Online izlet

Napeto pratite američke izbore? Predahnite od politike i virtualno razgledajte SAD

Vodimo vas u New York, poznate američke nacionalne parkove, umjetničke galerije i u svemirski centar
 Ansonmiao/Getty Images

Napeto pratite američke predsjedničke izbore i tijesnu borbu Donalda Trumpa i njegova rivala Joe Bidena, no potreban vam je mali predah? Imamo ideju! Pridružite nam se na virtualnom proputovanju po Sjedinjenim Američkim Državama i nakratko "zaboravite" na jedan od napetijih političkih okršaja u nekoliko posljednjih godina.

Za početak, vodimo vas u Veliku Jabuku i u jedan od najslavnijih parkova na svijetu - Central Park. Osim što dijeli grad na zapadnu i istočnu stranu, upravo je on postao nezaobilazni junak gotovo svih filmova koji se događaju u New Yorku.

image
Central Park potencijalno je najslavniji park na svijetu
Andrew Bertuleit/Getty Images/istockphoto

Stranica ima audiovodič (na engleskom) koji posjetitelja vodi kroz najzanimljivije dijelove parka, priča o značajnom drveću, povijesti... Snimke nisu 360 niti panoramske, radi se o običnim fotografijama, ali tura je odlično napravljena jer redom otvara fotografije, kao da ste u šetnji, i usput informira o svim značajnim dijelovima, objektima, povijesnim protagonistima, flori i fauni Centar Parka. Tijekom cijelog obilaska u lijevom donjem kutu stoji karta tako da možete vidjeti "na kojem ste dijelu" i što ćete sljedeće "razgledavati".

Nakon šetnje parkom, vrijeme je za ptičju perspektivu. No, uz to vam se ide "van" i sluša dobra glazba? Sve to čeka vas u jednom od krovova New Yorka. Čim kliknete na stranicu, mogla bi vas iznenaditi glazbena pozadina, koju možete isključiti u desnom kutu okvira ako vam ne odgovara, ali i oduševiti pogled na grad s najboljim rooftop barovima na svijetu.

image
Neboderi Manhattana zaista su čudo. U virtualnom putovanju vodimo vas na jedan od krovova
Extreme-photographer/Getty Images

Nakon izlaska, malo umjetnosti. Posjetite neke od galerija u New Yorku, i to putem online platforme pod imenom Platform: New York. Na njoj možete razgledati umjetnička djela u 12 najzanimljivijih galerija u New Yorku. Cilj stranice je omogućiti zainteresiranima da uživaju u umjetničkim djelima i instalacijama u trenutku kad je pandemija koronavirusa privremeno zatvorila vrata tih umjetničkih meka.

Nakon galerija... Hm, ipak malo političkih voda. No, iduća destinacija doista je dio američke povijesti koji je šteta propustiti. Riječ je - vjerojatno već pogađate, o Mount Rushmoreu ili, kako ga još zovu, hramu demokracije. U liticu su urezana četiri najprominentnija predsjednika u periodu od prvih 150 godina SAD-a - George Washington, Abraham Lincoln, Teddy Roosevelt, i Thomas Jefferson. U stijenu Black Hilla u Južnoj Dakoti klesani su od 1927. do 1941. godine, pod budnim okom kipara Gutzona Borgluma. Kad ste već na stranici, poigrajte se malo s opcijom ‘3D Explorerer’.

image
Mount Rushmore jedan je od simbola SAD-a
Franckreporter/Getty Images/istockphoto

Iz hrama demokracije selimo u Svemirski centar u Houstonu u Texasu kako bi, virtualnim putem, naučili sve o misiji Apollo 13, koja je doduše imala problema s tankom sa spremnikom za kisik i nije ispunila svoj cilj - slijetanje na Mjesec. Nećemo duljiti, sve možete doznati upravo ovdje! Riječ je o virtualnoj izložbi koja će vam objasniti zašto Apollo 13 nosi nadimak "uspješni neuspjeh".

image
Washington obiluje muzejima
F11photo/Getty Images/istockphoto

Kad smo već kod izložbe, nakratko - prije nego se posvetimo prirodnim ljepotama SAD-a - svraćamo u Washington i u Smithsonian National Museum of Natural History. Riječ je o pravoj poslastici za zainteresirane. Muzej se inače može pohvaliti impozantnom arhivom izložaka - 145 milijuna, a i internet mogućnost nudi sve i svašta: online izložbu “Razumijevanje prirodnog svijeta i našeg mjesta u njemu”, šest pojedinačnih kategorija za razgledavanje te 65.385 pojedinačnih izložaka. Tu je i virtualna šetnja, koja obuhvaća prizemlje, prvi i drugi kat.

Za kraj, virtualno opuštanje u prirodi. Prvo, Grand Canyon. Nacionalni park Grand Canyon jedan je od 58 nacionalnih parkova u SAD-u. Sam kanjon proglašen je jednim od sedam svjetskih prirodnih čuda. I nije ni čudno - na pojedinim mjestima dubok je oko 1600 metara, dugačak je 446 kilometara te mjestimično širok do 29 km. Provjerite bojite li se visine i kako je nastao.

image
Predivni prizori iz najstarijeg nacionalnog parka na svijetu - Yellowstonea
Tiny-al/Getty Images/istockphoto

Drugo, Yellowstone. Nacionalni park Yellowstone smatra se najstarijim svjetskim nacionalnim parkom. Utemeljen je 1. ožujka 1872. godine. Rasprostire se na području od 8987 km², a najvećim dijelom na sjeverozapadu savezne države Wyoming, na tromeđi sa saveznim državama Montana i Idaho. Na web stranicama svih nacionalnih parkova SAD-a pronaći ćete niz informacija, fotografija, videa i 360 pregleda, a ima i live kamera koja prikazuje Old Faithful, gejzir koji već 500 godina eruptira uvijek u isto vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 00:53