima tibetanske visoravni, a utječe u Istočno kinesko more. Na njoj se nalazi i najveća hidroelektrana na svijetu - hidroelektrana Tri klanca. Za Kinu, Jangce ima nevjerojatno povijesnu, kulturološku i ekonomsku važnost, a riječ je i o jednom od najprometnijih svjetskih vodenih puteva.

GANGES
image
Vanbraun/

Planetarno poznata sveta rijeka dugačka je 2525 metara. Izvire u Himalajama, a utječe u Bengalski zaljev. Njezina prosječna dubina je skromnih 16 metara, a šire riječno područje najnaseljenije je na svijetu. Naime, uz Ganges živi oko 400 milijuna ljudi. Isto tako, ona formira i najveću deltu na svijetu, Sunderbans, površine 105 tisuća četvornih kilometara. Nažalost, često je se proglašava jednom od najprljavijih rijeka na svijetu. U hinduizmu ima iznimno veliku ulogu, a Indijci su za nju skovali i posebnu uzrečicu: "Kupanje u Gangesu učinit će te nevinim poput bebe".

CAÑO CRISTALES
image

The rainbow river or five colors river is in Colombia one of the most beautiful nature places, is called Crystal Canyon


Ova 100 kilometara dugačka kulumbijska rijeka slovi kao najljepša rijeka na svijetu. Zbog njezinih živopisnih boja - koje se mogu, barem što se tiče jarkocrvene, zahvaliti cvjetanju endemske biljke po imenu Macarenia clavígera - nazivaju je i "rijeka pet boja" ili pak "tekuća duga". Poznata je i po brojnim brzacima i slapovima. Najimpozantnija je od lipnja do studenoga.

MEKONG
image
Depositphotos/

Mekong, kao jedna od najvećih azijskih rijeka, protječe kroz ukupno šest država - Kinu, Mjanmar, Laos, Tajland, Kambodžu i Vijetnam, a utječe u Južno kinesko more. Inače, sa svojih 4350 metara, Mekong je 12. najduža rijeka na svijetu. Izvire na tibetanskoj visoravni, a naveliko je poznata po svojoj bioraznolikosti koja je sada, zbog gradnje brane, ugrožena. U praktički svakoj od država kojom teče ima drugačije ime. Primjerice, u Kini je nazivaju "nemirnom rijekom", u Tajlandu i Laosu "vodom majkom" (što je u principu i najčešće korišteno ime, odnosno Mekong), u Vijetnamu pak "devet zmajeva" zbog ogranaka njezine delte.

VOLGA
image
Igor Poleshchuk/

Volga je najveća europska rijeka, s tokom dugim čak 3500 metara. Iznenađujuće, izvire pak u brdima Valdai sjeverozapadno od Moskve, na visini od samo 225 metara. Utječe u Kaspijsko more. Od iznimne je važnosti za Rusiju. Naime, uz njezine obale živi čak trećina populacije Rusije, dakle oko 50 milijuna ljudi, a u istom je području izraslo i 11 od 20 najvećih ruskih gradova. Iako se Volga svake godine na tri mjeseca zaledi, ima iznimnu transportnu važnost.

SOČA
image

Emerald Soca River in Soca Valley, Slovenia. Aerial Drone Top Down view.


Slovenski Soča, a talijanski Isonzo, ova 137 kilometara dugačka rijeka koja protječe kroz te države opravdano nosi oznaku istinske ljepotice zahvaljujući predivnoj boji njezine vode. Upravo zbog toga nerijetko joj tepaju "smaragdna ljepotica", a posebna je i po tome što je jedna od rijetkih na svijetu koja takvu specifičnu boju zadržava cijelim svojim tokom. Izvire u Sloveniji te prolazi kroz Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Novu Goricu i Goricu. Dom je i endemske mramorne pastrve, a njezino staro ime nekada je bilo "Šnita".

LI
image

Cormorant fisherman and his birds on the Li River in Yangshuo, Guangxi, China.


Oko 83 kilometra dugačka kineska rijeka Li, koja protječe provincijom Guangxi, poznata je po svojoj ljepoti, pogotovo po vapnenačkim brdima koja je krase. Kao jedan od najljepših dijelova njezina toka ističe se onaj od Guilina do Yangshoua. Upravo zbog toga nerijetko je uspoređuju s vijetnamskim planetarno poznatim zaljevom Ha Long. Upravo uz nju iskopan je i najstariji riječni kanal na svijetu, Lingqu.

RAPA
image
/Shutterstock

Švedska rijeka Rapa (Rapaätno) protječe kroz nacionalni park Sarek. Dugačka je 75 kilometara, a izvire u ledenjacima Sarektjåkkå. Nevjerojatno je moćna, vjerojatno zbog činjenice da u nju utječe voda s oko 30-ak ledenjaka. Zaslužna je i za nastanak jedne od najljepših delti Skandinavije. Naime, ona prenosi ogromne količine sedimenta - ljeti, u samo jednom danu može prenijeti od pet do 10 tisuća tona sedimenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 00:17