PREVELIKI TROŠKOVI

Nakon 120 godina, ulaz u zagrebački Botanički vrt više nije besplatan! Evo koliko će koštati

Dio posjetitelja nezadovoljan je uvođenjem naplate, a iz Botaničkog vrta im odgovaraju: "Pa i Zoološki vrt se naplaćuje, zar ne?"
 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

„Slijedom svih nedaća koje su nas sustigle, dugova koje moramo namiriti te nemalih popravaka i obnova koje nam slijede, uz suglasnost i odobrenje svih nadležnih od ove sezone uvodimo skromnu naplatu ulaza u Vrt.”

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Objavljeno je to u petak popodne na Facebook stranici zagrebačkog Botaničkom vrta. U nastavku navode nove cijene. Tako će odrasli za dnevnu ulaznicu trebati izdvojiti 10 kuna, djeca, umirovljenici, studenti i đaci pet kuna, a postojat će i godišnje ulaznice po cijeli od 300, odnosno 150 kuna. Iz daljnjih objašnjenja vidljivo je da je na odluku najviše utjecao trošak obnove nakon potresa.

I dok je većina pratitelja stranice pozdravila ovu odluku, navodeći da je cijena uistinu simbolična, manji dio se pobunio. Kad argument su naveli da je zemljište Botaničkog vrta darovano PMF-u od strane grada prije 120 godina, kako bi isti služio građanima.

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix


Iz vrta su im odgovorili: „Grad je darovao tek dio zemljišta, a dogovor je bio da i građanstvo ima pristup Vrtu, ne samo Sveučilište. Nigdje se ne spominje riječ 'besplatno'. SVI vrtovi u Europi, pa i oni koji imaju milijunske budžete, naplaćuju ulaznice kao važan izvor prihoda. Mi nismo rasadnik i ne možemo se baviti komercijalom. Botanički su vrtovi 'muzeji na otvorenom', dakle neprofitne institucije i kao takvi ovise uglavnom o novčanoj pomoći grada, pokrajine, države... i o vlastitim prihodima koji se najčešće odnose na naplatu ulaznica. Mi na žalost ne dobivamo dovoljno novaca za sve što nam je potrebno, a Grad nam pomaže da se svake godine napravi osnovno održavanje i uređenje. Stoga smo prvo s Gradom prokomentirali uvođenje ulaznice, što je pohvaljeno i odobreno. Uostalom, Zoološki vrt koji pripada Gradu, koji troši više novaca, a i dobiva veći budžet, naplaćuje ODUVIJEK ulaznice, zar ne!”
Većina je pratitelja stranice ipak pozdravila odluku i najavila da će se rado odreći jedne kave kako bi posjetili Botanički vrt.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:42