ENOGASTRONOMIJA

Ne propustite hedonistički odmor i proslavu vina i umjetnosti u Osijeku

U osječkom Parku kulture 8. srpnja se održava poznata manifestacija Večer vina i umjetnosti koja slavi vino na sve moguće načine

Večer vina i umjetnosti, Osijek

 OBŽ

Mi u Slavoniji vrlo dobro znamo u kakvim sadržajima uživaju istinski kozmopolitski putnici, trendseteri i ljubitelji vrhunskih urbanih doživljaja. Nebrojene široke, prozračne aleje, simetrično posložene dokle pogled seže. Svjetlost što se lomi pod tisućama kuteva. S obiju strana šetnice kojom kročite ozelenjena pročelja – jer svaka prava metropola ekološki je osviještena. A tek izlozi i modeli u njima – kakve boje i prelijevanje dezena, kakav sklad oblika, koja čarolija mirisa u zraku. Ukratko, takav je svaki pravi velegrad, a pogotovo – slavonsko-baranjski Vinograd.

image

Večer vina i umjetnosti, Osijek

OBŽ

Šalu na stranu, ako nam podarite još minute-dvije svoje pažnje, otkrit ćete vrhunsku vinsku destinaciju nadohvat ruke, a rekli bismo – što u ovim teškim vremenima nije beznačajno – i novčanika. Slavonsko-baranjski vinogradi i njihove vinarije mjesta su višestoljetne vinarske tradicije. Zbog toga danas i najzahtjevnijem posjetitelju mogu ponuditi eno-gastronomski doživljaj ravan iskustvima najpoznatijih domaćih i inozemnih vinarija. Tko ne bi kušao odležana misna vina u tristoljetnoj đakovačkoj vinariji? Plemenitu baranjsku kapljicu iz pola milenija starog, u ujedno i najvećeg hrvatskog povijesnog vinskog podruma u Kneževim Vinogradima (podjednako fascinantni su i njegova suvremena verzija i vidikovac ponad nje)? Suncem opaljena vina s Dunava, uzgojena na erdutskom platou, mikrolokaciji koja godišnje upije jednaki broj sunčanih sati kao i jadranski otoci? Nemojte zaboraviti ni Feričance, malo kraljevstvo crnih sorti podno obronaka Krndije. Ipak su Rimljani došli do zaključka da je in vino veritas ispijajući crno vino…

image

Večer vina i umjetnosti, Osijek

OBŽ

Kad je tako, zašto odoljeti i čemu čekati? Od istoka do zapada, od čuvenih velikih podruma do malenih boutique vinara, Slavonija i Baranja mame ugođajem skrivenog vinskog Eldorada. Kada tome dodate i već nadaleko poznatu manifestaciju Večer vina i umjetnosti koja slavi vino na sve moguće načine, dobijete i idealan termin za posjet istoku Hrvatske. 8. srpnja u večernjim satima u hladovine stoljetnih stabala Parka (vinske) kulture! Nadolazeća Večer vina i umjetnosti rezultat je spajanja vina, domaćih proizvoda, glazbe i umjetnosti u sadržaj kojim se predstavlja ponuda vinskog turizma i kulture Slavonije i Baranje.

Večer vina i umjetnosti je jedna od najdražih večeri građana Osijeka u kojoj glavnu riječ vode dva elementa – vino i umjetnost, čiji spoj gotovo uvijek rezultira nadrealnom količinom ljubavi, pozitive i dobrog provoda. Nezaboravna večer bit će protkana glazbenom fuzijom osječke umjetnice Nere Mamić i njenog banda Updown kao i umjetničkim instalacijama udruge ReArt, a program će začiniti i brojna glazbena iznenađenja. Stoga vam poručujemo da zaokružite datum na kalendaru i akumulirate hrpu dobre volje koju ćete rado dijeliti s okupljenima. Vidimo se u Osijeku!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:05