NE PROPUSTITE

Nikad bogatiji jesenski program i brojni izleti: Saznajte što vas sve čeka u Velikoj Gorici

Odlučite li zadnje dane ljeta provesti u Turopolju, očekuje vas mnoštvo zanimljivih manifestacija koje zasigurno ne želite propustiti

Western ranch Cowboy

 TZ Velike Gorice

Prvog vikenda u rujnu, točnije u subotu 3. rujna, Velika Gorica ugostiti će najluksuznije i najekskluzivnije automobile današnjice (okupljene u klubu Supercar Owner Circle), a koji će svoju ljepotu, snagu i brzinu pokazati na pisti Zrakoplovno-tehničkog centra. Ljubitelji automobila doći će na svoje i 18. rujna kada će se u centru Velike Gorice na prostoru oko Muzeja Turopolja održati prvi Oldtimer show u organizaciji Oldtimer kluba Turopolje. Svi posjetitelji moći će uživati u izložbi s više od 150 povijesnih-starodobnih automobila, motorkotača, bicikla, poljoprivredne mehanizacije i statičnih motora koji po prvi puta dolaze u Veliku Goricu. Od 2. do 4. rujna u Velikoj Gorici održat će se i prestižno Svjetsko prvenstvo pasmine Doberman u organizaciji Doberman klub Zagreb - Hrvatska. Izložba će se održati na prostorima Sportsko-rekreacijskog centra Udarnik, a na njoj će sudjelovati preko 400 pasa iz cijeloga svijeta.

image

Kupa

TZ Velike Gorice

Ideje za aktivan odmor i izlete u Turopolju

Osim brojnih događanja, Velika Gorica sa svojom velikom mrežom pješačko-biciklističkih staza, kao i cijelo Turopolje od Posavine do Vukomeričkih gorica, idealan je prostor za biciklizam te rekreativno uživanje obitelji s djecom. Na prostoru grada, biciklisti mogu uživati u 35 kilometara uređenih biciklističkih staza koje se protežu uz glavne gradske ceste i obilaznice, kao i u smjeru prema Velikoj Mlaki. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva hrvatske metropole udaljena samo 15 kilometara. Ako poželite provesti dan bez automobila, pješačka poučna staza Šumarica je idealan izbor. Staza se proteže u dužini od 9 kilometara, povezuje naselja Krušak i Kozjaču, a laganim hodom staza se prijeđe za dva sata. Šetnja njezinim stazama vodi kroz šumu, šumske obronke, livade, uz potoke Curek i Kozara te seoska dvorišta i kuće Žitkovčice do vidikovca Lakovica nedaleko Kozjače. Duž staze nalaze se informativni panoi koji govore o povijesti Vukomeričkih gorica, drvenom graditeljstvu, biljnom i životinjskom svijetu. Dobra ideja za kratki izlet zasigurno su i izletišta na kojima u hladovini u mirnoj prirodi, uz fini domaći ručak i brojne aktivnosti za najmlađe možete uživati na svježem zraku. Doživjet ćete zeleno i toplo srce ovoga kraja gdje svatko može naći nešto za sebe. Nemojte zaboraviti pogledati i neke od najzanimljivijih znamenitosti: Arheloški park Andautonija, dvorac Lukavec, Muzej Turopolja, Centar za posjetitelje Velike Gorice, Vrata od krča ili neku od prekrasnih drvenih kapelica, kurija i čardaka.

image

Drvena kapela

TZ Velike Gorice

Boravak u velikogoričkom kraju dodatno uljepšajte smještajem u kućama za odmor

Želite pobjeći od gradske gužve, buke, automobila, odmoriti se u prirodi na svježem zraku? Osim velikog izbora hotelskog smještaja, apartmana i soba, provjerite i bogatu ponudu kuća za odmor uređenih u tradicionalnom i modernom stilu. Ako želite zaboraviti ubrzani ritam današnjeg načina života, kuće za odmor su pravo mjesto za Vas. Na nekoliko kilometara vožnje od Zagreba, Velike Gorice ili Zračne luke Zagreb, možete pronaći svoju oazu mira usred Turopolja. Ovakav tip smještajnog objekta pružit će vam sve što vam treba da se opustite i uživate kao da ste u vlastitom domu.

