E TO JE ODMOR!

Ruralna Hrvatska krije tisuće nerazvikanih bisera koji čekaju da ih otkrijete

Daleko od gradske vreve i izazova pandemije otkrijte prirodne ljepote, domaće proizvode, seoska domaćinstva i uistinu napunite baterije
Dvorac Veliki Tabor
 Iascic/Getty Images

Kristalno čista voda koja preko kamenja i stijena pada s visine od 35 metara i razbija se na tisuće kapljica, koje se potom nalik na bisere razbježe po zelenilu uz zvuk koji smiruje i očarava u isto vrijeme: pogled na slap Skakavac u park šumi Jankovac u Parku prirode Papuk jedan je od onih prizora koji se ne zaboravljaju lako.
Upravo je zelen i šumovit Papuk jedna od idealnih ljetnih destinacija za one koji žele odmor daleko od gradske vreve, u netaknutoj prirodi i u mirnim selima, ukratko - za one koji žele istražiti ruralnu Hrvatsku.
Važnost promocije ovih nerazvikanih bisera prepoznali su i u Ministarstvu turizma i sporta i u Hrvatskoj turističkoj zajednici, koji su s ciljem dodatnog približavanja raznolike ponude hrvatskih ruralnih destinacija na domaćem su tržištu pokrenuli promotivnu kampanju “Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!”

image
Zagorje
Dreamer4787/Getty Images/istockphoto

Ruralna hrvatska podrazumijeva područje koje obuhvaća čak osam nacionalnih parkova, 12 parkova prirode, desetke adrenalinskih i zabavnih parkova, vidikovaca i brojna turistička poljoprivredna gospodarstva, u njemu nastaju stotine i stotine domaćih, autohtonih proizvoda, on vrvi izobiljem tradicije i kulturne baštine... Savršena je to ideja za bijeg od gradske vreve, ali i pandemijskih izazova, područje je to u kojem se pune baterije, u kojem se čovjek budi uz zvukove domaćih životinja i pjev ptica te miris svježe pokošene trave i procvjetalog cvijeća umjesto uz glasne trube automobila i žamor gomile.
image
Papuk, slap Skakavac
Mario Krpan/Getty Images/istockphoto

Osim na početku spomenutog Papuka, brdovite i zelene oaze usred zlatne slavonske ravnice, ruralna Hrvatska nudi pregršt mogućnosti za izet i odmor ispunjen čistim zrakom, fantastičnom hranom, zelenom prirodom, nasmijanim domaćinima...
Upravo takav odmor, prožet poviješću, kulturom i baštinom, te nebrojenim mogućnostima za aktivnosti pružaju regije kontinentalne Hrvatske: Zagorje, Međimurje, Moslavina, Podravina... U Zagorju obiđite brojne očuvane dvorce i nakratko ćete se i sami osjećati poput plemića i velikaša, pogotovo kad nakon obilaska sjednete uz bogatu trpezu u nekom seoskom domaćinstvu. U Međimurju istražite brojne vinarije u mjestu Štrigova, a ovu najsjeverniju hrvatsku županiju obiđite biciklom jer ima stotine kilometara uređenih biciklističkih staza i brojna odmorišta za bicikiste. Bilogoru istražite na leđima konja, jer je ova regija nadaleko poznata po brojnim štalama i stazama kako za iskusnije jahače tako i za one koji će se tek odvažiti popeti na leđa konja.
image
Cres
I Love Takeing Photos And I Thin/Getty Images/istockphoto

Posjetite Skradin i probajte savršen skradinski rižoto, kao i tortu koja također nosi ime ovog grada na ušću Krke u more. Ne propustite Zrmanju, jednu od najljepših hrvatskih rijeka, zaljubite se u Kudin most koji spaja dvije obale rijeke Krupe.
Iako je more najveći magnet kad se radi o odmoru i opuštanju, posebno blago čuva unutrašnjost hrvatskih otoka, pa ih nipošto nemojte propustiti istražiti! Polja lavande, vinogradi, kamene kuće, pejzaži kao iz bajke... Mnogi će čak samouvjereno tvrditi da je unutrašnjost Hvara čak najveće bogatstvo ovog ljepotama bogatog otoka. Isto vrijedi i za Brač, Cres, poluotoke Pelješac i Istru: u svakom od njih isplati se odmaknuti od mora i pronaći ljepotu, mir i autentičnost kakvu samo ruralna Hrvatska može pružiti!
image
HTZ logo
Htz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:56