INOVATIVNO I HUMANO

Zvučna slikovnica u Bakru: turistički obilazak sada mogu iskusiti i slijepe i slabovidne osobe

Slikovnica će približiti svijet slijepih i slabovidnih onima zdravog vida: lokacije su opisane kroz mnoga čula, ali ne i vid
 Sergej Borzov/Depositohotos

Ivan Čop bio je vješt u snalaženju u prostoru, prepoznavanju bakarskih ulica i dobrim djelima. Za život je zarađivao noseći svoju tešku lodricu punu vode strmim stepenicama u stari grad i prodajući ptičice koje je sam ulovio. Sve je ljude vidio kao jednake. I još nešto: Ivan Čop - nije vidio. Vodonoša je bio slijep od djetinjstva. Unatoč svim izazovima u životu, pomagao je građanima i prema ljudima se odnosio s velikom dobrotom. Proučili smo njegov život i pokušali zamisliti kako je izgledao dan u životu Ivana Čopa te kako je on doživljavao grad. Zamislite i vi uz našu pomoć i pridružite nam se u šetnji Bakrom stopama slijepog vodonoše, govori nam zvučna slikovnica iz Bakra o Ivanu Čopu. Vodonoša je postao novi turistički ambasador ovog malog kvarnerskog primorskog mjesta, koji se zbog industrijske povijesti u 20. stoljeću nikad nije promovirao kao turistički. No, vremena se mijenjaju, pa tako i Bakar, koji želi da njegovi posjetitelji prošeću mjestom stazom Ivana Čopa. Upoznat će se na toj stazi mnoge zanimljivosti na malim kamenim ulicama koje se protežu kroz stari grad.

image
Autorice zvučne slikovnice Bakarski vodonoša su Petra Vičić i Ema Katalinić
Tz Grada Bakra/

- Grad miriše na plavo more, na svježu ribu iz ribarnice i ukusne svježe pečene bakarske baškote. Za vrijeme velike bure, Bakar je slanog okusa jer bura nosi more po rivi. Katkad ima okus po plodovima mora, voću i baškotima ili poput šlaga na bakarskoj torti. Ako dotaknete Bakar, osjetit ćete da su zidovi njegovih kuća hrapavi i hladni jer su kuće zbijene jedna do druge. Pod prstima se osjeća grubost koja svjedoči o dugoj povijesti grada. Nježan je i čvrst. Svaka kamena ulica ima glatke površine koje su se izlizale tijekom vremena. Baš je ugodno šetati Bakrom, daje nam naslutiti zvučna slikovnica koja je posebno namijenjena slabovidnim i slijepim osobama, koje također žele iskusiti razgled grada.
Zato je zvučni zapis slikovnice objavljen baš u povodu Dana bijelog štapa, koji se u svijetu obilježava 15. listopada. Dio je projekta namijenjen kao pomoć, ali i kreativan i osnažujući proizvod za slijepe i slabovidne.
Slikovnica prikazuje što sve zapravo možete čuti i osjetiti dok šetate Bakrom i kako ćete znati kada ste na nekoj od lokacija, primjerice perila, gdje se nekada ispirala roba. Upravo je tamo vodonoša dolazio na obalu i uzimao vodu kako bi je raznosio bakarskoj gospodi. Kroz slikovnicu se prati njegov put od perila do kuća na strmim ulicama kuda je nosio vodu - od trga Vrata i Judina stabla do trga Plačica i turske kuće. Potom s vodonošom posjetitelji idu do crkve svetog Andrije, a dalje ga slijedimo po šetnici uz Potok, svojevrsnoj oazi Bakra i mjestu za opuštanje i razbibrigu.
image
Antonio Nardelli/Depositohotos

Ovu zanimljivu turističku priču i obilazak mjesta osmislili su u tamošnjoj turističkoj zajednici i uz svesrdnu pomoć učenika Osnovne škole Bakar, koji su posudili svoj glas kako bi nas uveli u tajne Bakra. I oni su napisali priču, a rutu bakarskog vodonoše osmislila je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZ-a, koja se posvetila storytellingu i interpretaciji baštine u oživljavanju bakarskih turističkih priča.
- Zvučni zapis ima više uloga. Osmišljen je prije svega kako bi slijepima i slabovidnima omogućio da dožive priču o Ivanu Čopu, a pritom i upoznaju Bakar. No, tu je još jedna zanimljivost. Priča je osmišljena tako da približi svijet slijepih ljudima zdravog vida. Kad uronite u priču, možda nećete niti primijetiti da ne sadrži opise izgleda. Grad Bakar i svaka od lokacija opisani su kroz mnoga čula, ali ne i vid. Stoga zapis služi i kao edukativno sredstvo, a ima i turističku funkciju - poručila je Jelušić Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:35