Odmor na selu

Zaboravite na gradsku vrevu, ruralna Hrvatska ima baš sve. I čeka vas da doživite domaće!

Uživajte u vidikovcima i prirodi, noćite u autohtonim tradicionalnim kućama i uživajte u nevjerojatno bogatoj gastronomskoj ponudi
 Marko Miscevic/Cropix

Fišpaprikaš? Ili možda ipak brudet? Štrukli ili gibanica? Pršut, šunka ili kulen? Kruh od koprive ili pira, iz krušne peći ili pod pekom? Meso ‘z tiblice ili domaća janjetina? Uz to, neko vino? Neko od oko 130 autohtonih hrvatskih ili radije domaći sok, rakija ili liker? Odgovora na pitanje “što” doista je mnogo, no na pitanje “gdje” postoji samo jedan - u ruralnoj Hrvatskoj!

image
Danijel Soldo/Cropix

Riječ je o prostranstvu koje obuhvaća čak osam nacionalnih parkova, 12 parkova prirode, desetke adrenalinskih i zabavnih parkova, vidikovaca i brojna turistička poljoprivredna gospodarstva, u njemu nastaju stotine i stotine domaćih, autohtonih proizvoda, on vrvi izobiljem tradicije i kulturne baštine... Savršena je to ideja za bijeg od gradske vreve, ali i pandemijskih izazova, područje je to u kojem se pune baterije, u kojem se čovjek budi uz zvukove domaćih životinja i pjev ptica te miris svježe pokošene trave i procvjetalog cvijeća, umjesto uz glasne trube automobila i žamor gomile.
image
Marko Miscevic/Cropix

“Ruralni turizam u pandemijskim se okolnostima istaknuo kao izuzetno tražen turistički proizvod, a prema istraživanjima, sljedećih će godina biti sve traženiji kako od inozemnih tako i od domaćih gostiju koji se sve više okreću istraživanju neotkrivenih turističkih bisera Hrvatske. Riječ je o proizvodu koji nudi mogućnost osame, odmor u čistoj prirodi, domaće uzgojenu hranu, jedinstven doživljaj, autohtona iskustva i kvalitetnu uslugu”, istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.
Traženost ne iznenađuje. Opcija je doista nebrojeno i ima za svakoga ponešto - blizu ili daleko od grada, u društvu prijatelja, obitelji ili partnera, od kratkih, jednodnevnih ili višesatnih bjegova s gradskog asfalta, možda samo piknika, pa do pravih višednevnih, duljih odmora u nekima od autohtonih kuća za odmor koje nas pokušavaju vratiti u prošlost svojim starinskim namještajem i tradicionalnim ambijentom ili, pak, u luksuznim, modernim vilama za odmor s predivnim bazenima.
image
Danijel Soldo/Cropix

Ruralna Hrvatska nudi niz opcija i za avanturiste i ljubitelje aktivnog odmora - od robinzonskih objekata do planinarenja i šetnji u prirodi, raftinga, kajakinga, kanuinga, jahanja pa do lokalnih ili međunarodnih EuroVelo biciklističkih staza na kojima će svoju savršenu dionicu pronaći i početnici i prekaljeni biciklisti željni novih izazova. Nakon fizičkog napora tu su rijeke i jezera, wellnessi i toplice za opuštanje. Za one koji, umjesto po nekoj od planinarskih staza ili šetnica, više vole zagrebati u prošlost ili kulturološke sadržaje, ruralna Hrvatska skriva brojne kulturne znamenitosti, tradicijska sela, etnozbirke, sakralne objekte, dvorce, muzeje i galerije, ukratko nevjerojatno bogato nacionalno kulturno blago...
Jednostavno rečeno, ruralna Hrvatska ima baš sve. I samo čeka da doživite domaće.

Krenula nacionalna kampanja
"Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!"


Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica s ciljem dodatnog približavanja raznolike ponude hrvatskih ruralnih destinacija na domaćem su tržištu pokrenuli promotivnu kampanju "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!". Kampanja će se sastojati od 12 tematskih videopriloga kojima će biti obuhvaćena jedinstvena turistička ponuda hrvatskih ruralnih područja. Zaštitno lice kampanje i autorica zanimljivih videomaterijala je popularna voditeljica Doris Pinčić.
Pripremljeni videomaterijali usmjereni su na promoviranje pojedinih sadržaja po turističkim regijama, a bit će kreiran i opći video koji će sadržavati najbolje kadrove snimljenog materijala svih navedenih destinacija.
Kampanja će se provoditi na online i offline kanalima komunikacija te kroz društvene mreže "Croatia Full of Life" uz oznake #RuralnaHrvatska i #DoživiDomaće. Uz Ministarstvo turizma i sporta, kampanju je inicirala Udruga ruralnog turizma Hrvatske, a realizira se u suradnji sa zajednicama kulturnog i pustolovnog turizma i obiteljskog smještaja pri HGK.


image
Htz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:44