Krenite na istok

Zimovanje u Slavoniji i Baranji, regiji u kojoj čarolija blagdana još uvijek postoji

Atmosfera je domaćinska, trpeza obilna, a ukupna ponuda raznolika i pristupačna
 TZGO

Što zbog dirigirane shopping groznice koja ga prati, što zbog toga jer ga ionako jedva čekamo, ugođaj blagdanâ iz godine u godine servira nam se sve ranije i ranije. Okruženi tako preuranjenim Božićem i ne baš studenim studenim, razmišljamo o tome gdje, kad uskoro dođe vrijeme, potražiti duh pravog Božića.

U sveprisutnom pozivanju na čaroliju blagdana, gdje pronaći mjesto na kojem ona zaista još uvijek postoji? Gdje je atmosfera domaćinska, trpeza obilna, a ukupna ponuda raznolika i pristupačna? Na poticaj ne jednog putničkog znalca, odlučujemo riskirati i dati priliku – zimi u Slavoniji i Baranji.

Osječko "adventiranje"

Središnje mjesto za otkrivanje zimske Slavonije nedvojbeno je Osijek. Je li do tradicije zimskih sijela i divana, ili naprosto zbog čuvene slavonske gostoljubivosti, Osijek krajem godine odiše jednim od najugodnijih blagdanskih ozračja u Hrvatskoj. Ambijent srednjoeuropskog gradskog božićnog sajma nadopunjuje se sa spontanom i neobuzdanom slavonskom radošću, kakvu na hoch Adventima vjerojatno nećete susresti.

Nema ovdje previše street food "filozofiranja", tipa burgera s umakom od kupina, germ-knedli s listićima mente i inih precijenjenih čudesa. No zato ćete sigurno naići na slavonske gastronomske adute, počevši od nezaobilaznog kulena, jedne od najboljih suhomesnatih prerađevina u Europi; na vrhunska lokalna craft piva – ipak je Osijek kolijevka hrvatskog pivarstva – kao i na vrlo dobru ponudu tradicijskih zimnica i obrtničkih proizvoda. Posebice ako temperature padnu nisko, domaće kuhano vino ili po naravi topla "šljiva" neće vam biti mrski vodiči zimskim večerima u gradu na Dravi.

Osim u središtu Gornjeg grada, podno čuvene konkatedrale, osječki Advent vrijedi doživjeti i u neponovljivoj, iz godine u godinu sve ljepšoj Tvrđi. Trgovi i tajnovite ulice jedne od najvećih fortifikacija u Hrvatskoj kriju mnoštvo kutaka za blagdansku uživanciju. Bez daljnjega, i za neke od nezaboravnih božićnih #nofilterneeded kadrova. Osim toga, gradom vas može provesti i, kako mu tepaju, najveseliji božićni tramvaj u Hrvata, a ne treba zaboraviti ni još jednu atrakciju – najveće otvoreno klizalište na istoku Lijepe Naše!

Đakovačko božićno srce

Iz Osijeka možete krenuti u istraživanje bilo kojeg dijela Slavonije, Baranje ili Srijema. Pola sata vožnje na jug i stići ćete do Đakova, džepnog draguljčića panonskog gradskog ambijenta.

image

Zimska idila u Đakovu

TZOBŽ/Mirna Marić

Iako se njegovo uže središte sastoji od svega dvije-tri ulice, u vrijeme Adventa one su bogato urešene i svjetlucave, pa djeluju poput kakve magične, nadrealne šetnice. Ona će vas provesti uz ugodne gradske barove i bistroe u kojima se u blagdanske dane za stolom okupljaju obitelji i prijatelji. Sav taj veseli svijet naposljetku završi u srcu "srca Slavonije" – na prostranom božićnom trgu, u podnožju gorostasa – čuvene đakovačke katedrale, po mnogima najljepše crkve kontinentalne Hrvatske.

Osim ugođajem svog središta, Đakovo će vas osvojiti i sadržajima poput Božićnog bala lipicanaca, konjičko-scenskog spektakla u izvedbi tamošnje pola milenija stare Državne ergele.

Baranjska zimska čarolija

Krenuvši iz središta Slavonije na sjever, ubrzo ćete prijeći Dravu. Baranju, magični kutak na krajnjem sjeveroistoku Hrvatske, odlikuju brojne posebnosti. Zima nipošto nije loše vrijeme za doživjeti ih. Već na vratima Baranje, kao podsjetnik na iskonsku sliku Panonske nizine, stoji prekrasni Kopački rit, najstariji park prirode u Hrvatskoj, osnovan 1976. Od studenog do ožujka moguće ga je obići po promotivnoj cijeni ulaznice i nekih pratećih sadržaja. Posreći li vam se k tome pravi zimski dan zaogrnut u bijelo, shvatit ćete zašto knjiga i film Duh u močvari spadaju u najpopularnija ostvarenja hrvatske književnosti i kinematografije.

Osim što još uvijek čuva dašak divljine, Baranja je i majka obilja. Ne treba stoga čuditi da ovdašnji Advent otvaraju sada već legendarni Zimski vašar i Čvarakfest u Karancu. Jedinstvena prilika za uživanje u prvoklasnim domaćim delicijama, od onih (suho)mesnatih, preko pekarskih, do zimničnih, ujedno je i originalna najava Baranje u zimskom izdanju.

image
TZOBŽ/Dubravko Franjin

Njega najbolje može dočarati boravak u bogato opremljenim, a istodobno u vremenu i prirodi usnulim kućama za odmor i malim hotelima. Iz njih, šećući ili biciklirajući, krenite u otkrivanje prostranog baranjskog vinogorja. Njegovi vidikovci, najbolje male vinarije i dojmljive ledene berbe zasigurno će vam trajno ostati u sjećanju.

Daleki horizonti Erduta

U znaku vina i aktivnog uživanja u čarima zimske prirode proteći će i velik dio vašeg posjeta području Erduta, tj. krajnjeg istoka Osječko-baranjske županije. Kao i u Baranji, i ovdje možete uživati u ambijentu i vinskim notama nekoliko vrhunskih obiteljskih vinarija, od kojih se neke također diče svojim ledenim berbama.

Vinsko-zimske radosti u erdutskom kraju dosežu novu razinu mističnosti i dubine. Tu, gdje se nebo stapa sa zemljom i vodama moćnog Dunava, doživljaj zimskih prostranstava prekrivenih snijegom ili okupanih injem predstavlja mnogo više od vizualne atrakcije i "fotke dana". Možda je i zbog toga odavde potekao i veliki matematičar i, za današnje vrijeme vrlo aktualno, klimatolog Milutin Milanković (1879-1958).

Stoga, bila hladna ili blaga, upravo je zima najbolji period za obilazak odličnog edukativnog postava u rodnoj kući čovjeka zbog kojeg suvremena znanost, između ostaloga, razumije i dinamiku hlađenja i zagrijavanja planeta Zemlje. Pa sad recite da se rizik zimovanja u Slavoniji i Baranji ne isplati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:48