Spektakl

Ovo su svjetski gradovi u kojima se održavaju najbolje proslave Nove godine

Pandemija je poremetila neke od proslava, pa su one ili skromnije ili otkazane
 Depositphotos

Zahvaljujući pandemiji, i najnovijem soju omikrona, proslave Nove godine više nekako kao da nisu ono što su bile. Mnoge od njih i dalje se održavaju, doduše pod određenim restrikcijama i u nešto skromnijem obujmu, no nije loše usput se prisjetiti kako je to inače izgledalo, kada smo još živjeli ono "staro normalno". Ovo je sedam svjetskih gradova u kojima se doček Nove godine (inače) ne zaboravlja.

Pariz

Grad romantike svoj imidž uobičajeno opravdava i tijekom proslave Nove godine. Naime, stanovnici i posjetitelji obično mogu uživati u nevjerojatnom vatrometu koji obasjava legendarni Eiffelov toranj... Bilo bi tu i isto tako romantičnih vožnji rijekom Seine. No, ove godine sve je mnogo tmurnije. Pariške vlasti su, kako bi obuzdale širenje zaraze, otkazale tradicionalni vatromet na aveniji Champs-Elysées. "Neće biti vatrometa, a nažalost ni DJ nastupa", poručili su.

image
Depositphotos

Sydney

Zahvaljujući tome što je jedan od prvih glavnih gradova koji ulazi u Novu godinu, fotografije spektakularnog vatrometa u tamošnjoj luci uvijek obilaze cijeli svijet. Nebo će se zažariti i ove godine, no pod određenim pravilima. Naime, kako bi prisustvovali proslavi gosti će trebati ulaznicu. Procijepljenost nije uvjet, ali je poželjna.

image
Anthony Ngo/Depositphotos

New York

Jedan od najpoznatijih dočeka Nove godine na svijetu - onaj na Times Squareu s prepoznatljivom kuglom koja se spušta i označuje novi početak nakon čega slijedi kiša konfeta - ove godine bit će skromniji nego inače. Dakle, ništa od jednog od najvećih partija na svijetu. Naime, tradicionalnoj proslave Nove godine na Times Squareu, koja sada broji već više od 100 godina, obično prisustvuje oko milijun ljudi, a ove se godine održava pod određenim restrikcijama - broj osoba koje će promatrati spektakl na za to predviđenim mjestima ograničen je na 15.000 (za razliku od uobičajenih 58.000), a obavezni su i maske i cijepljenje.

image
Depositphotos

Valparaiso

Kulturna i boemska prijestolnica Čilea ima jednu od najboljih proslava Nove godine na svijetu. Valparaiso je doista poznat po opakim feštama, a ovu, najjaču od svih pohode milijuni, mnogi od njih kako bi uživo vidjeli najveći vatromet u Latinskoj Americi koji je svojedobno držao i svjetski rekord. Lokalno stanovništvo na noć te famozne proslave pribjegava i određenim ritualima kojima pokušavaju osigurati sreću u predstojećoj godini - nose žuto donje rublje, u ponoć pojedu 12 bobica grožđa te u cipelu stavljaju novčanicu.

Rio de Janeiro

Iako je najpoznatiji po karnevalu, proslava Nove godine u ovom velegradu definitivno nije za odbaciti. Naime, glavnina zabave održava se na slavnoj gradskoj plaži Copacabana, naravno uz raskošne kostime i glasnu glazbu. Plažu obično pohodi oko dva milijuna ljudi, mnogi odjeveni u bijelo jer se smatra da ta boja donosi sreću. Sve je dodatno začinjeno i vatrometom. Ove godine, uzbuđenje baš nije na vrhuncu. Vlasti su prvo otkazale proslavu pa je ipak vratile. "Želimo proslaviti kraj godine na miran, siguran i organiziran način", poručili su.

image
Renato Meireles/Depositphotos

Hong Kong

Hong Kong se može pohvaliti jednim od najboljih vatrometa na svijetu. Raskošna svijetla obično potpuno preplave tamošnju luku Victoria. Ove godine, na proslavu pak zovu cijeli svijet - odnosno pripremaju streaming umjetničkog spektakla koji će održati povodom proslave Nove godine. Navodno su na programu nevjerojatni vizuali, tijekom kojih će se fasada zdanja po imenu M+, inače prvog globalnog muzeja suvremene vizualne kulture, potpuno transformirati u veliki sat.

image
Depositphotos

Dubai

Dubai je 2014. godine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda zahvaljujući najvećem vatrometu na svijetu - ispalili su oko pola milijuna pojedinačnih vatrometa u šest minuta na 400 različitih lokacija na tamošnjoj obali. Ove godine opet planiraju vatrometni spektakl, u centru kojeg će biti Burj Khalifa, a sve posjetitelje traže da se registriraju kako bi dobili potrebni kod za prisustvovanje proslavi.

image
Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:33