Razglednica

Fantastični Vijetnam: zemlja milijuna motora, jeftine pive i "zmaja koji slijeće"

Država poznata po ludom prometu, može se pohvaliti nevjerojatnim prirodnim ljepotama
 Hadynyah/Getty Images/istockphoto

Motori. I jeftino pivo

image
Mattjeacock/Getty Images/istockphoto

Vijetnam je vjerojatno definicija prometnog kaosa. Naime, u toj zemlji gotovo pa svako kućanstvo posjeduje motor - oko 90 milijuna stanovnika može se pohvaliti s više od 60 milijuna motora koji su, usput rečeno, glavni prijevoz u gradovima. Posljedično, zagađenje (i gužva) je dramatično i prema podacima iz 2019. godine, Vijetnam je bio 15. najzagađenija zemlja na svijetu. Kako bi poboljšali situaciju, počeli su raditi na tome pa zabranjuju motore u pojedinim dijelovima velikih gradova. Osim po prometnom kaosu, Vijetnam je poznat po pivu ili, kako ga zovu, "bia hoi". Gotovo na svakom uglu je mala pivska kućna radinost u kojoj se na čaše prodaje nevjerojatno jeftino pivo, ponekad po cijeni od samo dvije kune. Uz sve to, navest ćemo još dvije zanimljive činjenice - čak 40 posto Vijetnamaca preziva se Nguyen, a zemlja se naziva i "kraljem indijskih oraščića". Šanse da oraščić koji jedete potječe upravo iz Vijetnama su čak 55 posto. Taj je usjev u zemlju uvezen u 19. stoljeću i prvo su ga uzgajali u vrtovima, zbog hlada. Danas su najveći svjetski izvoznici.

Halong Bay

image
12ee12/Getty Images/istockphoto

Zasluženo uvršteno na UNESCO-vu listu, to mjesto kao da je s nekog drugog svijeta. Riječ je o spletu mnogobrojnih vapnenačkih otoka i otočića koji se strmoglavljuju u more, tisućama godina oblikovani kišom, morem i vjetrom. Samo područje Halonga (riječ "halong" u prijevodu znači "zmaj koji slijeće") obuhvaća 1553 četvorna kilometra, a u njemu je nanizano oko 2000 otoka, koji su često prepuni špilja. Vijetnam se općenito može pohvaliti s čak 3444 kilometra dugom obalom te je 33. zemlja na svijetu u toj kategoriji.

Hang Son Doong

image
Geng Xu/Getty Images/istockphoto

U špiljskom kontekstu, riječ je o svjetskom rekorderu, odnosno najvećoj špilji na svijetu. Nalazi se u blizini granice s Laosom, a jedan ju je lokalni stanovnik otkrio 1991. godine. Svijetu je, nakon godina istraživanja, predstavljena 2009. Njezine su proporcije spektakularne - dovoljno je široka da u nju može uletjeti Boeing 747, a neke od njezinih komora bez problema mogu "progutati" i nebodere. U njoj se razvio i specifični ekosustav, a u pravim uvjetima u njoj se navodno čak formiraju i oblaci.

Hoi An

image
Romanbabakin/Getty Images

Šarmantan i nadasve ugodan. Upravo tako mogao bi se opisati ovaj grad, danas neizostavna postaja na turističkoj karti Vijetnama. Osim pagodama i muzejima, grad je prošaran kućama trgovaca iz 15. stoljeća, no simbol grada slatki je Japanski most. Hoi An se može pohvaliti i vrlo jakom krojačkom zajednicom. U gradu, prema nekim izvorima, djeluje oko 500 krojača, vještih, a jeftinih. Mnogi posjetitelji idu upravo za tim - savršeno krojeno odijelo za manje od 100 dolara.

Sapa

image
Nanostockk/Getty Images/istockphoto

Obronci načičkani rižinim poljima jedan su od najljepših vijetnamskih ruralnih prizora i omiljena destinacija planinara i hodača. U tom je području i najviša vijetnamska planina, 3143 metara visoka Fansipan. Svojedobno je područje Sape bilo izglasano kao jedno od sedam najmagičnijih lokacija s rižinim poljima u Aziji.

Mui Né

image
Gionnixxx/Getty Images/istockphoto

Nekad uspavano priobalno ribarsko naselje sve je popularnije. Jedan od razloga definitivno su tamošnje plaže, no prava atrakcija zapravo su bijele i crvene pješčane dine u njegovoj okolici. Tamo se nalazi i predivni kompleks kanjona i rječice pod nazivom Fairy Stream.

Moderno i tradicionalno

image
Jordiramisa/Getty Images/istockphoto

Hanoi, kao administrativno središte (i službeno glavni grad) te Ho Chi Minh, kao komercijalni centar zemlje, mogli bismo okarakterizirati kao "dvije prijestolnice" te zemlje. No, atmosfera u svakom od njih je drukčija - tradicija u Hanoiju, modernost u Ho Chi Minhu. O svakom od njih moglo bi se govoriti satima, no mi izdvajamo po jednu neobičnu činjenicu. Hanoi se, primjerice, može pohvaliti najdužim mozaičkim muralom na svijetu od četiri kilometra, a Ho Chi Minh je spa meka.

Cầu Vàng

image
Ginkmusaico/Getty Images/istockphoto

Cầu Vàng ili "Zlatni most" novije je zdanje. Za javnost je otvoren u lipnju 2018. godine, a riječ je o 150 metara dugačkom mostu za pješake koji pridržavaju dvije gigantske ruke. Most je u resortu Bà Nà Hills nedaleko od grada Da Nanga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:49