Daleka utočišta

Postoje zemlje koje su "korona free"! Pa ipak, s njihovim službenim podacima treba biti oprezan

Neke države doista nisu zabilježile nijedan slučaj zaraze, druge su se proglasile "slobodnima", a u podatke trećih se sumnja
 Mastershot/Getty Images/istockphoto

Koliko god to možda, u aktualnoj situaciji, bilo teško za povjerovati, još uvijek ima država koje su "slobodne od virusa", odnosno koje zasad još uvijek nisu imale nijedan potvrđen slučaj Covida-19. Ovisno o izvorima koje gledate, njihov broj varira. Neki spominju njih 10 (pritom uvrštavaju i Solomonovo otočje koje je ipak zabilježilo tri slučaja), drugi navode njih 12. U ovom potonjem slučaju na listu su uvršteni i Sjeverna Koreja i Turkmenistan, iako mnogi sumnjaju u službenu statistiku tamošnjih vlasti, no više o tome u nastavku.

image
Izoliranost pacifičkih arhipelaga pokazala se dobitnom kombinacijom u vrijeme pandemije koronavirusa - barem što se tiče širenja zaraze
Norimoto/Getty Images/istockphoto

Osim toga, postoje države koje su se u nekom trenutku samoinicijativno proglasile "slobodnima od virusa". U ovoj potonjoj kategoriji posebice se ističe Tanzanija. Naime, njezino proglašenje nije utemeljno na statistici, već na volji tamošnjih vlasti. Predsjednik te države John Magufuli je u lipnju, tijekom misnog slavlja, objavio kako je "koronavirus maknut iz Tanzanije zahvaljujući moćima Boga". To je obznanio nakon što je službeni broj zaraženih čak šest tjedana bio "zaglavljen" na 509, što je zapravo ukazivalo na činjenicu da su vlasti obustavile objavljivanje službene statistike o broju zaraženih ili pak uopće praćenje.

Što se tiče Turkmenistana i Sjeverne Koreje stručnjaci sumnjaju da tamošnje vlasti iskrivljuju stvarno stanje stvari.

Sjeverna Koreja, i inače poznata po svojoj zatvorenosti, tajnovitosti i kontroli, tvrdi da dosad još nije zabilježila nijedan slučaj zaraze. Imali su sredinom srpnja sumnju na zarazu, no navodno do nje ipak nije došlo, odnosno radilo se o lažnoj uzbuni. Inače, zatvorili su svoje granice još 21. siječnja, a navodno provode žestoke mjere preventive za sve koji ih ipak uspiju prijeći - primjerice, karantenu u trajanju od jednog ili dva mjeseca. No, unatoč tome, mnogi su skloni vjerovati da je, čisto zbog činjenice da graniče s Kinom, nemoguće da virus na neki način nije ušao u zemlju.

Turkmenistanske vlasti također inzistiraju da dosad nisu zabilježile nijedan slučaj zaraze, iako ih sve države u njihovu okruženju bilježe, među ostalim Iran. Isto tako, u jednom se trenutku čak počela širiti vijest da su tamošnje vlasti, također sklone žestokoj kontroli, zabranile upotrebu riječi "koronavirus", što se na kraju ipak nije baš pokazalo točnom informacijom.

U svakom slučaju, u našem izboru navodimo 9 država za koje smo - prvenstveno zbog njihove velike izoliranosti i dostupnih podataka - skloni vjerovati da dosad još uvijek doista nisu zabilježile slučaj zaraze.

U prvom redu se radi o pacifičkim otočnim državama, koje su povrh svega uvele i značajne mjere kako bi spriječile eventualni dolazak virusa na njihov teritorij. Čini se da je kombinacija još uvijek uspješna, barem prema posljednjim dostupnim podacima. Naravno, situacija se mijenja iz dana u dan. Dokaz je već spomenuto Solomonovo otočje koje je donedavno također bilo na ovom popisu.

