NA WC SA STILOM

Pariz ima novu atrakciju: preuređeni secesijski toalet iz 1905. za koji ulaznica stoji dva eura

Danas je, nakon 12 godina restauracije, otvoren toalet Madeleine, jedan od najstarijih u Parizu

Toalet se nalazi uz crkvu sv.Madeleine u 8. četvrti

 Chris-mueller/Getty Images

Nakon što je 12 godina bio zatvoren zbog renovacije, danas je ponovo otvoren najstariji pariški javni toalet les lavatories de Madeleine. Smješten je u pored crkve svete Madeleine u 8. četvrti, a poseban je zbog jedinstvenog secesijskog uređenja zbog kojeg je običan odlazak na zahod ovdje poput posjeta muzeju i kratki izlet u povijest.

Prvi put je otvoren 1905. godine i bio je inspiriran sličnima u Londonu. Ideja je bila ponuditi javne toalete, lijepe, luksuzne i korisne, smještene u podrumu s umivaonicima za higijenu.

Zbog svog sesijskogstila toalet Madeline postao je tijekom godina vrlo poznat. Bio je uređen lakiranim mahagonijem, keramikom, mozaicima, imao je mjedene slavine, zemljano posuđe na podu... U početku je bio rezerviran za dame, a devedesetih godina 20. stoljeća preuređen je u mješoviti toalet, što će ostati i nakon renovacije.

U ožujku 2011. je proglašen povijesnim spomenikom, te se taman tada zatvara i počinje velika rekonstrukcija. Izazov je bila loša hidroizolacija mjesta, pa je za cijeli posao bilo potrebno čak 12 godina. Vraćen je sav stilski namještaj, slavine su zamijenjene modernijim materijalima, a u preuređenom toaletu sačuvan je čak i stari stolac za čišćenje cipela. Nije obnovljen samo mozaik, koji će biti gotov do 2024. godine.

Toalet karakterizira ga i spiralno stubište koje vodi u podzemlje, ali zbog njega on nažalost nije prilagođen osobama s invaliditetom. Stubište je zadnjih godine postalo svojevrsna "kanta za smeće" na otvorenom, koja je sada očišćena i uređen je rukohvat.

Za razliku od većine javnih toaleta u Parizu, ovaj nije besplatan već se korištenje naplaćuje 2 eura. Ukupno 435 javnih toaleta samo u 2019. godini koristilo je više od 15 milijuna ljudi, pa nema sumnje da će, unatoč cijeni, i ovaj biti vrlo posjećen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:13