COVID I PUTOVANJA

Što ako dobijem koronu na putovanju? Imamo veliki vodič kroz ponude osiguravajućih kuća

Istražili smo koja osiguranja pokrivaju troškove liječenja, a koja i karantenu i novu avionsku kartu te koji su uvjeti otkazivanja
 Depositphotos/

Pandemija koronavirusa opako je poremetila svijet putovanja. No, nakon dugo vremena putovanja se ipak u sve većoj mjeri vraćaju, makar i po cijenu nekih novih pravila, ali i - moglo bi se reći - novih klauzula.

Naime, tzv. covid-klauzulu, odnosno pokriće u slučaju oboljenja od covida, uvodi sve više osiguravajućih društava, a neke države takvu vrstu osiguranja čak smatraju nužnom za ulazak u zemlju.

Pokušali smo doznati kakva covid-osiguranja nude osiguravajuća društva u Hrvatskoj, a nudi ih - barem prema onome što piše na njihovim internet stranicama - većina takvih tvrtki. Naići ćete na opise usluge, kao na internet stranicama Croatia osiguranja, da "su uslijed oboljenja od covida-19 pokriveni troškovi bolničkog liječenja i troškovi povratka u domovinu". Na službeni upit ta osiguravajuća kuća, kao ni Allianz, nisu nam odgovorili pa ih nismo uvrstili u pregled.

image
Depositphotos/

U svakom slučaju, prije samog odlaska na put dobro je napraviti malo istraživanje - izvidjeti pokriva li covid-osiguranje samo troškove liječenja ili i karantene ili, pak, što je također vrlo bitno, na kojem području svijeta osiguranje točno vrijedi. Isto smo u ovom tekstu pokušali učiniti i mi.

U sklopu našeg istraživanja obratili smo se upitima na adrese osiguravajućih kuća u Hrvatskoj. Neke od njih detaljno su opisale svoju aktualnu ponudu, ali i dale uvid u aktualno tržište covid-osiguranja te što i u kojoj mjeri putnici trenutačno traže.

Primjerice, prošle je godine u Uniqi ugovoreno oko 7000 polica s pokrićem covid-19. Klijenti, kažu nam, sve više traže putna osiguranja koja pokrivaju i troškove koji nastaju kao posljedica covida-19.

U Generali osiguranju su, pak, precizirali da povećani interes za ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja bilježe osobito u slučajevima tzv. city break putovanja u europske gradove, najčešće u adventu. Također, dodaju, osiguranici koji putuju na skijanje rado ugovaraju njihovu ponudu putnog zdravstvenog osiguranja prilagođenu skijašima, koja uključuje i neka specifična pokrića.

Grawe osiguranje tvrdi kako su nakon prekida svih putovanja u vrijeme prvog lockdowna u proljeće 2020. zabilježili rast prodaje putnog osiguranja. Glavni su razlozi, objašnjavaju, porast generalne svijesti o važnosti ovog osiguranja te uključivanje pokrića za bolest covid-19 u njihove proizvode putnog osiguranja u jesen 2020. godine.

image
Konstantin Postumitenko/Depositphotos

MERKUR OSIGURANJE

U Merkuru trenutačno nude popust od 50 posto za policu svoga godišnjeg putnog zdravstvenog osiguranja. Cijena osiguranja je 37 eura, a pokriće uključuje i naknadu za liječenje u slučaju oboljenja od koronavirusa. Akcija traje do kraja ožujka.

Naglašavaju da njihovo putno zdravstveno osiguranje obuhvaća pokriće za slučaj hitne medicinske pomoći koja je potrebna zbog bolesti osiguranika ili posljedica nesretnog slučaja tijekom privremenog boravka u inozemstvu. Osiguranje pokriva i nužni transport u Hrvatsku (tzv. repatrijacija) zbog potrebe navedenog medicinskog tretmana.

Što se tiče godišnjeg putnog zdravstvenog osiguranja, ono uključuje bolničko liječenje, prijevoz do bolnice ili u mjesto boravka, a klijentima je na raspolaganju i SOS telefon. Pokriće u visini od 38.500 eura vrijedi u cijelom svijetu za neograničen broj putovanja tijekom godine (uz uvjet da pojedino putovanje ne traje dulje od 28 dana).

Ono što je, ističu, zbog pandemije koronavirusa svim putnicima naročito važno jest pokriće koje uključuje i naknadu za liječenje u slučaju oboljenja od koronavirusa. Merkurovo putno osiguranje tako pruža pokriće troškova bolničkog liječenja i troškove nužnog i propisanog prijevoza osiguranika u domovinu zbog oboljenja od covida-19.