Štrukli i tartufi: tražene delicije velikogoričkog kraja

A kada ogladnite, nemate brige, u Turopolju možete uživati u vrhunskoj gastronomskoj ponudi. Stare, autohtone oblizeke možete naći u pivnicama, a delicije suvremene kuhinje u restoranima. Jedno od najpoznatijih autohtonih jela hrvatske kuhinje, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, jesu i štrukli. Topli i mirisni duguljasti jastučići od mekanog tijesta sa slasnim punjenjem od sira, vrhnja i jaja. Slani, slatki, kuhani, zapečeni... a posebno preporučamo i one s dodatkom crnih tartufa, Tartufi u Turopolju su dostupni tijekom cijele godine i pronašli su put i do autohtonih jela te su postali tražena delicija zagrebačkog susjedstva koja osvaja i mirisom i okusom. Ovo šumsko blago iz turopoljskih šuma sigurno će kao i poznatiji istarski brat postati nadaleko čuven među gurmanima.

image

Štrukli s tartufima

TZ Velike Gorice

Znate li da je Velika Gorica dom prvog hrvatskog craft gina?

Točnije, Brigljević Distillery – obiteljska boutique destilerija osnovana 2002. godine, koja je posvećena proizvodnji premium destiliranih pića. Osim voćnih destilata, iz njihove je destilerije proizašao i „leteći mačak“ (Flying Cat Gin) – prvi hrvatski craft gin koji obavezno morate probati. A tu su još i nagrađivani gin obiteljske destilerije Gavran, vrhunska domaća vina (turopoljski škrlet), likeri i rakije velikogoričkih proizvođača, med i prozvodi od meda, najfiniji dražeji, praline i bombonjere iz male tvornice čokolade “ChoCo”. Ovi prozvodi idealan su suvenir koji možete ponijeti kuću kao poklon ili kao uspomena na dane provedene u prekrasnom Turopolju.

Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice

image

Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice

TZ Velike Gorice

Velika Gorica i Turopolje spoj su modernog i tradicionalnog, urbanog gradskog središta i mirne ruralne okolice, grad nebodera i drvenih kapela, turopoljskih i posavskih ravnica i bregovitih Vukomeričkih Gorica i Vrhovja... Grad u kojem zrakoplovi iz cijelog svijeta slijeću iznad povijesnih znamenitosti našeg kraja. Ipak, najviše od svega, Velika Gorica je grad ljudi velikog i otvorenog srca u kojem je svatko dobrodošao.

Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice

image

Maja Toth, direktorica TZ Velike Gorice

Tz Velike Gorice

Veseli me pozvati Vas u goste u naš prekrasan kraj, prije svega oazu mira i zelenila, nadomak metropoli. Mogućnosti je puno, pa preferirate li za jesen jednodnevne ili dvodnevne izlete očekuju Vas naši ljubazni domaćini u kućama za odmor, gastro poslastice u našim izletištima, a uz Veliku Goricu I svako od bajkovitih mjestašca našeg kraja skriva poneki dragulj, od Buševca, Mraclina, Novog Čića, Vukovine, preko Donje Lomnice, Vukomeričkih gorica, naše Posavine – sigurno ćete pronaći ili biciklističku stazu ili etno dvorište, ili će Vas zanimati naše drvene kapelje i kurije, biser sakralnog graditeljstva, tu je I dvorac Lukavec, a kroz jesen program događanja također će biti raznolik – stavite npr u kalendar 15. listopad kada Vas pozivamo na “Gastro Turopolja” – gdje će svi ljubitelji dobre domaće eno i gastro ponude pronaći nešto za sebe

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:10