1. Palau
broj stanovnika: 21.685
Predivni pacifički raj (više od 500 otoka) udaljen 800 kilometara od Filipina, a poznat po savršenim ronilačkim prilikama te tome što je jedna od najmlađih i najamnjih država na svijetu, i dalje je "slobodan od virusa". Doduše, jedna se osoba svojedobno našla pod sumnjom i istragom da je zaražena virusom nakon što je doputovala s Guama, no na kraju se ispostavilo da je bila negativna. Tamošnje su vlasti inače obustavile sav komercijalni zračni promet.

image
Predivan pogled na neke od 70 otoka i otočića Palaua
Shalamov/Getty Images/istockphoto

2. Mikronezija
broj stanovnika: 102.436
Mikronezija, pacifički arhipelag sastavljen od najmanje 600 otoka, a poznat po prelijepim koraljnim atolima, brzo je reagirala i zabranila putovanja još početkom veljače. Imali su jednu sumnju u zarazu sredinom ožujka, ali se pokazalo da je dotična osoba bila negativna.

3. Maršalovi otoci
broj stanovnika: 77.917
Maršalovi otoci, koje čini pet otoka i 29 atola, možda najbolje znani po tzv. Bikini atolu koji je bio korišten za nuklearna testiranja, obustavili su sve putničke veze s vanjskim svijetom. Navodno su dobro pripremljeni jer su se već borili s ozbiljnim širenjem denga groznice.

4. Nauru
broj stanovnika: 11.000
Nauru, država toliko mala da je možeš prehodati u jednom danu, također je slobodna od virusa. Uz Tuvalu, jedna je od najmanje posjećenih zemalja na svijetu - svake je godine posjeti svega 200 turista.

5. Kiribati
broj stanovnika: 111.796
Kiribati, smješteni između Australije i Havaja, država koju čini 32 atola te jedan uzdignuti koraljni otok, iako nema slučajeve zaraze proglasili su izvanredno stanje. I tamo se sve svodi na predivne pješčane plaže te veliku izoliranost, koja se još pojačala kada je suspendiran zračni promet prema Fijiu, kao čvorištu za zračni promet iz kojeg se dolazilo do ovog otočja.

image
Vanuatski Otok misterija
Pominoz/Getty Images/istockphoto

6. Tuvalu
broj stanovnika: 11.342
Kao i Nauru, slovi - također s oko 200 turista godišnje - kao jedan od najmanje posjećenih zemalja na svijetu. To joj trenutno nesumnjivo ide u prilog. Inače ta četvrta najmanje država na svijetu, rajski atoli istočno od Papue Nove Gvineje, svojedobno je zatvorila svoje granice u strahu od koronavirusa.

7. Samoa
broj stanovnika: 203.774
Brzo su se, iz mjere predostrožnosti, zatvorili i proglasili izvanredno stanje. Isto tako su obustavljali i promet među svojim otocima. Osigurali su od Svjetske banke i sredstva za borbu protiv virusa ako on dođe.

8. Vanuatu
broj stanovnika: 298.333
Otočna država, poznata po tome što jedno od njezinih plemena štuje princa Filipa te se smatra da upravo tamo od tamo potječe bungee jumping, zasad još nije zabilježila nije slučaj zaraze. Uveli su i vrlo stroge mjere zaštite - ili su zabranjivali ulaz u zemlju ili tražili karantene i liječničke potvrde.

9. Tonga
broj stanovnika: 106.095
Tonga, kojih dva sata leta of Fijija a sastavljena od 171 otoka, uspostavila je vrlo stroga pravila putovanja, a od kada je Fiji zabilježio svoj prvi slučaj zatvorili su granice u potpunosti te dopuštali strancima samo da povratak u njihove matične zemlje. Isto tako su u jednom trenutku vratili svoje državljane s Fijija - let je bio ograničen na 60 ljudi koji su završili u strogoj karanteni u hotelu. Hotel je čuvala policija, a čak i cesta na kojoj se nalazio bila zatvorena. Sumnjalo se u osam slučajeva zaraze, ali svi su testovi bili negativni.

image
Tonga se sastoji od ukupno 171 otoka
Fosna/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:50