UNIQA

Uniqa nudi već složene pakete putnog osiguranja koji se razlikuju po opsegu pokrića i osiguranom iznosu, no klijenti mogu i sami kreirati svoju policu putnog osiguranja odabirom pokrića koja trebaju, ovisno o vrsti putovanja, destinaciji i trajanju.

Može se, kažu, ugovoriti pojedinačno, grupno i obiteljsko putno osiguranje. Primjerice, za putovanje u inozemstvo klijenti mogu odabrati između tri ponuđena paketa: economy, business i first class. Sva tri paketa sadrže zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezgode te osiguranje prtljage, koji se razlikuju po osiguranim iznosima, dok najveći paket, first class, ima i privatnu odgovornost.

Klijenti uz putno osiguranje i uz otkaz putovanja mogu ugovoriti i dopunsko pokriće od bolesti covid-19 koje uključuje troškove liječenja u inozemstvu zbog bolesti uzrokovanih covidom-19, odnosno troškove otkaza putovanja zbog bolesti uzrokovanih covidom-19.

Pokriće troškova liječenja pokriva liječenje bolesti na putovanju u inozemstvu nastalih kao posljedica covida-19, dok pokriće troškova otkaza putovanja zbog bolesti uzrokovanih covidom-19 obuhvaća troškove cijene putovanja ako je otkaz putovanja nastupio zbog covidom uzrokovane bolesti osiguranika ili druge osobe s kojom povezan (uža obitelj).

Ako se radi o grupi putnika, pokriven je otkaz putovanja samo osiguraniku i drugim osobama s kojima je povezan (uža obitelj) dok za ostale članove grupe otkaz putovanja u tom slučaju nije pokriven. Pokriveni su i troškovi službenog putovanja ako je organizator otkazao poslovni događaj zbog covida.

Ugovaranjem dodatnog pokrića (liječenja bolesti uzrokovane covidom-19 ili otkaza putovanja) cijena postojeće premije uvećava se za 50 posto, kažu. U slučaju da se osiguranik na putovanju zarazi covidom-19, postupak prijave je jednak kao i kod ostalih slučajeva bolesti ili nezgode na putovanju.

Covid-19 pokriće, objašnjavaju, ne uključuje troškove otkaza putovanja nastalih zbog samoizolacije osiguranika, troškove hotelskog smještaja zbog samoizolacije ili karantene te troškove testiranja.

GENERALI

Covid-19 pokriće je, tvrde u toj tvrtki, novost u ponudi Generali osiguranja i automatski je uključeno u svaku policu putnog zdravstvenog osiguranja bez dodatnog troška za klijenta u istom opsegu kao i za sve ostale osigurane slučajeve koje pokriva njihovo putno zdravstveno osiguranje.

Uz to, naglašavaju, pruža pokriće troškova produljenja smještaja u slučaju kada se osigurana osoba zarazi covidom-19 te joj je propisana obvezna mjera samoizolacije/karantene te ako se izvorno dogovoreni i plaćeni smještaj više ne može koristiti. U slučaju obiteljske police pokriće se odnosi i na druge osiguranike ako putuju zajedno sa zaraženom osiguranom osobom.

Također, osigurani su i troškovi repatrijacije u slučaju kada se osigurana osoba zarazi covidom-19 te joj je propisana obvezna mjera samoizolacije/karantene zbog čega se ne može vratiti u domovinu na način koji je prvotno namjeravala. U slučaju obiteljske police pokriće se također odnosi i na druge osiguranike putuju li zajedno sa zaraženom osiguranom osobom.

Osnovni paket Generali putnog zdravstvenog osiguranja uključuje i pokriće troškova u inozemstvu nastalih kao posljedica nužnog liječenja zbog nezgode ili bolesti. Paket uključuje naknadu nužnih medicinskih troškova nastalih tijekom boravka i puta u inozemstvo do ukupnog iznosa do 50.000 eura, uz jednokratnu naknadu za boravak u bolnici dulji od 72 sata u iznosu 500 eura, potom prijevoza osiguranika s mjesta nesreće u bolnicu, kao i repatrijacije osiguranika u slučaju smrti.

Osiguranicima je 24 sata na dan na raspolaganju i Generalijev dežurni centar za pomoć Europe Assistance. Kontaktirajući ga, osiguranici mogu saznati korisne informacije za putovanje, kako postupiti nakon osiguranog slučaja, a centar će im, osim organizacije nužnog liječenja, asistirati i u slučajevima gubitka dokumenata, pribavljanja prevoditelja i dr.

GRAWE

Grawe u svojoj ponudi ima putno osiguranje koje mogu ugovoriti državljani Republike Hrvatske prilikom odlaska u inozemstvo. Moguće je ugovoriti dvije vrste putnog osiguranja, i to za jednokratna putovanja Grawe Tour te Grawe Tour Multitrip za neograničen broj putovanja u trajanju od maksimalno 45 dana po putovanju unutar jedne godine. Ovisno o odabranom proizvodu, moguće je ugovoriti i dodatna pokrića koja pružaju dodatnu zaštitu, kao što su osiguranja: od privatne odgovornosti, od posljedica nesretnog slučaja za sportaše amatere te osiguranje od otkaza putovanja.

