VELIKA BRITANIJA

Uskoro se otvara dvorac Windsor, turisti će moći obići posljednje počivalište Elizabete II.

Posjedi su u vrijeme službenog žalovanja bili zatvoreni, a osim Windsora bit će otvoren i kraljičin omiljeni dvorac Balmoral
 Alex Pantling/Afp

Prvi podaci pokazuju da je pogreb kraljice Elizabete II. putem televizijskih ekrana pratilo 28 milijuna Britanaca. Još se čeka službena gledanost u ostatku svijeta, no ona se procjenjuje na 41 milijun gledatelja koji su pratili sprovod na televiziji, a tu su još i oni koji su pogreb pratili putem drugih platformi i streaming servisa.

Dva milijuna Britanaca bilo je na londonskim ulicama tijekom dana sprovoda, a neki su čekali i do 14 sati da joj odaju počast u Westminsterskoj palači. Hoteli u Londonu bili su popunjeni te su i brojni turisti htjeli biti na londonskim ulicama kako bi bili dio posljednjeg kraljičina putovanja, onog od Westminsterske opatije do kapelice svetog Jurja u dvorcu Windsor.

image

Dvorac Windsor

Leon Neal/pool/Shutterstock Editorial/Profimedia/

Jedan dio sprovoda, sam pokop kraljice i princa Filipa koji je lani umro, bio je zatvoren za javnost. Privatnom pokopu prisustvovali su kralj Charles III. i drugi najbliži članovi kraljevske obitelji, a kraljica i njezin suprug položeni su u obiteljsku grobnicu u memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI. koja se nalazi unutar kapele svetog Jurja. Iako javnost taj dio nije vidjela, uskoro će biti moguće vidjeti grobnicu najdugotrajnijeg britanskog monarha. Naime, dvorac Windsor i kapelica svetog Jurja otvaraju se za javnost 29. rujna jer su bili zatvoreni od smrti kraljice Elizabete II. Tako će svatko tko kupi ulaznicu za obilazak dvorca moći ući u kapelicu i vidjeti nadgrobnu ploču ispod koje se nalazi posljednje počivalište kraljice. Treba napomenuti da se u kapelici redovito održavaju mise te je zatvorena nedjeljom, pa tko želi vidjeti kraljičino počivalište, mora isplanirati put u dvorac Windsor radnim danom.

image

Dvorac Balmoral u Škotskoj

Rico Meier/Unsplash

Kraljičin najdraži dvorac, škotski Balmoral, ujedno je i dvorac u kojem je kraljica preminula. I za života Elizabeta II. dopuštala je da se kolibe oko dvorca Balmoral iznajme građanstvu, naravno, u vrijeme kada kraljevske obitelji nema na imanju. Isto tako, vrtovi i plesna dvorana dvorca mogu se razgledati, ali iz Balmorala još nisu potvrdili datum kada će imanje biti ponovno otvoreno za javnost, što se očekuje uskoro (navodno u njemu trenutno boravi kralj Charles III.)

Iako mnogi zagovaraju ukidanje monarhije, ona je zapravo mamac za turiste. Iako je velebni sprovod kraljice Elizabete II. plaćen novcem poreznih obveznika, te su troškove, koji se procjenjuju na 8 milijardi funti, već donekle pokrili turistički dolasci i noćenja. Hoteli su posljednja dva tjedna bili krcati, cijene smještaja čak su i dvostruko porasle te se procjenjuje da bi samo turizam mogao pokriti troškove najvećeg kraljevskog pogreba u Velikoj Britaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:00