JESENSKI FESTIVAL

VIA VINO: Vrhunska vina, nagrađivani filmovi i nezaboravan doživljaj Zagrebačke županije

Manifestacija u organizaciji TZ Zagrebačke županije privukla je stotine posjetitelja na atraktivne lokacije zagrebačkog prstena

Via Vino

 TZ Zagrebačke županije

Festival VIA VINO u svojoj je drugoj godini održavanja postigao vrhunske rezultate. Tijekom ukupno tri vikenda na različitim lokacijama, od padajućih vinograda na brdašcu iznad Ivanić-Grada, bajkovitog okruženja povijesne kurije Nespeš, prirodnog amfiteatra Plešivice i, naposljetku, skrivene Lugarnice Čardak u turopoljskoj šumi, stotine posjetitelja VIA VINA uživalo je u spektakularnim večerima posvećenim vrhunskim vinima i autentičnoj gastronomiji Zagrebačke županije.

image

VIA VINO

TZ Zagrebačke županije

VIA VINO je razvojni, destinacijski projekt koji je 2021. pokrenula Turistička zajednica Zagrebačke županije, u skladu sa strategijom razvoja održivog turizma i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice.

”Interes za sudjelovanjem na ovogodišnjem festivalu VIA VINO bio je izniman. Posjetitelji su prepoznali novi turistički doživljaj koji smo uspješno kreirali, razmišljajući o strateškom razvoju vinskih cesta Zagrebačke županije i našem ciljanom tržištu, domaćim posjetiteljima. Festival VIA VINO postao je sinonim za boravak na otvorenom, u prirodi, kreativan doživljaj tradicionalne hrane, hvaljenih vina i umjetnosti kroz odabir europskih filmova, obilazak vinskih podruma i prigodan program za sjajan vikend nadomak Zagreba. Posjećenost festivala veliko je priznanje Turističkoj zajednici Zagrebačke županije, kao i svim našim partnerima i suradnicima u organizaciji”, poručuje direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

image

Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije

TZ Zagrebačke županije

Uspješan primjer razvoja održivog turizma na kontinentu - spoj gastronomije, vinskog turizma i dodane vrijednosti za posjetitelje

Prateći globalne turističke trendove bazirane na storytellingu, uspješnom pričanju priča putem iskustva, Turistička zajednica uspješno je kreirala kampanju za razvoj održive turističke priče u skladu s novim navikama posjetitelja, koji radije odabiru boravak na otvorenom, žele upoznati lokalnu gastronomiju i ponudu, a usput i, uz nagrađivane filmove, doživjeti dodatnu ponudu destinacije. Na ovogodišnjem festivalu VIA VINO domaćini su bile vinarije Braje na Plešivici, vinarija Voštinić-Klasnić u Ivanić-Gradu te vinarija Litterarii na zelinskoj vinskoj cesti. Završna večer održana je u skrivenoj Lugarnici Čardak, gdje su uz ponudu vina i domaćih, obiteljskih destilerija, posjetitelji uživali u jedinstvenoj prezentaciji šumskog blaga ovog kraja - crnom turopoljskom tartufu.

image

Jelovnik festivala pripreman je sezonski

TZ Zagrebačke županije

Na VIA VINU posluživala su se tradicionalna jela s kreativnim potpisom

U Turističkoj zajednici Zagrebačke županije napominju koliko je bilo važno u sklopu VIA VINA predstaviti tradicionalnu zagrebačku kuhinju, na moderan i kreativan način kakav urbana publika očekuje. Uz film su posjetitelji festivala mogli uživati u autentičnom zagrebačkom snacku, siru s vrhnjem, domaćim kobasicama i bakinim kukuruznim kruhom. Ozbiljniji zalogaji bili su pripremljeni od isključivo domaćeg mesa, poput tradicionalne patke ili turopoljske svinje. Jelovnik festivala pripreman je sezonski, s dolaskom jeseni u ponudi su se našli crni turopoljski tartufi, kao i buča. Jela su, na oduševljenje posjetitelja, pripremana na otvorenom uz pomoć restorana Barrel Zagreb.

image

U sklopu VIA VINA predstavljena je tradicionalna zagrebačka kuhinja

TZ Zagrebačke županije

Promocija vinskih cesta Zagrebačke županije: od pjenušaca do vina iz amfora

S ciljem promocije i razvoja brenda vinskih cesta Zagrebačke županije, koji već godinama čine svjetski priznati vinari i nagrađivana vrhunska vina, ponuda vina festivala VIA VINO uključivala je različite stilove i mnogobrojne sorte koje su posjetitelji mogli kušati.

image

VIA VINO dao je sjajan pregled raznolikosti vinskih cesta Zagrebačke županije

TZ Zagrebačke županije

Od zanosno lepršavog pjenušca koji se dobiva metodom petillant naturel (u prijevodu s francuskog: prirodna pjenušavost) i narančastih prirodnih vina do čuvenih vina koja odležavaju u amforama, VIA VINO dao je sjajan pregled raznolikosti vinskih cesta Zagrebačke županije. Na ovogodišnjem Decanter World Wine Awardsu Hrvatskoj su dodijeljene tri platinaste medalje, od kojih su dvije otišle u Istru, a jedna upravo u Zagrebačku županiju. Golem uspjeh vinara Zagrebačke županije potvrđuju i zlatne medalje ovogodišnjeg Decantera.

Svjetska priznanja koja stižu u podrume vinara Zagrebačke županije potvrđuju da se radi o specifičnom i prepoznatljivom terroiru za određene vinske sorte i nekima od najboljih hrvatskih vina.

U svjetskom vrhu: promotivni film vinskih cesta Zagrebačke županije u finalu čak dvaju filmskih festivala

image

VIA VINO

TZ Zagrebačke županije

VIA VINO nastavak je svjetske promocije vinskih cesta Zagrebačke županije i pomno osmišljenih destinacijskih aktivnosti. Nastao suradnji sa zagrebačkom agencijom SEKUNDE, destinacijski film kojim Turistička zajednica Zagrebačke županije promovira ponudu doživljaja, okusa i iskustva na vinskim cestama Zagrebačke županije našao se u finalu čak dvaju internacionalnih filmskih festivala - Zagreb Tour Film festivala i međunarodnog festivala Art & Tur u Ourému u Portugalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:37