Grawe putno osiguranje obuhvaća troškove liječenja posljedica oboljenja nastalih tijekom putovanja, troškove liječenja kroničnih bolesti koje neočekivano postanu akutne tijekom putovanja, hitnih medicinskih intervencija i transporta, troškove potrage i spašavanja te transport helikopterom. Također štiti i od posljedica nesretnog slučaja te gubitka ili kašnjenja prtljage.

U svim proizvodima putnog osiguranja tijekom putovanja, navode, njihovo osiguranje pokriva i troškove liječenja koje je posljedica epidemije ili pandemije kao što je bolest covid-19. Nadoknađuju se i dodatni troškovi smještaja osiguranika povezani s karantenom (izolacija i samoizolacija), i to najviše 1000 eura po osiguraniku.

Tvrde kako je važno naglasiti da se ovo pokriće ne odnosi na putovanja u zemlje za koje je Ministarstvo vanjskih poslova izdalo upozorenje-preporuku za izbjegavanje svih putovanja. Za putovanja u države za koje je izdano blaže upozorenje, npr. izbjegavanje putovanja koja nisu nužna, postoji osiguravateljsko pokriće.

Sama polica putnog osiguranja, naglašavaju, ne pokriva trošak neodlaska na putovanje (propadanje putnih karata i aranžmana) u slučajevima kada je ugovaratelj, npr., pozitivan na covid-19 te zbog toga ili zbog samoizolacije/karantene ne može na put. Za takve je slučajeve potrebno dodatno ugovoriti otkaz putovanja. Otkaz putovanja ugovara se minimalno mjesec dana prije odlaska na put i plaća se u postotku vrijednosti putnog aranžmana.

Ako je ugovoreno dodatno pokriće osiguranja otkaza putovanja, osiguravateljsko pokriće se odnosi i na naknadu troškova otkaza putovanja u slučaju da je otkaz uslijedio zbog iznenadne teške bolesti osiguranika koja je posljedica epidemije ili pandemije, odnosno zbog karantene, zatim u slučaju iznenadne teške bolesti koja je posljedica epidemije ili pandemije članova obitelji.

Grawe ne obračunava dodatnu premiju za ugovaranje pokrića za štete zbog bolesti covid-19, a iz pokrića su isključene štete koje su posljedice odluka nadležnih tijela (npr. nedopuštanje ulaska u državu zbog zatvaranja granice i sl.).

Ako zbog vlastitog osjećaja sigurnosti ili procjene osoba ne želi ići na putovanje, a već je uplaćena polica Grawe Tour, u roku sedam dana od ugovaranja, a svakako prije početka samog putovanja, ima pravo otkazati ugovor o osiguranju te dobiti povrat uplaćene premije. Ugovor o putnom osiguranju sklopljen prije više od sedam dana ne može se otkazati.

SAVA OSIGURANJE

U toj tvrtki ističu kako je globalna pandemija koronavirusa značajno utjecala i na planove putovanja u inozemstvo te organizaciju takvog putovanja učinila nepredvidljivom. Brojna privatna i poslovna putovanja, ljetovanja i zimovanja su otkazana ili odgođena tijekom ovog razdoblja, a njihovi klijenti koji često putuju, što zbog poslovnih obveza, što iz turističkih razloga, kao svoj odabir gotovo redovito odabiru godišnju policu putnog osiguranja te se na taj način rješavaju brige oko toga jesu li na vrijeme ugovorili osiguranje i mogu li mirno otputovati. Prije isteka tako ugovorenog osiguranja svojim klijentima, kažu, šalju podsjetnik o njezinu skorom isteku.

U ponudi imaju novi proizvod, putno zdravstveno osiguranje s asistencijom, koji je namijenjen osobama koje putuju izvan Hrvatske, a u njoj imaju stalno prebivalište.

Navode kako je jedna od prednosti tog putnog zdravstvenog osiguranja s asistencijom u inozemstvu i uključeno pokriće za covid-19 na području Europa + za proširenu Europu. Ovisno o ugovorenom paketu osiguravateljskog pokrića, pokriveni su troškovi liječenja zbog zaraze virusom covida-19 u rasponu od 2000 do 10.000 eura.

Osigurati se mogu osobe neovisno o dobi, a može se birati između kratkoročne police ako osobe putuju rijetko i na kraća putovanja. Ako osoba putuje češće tijekom godine, tada savjetuju ugovaranje jednogodišnje police putnog zdravstvenog osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:26