GASTRONOMIJA

Nagrađivani restoran Matsunoki na Lošinju mogao bi uskoro dobiti Michelinovu zvjezdicu

Orhan Cakiroglu, novi chef japanskog restorana u hotelu Bellevue otkriva uzbudljive gastronomske planove za lošinjsku uvalu Čikat

Orhan Cakiroglu, novi chef restorana Matsunoki na Lošinju

 LH&V

Restoran Matsunoki, smješten u nagrađivanom lošinjskom hotelu Bellevue, dobio je novog vrhunskog chefa - Orhana Cakiroglua. Taj velemajstor suvremene japanske kuhinje svoju je impresivnu kulinarsku karijeru izgradio u nekim od najpoznatijih i najnagrađivanijih svjetskih restorana, kao što su Zuma i Hakkasan, a dolaskom na Lošinj nema sumnje da će višestruko nagrađivani restoran Matsunoki odvesti prema još značajnijim postignućima.

Razgovarali smo s chefom Cakirogluom o njegovim planovima za taj jedinstveni restoran u zasigurno jednoj od najčarobnijih jadranskih uvala.

Imate zaista impresivnu karijeru i bogato iskustvo koje ste stekli u nekima od najcjenjenijih svjetskih restorana. Što biste izdvojili kao ono najvažnije što nosite sa sobom iz svog dosadašnjeg rada i što će vam biti nit vodilja u vođenju restorana Matsunoki?

Sa sobom uvijek donosim radnu etiku koju odlikuje stremljenje prema izvrsnosti, razumijevanje promjena koje se kontinuirano događaju i prepoznavanje prilika koje se trebaju iskoristiti. To je moja pokretačka snaga, ono što me je motiviralo tijekom moje dosadašnje karijere i ono što me trenutačno motivira u restoranu Matsunoki, uz sljubljivanja ljepote i jednostavnosti japanske kuhinje s inovativnim kulinarskim tehnikama.

Kako zasad doživljavate Lošinj i Hrvatsku kad je riječ o gastronomskoj kulturi i o namirnicama kojima ovdje raspolažete?

I Lošinj i Hrvatska imaju bogatu gastronomiju s jako puno potencijala. To je, uostalom, bio jedan od razloga zbog kojih sam donio odluku da se pridružim Matsunokijevu timu. Jadransko more nudi pravo bogatstvo plodova koje rijetko možete vidjeti i okusiti u restoranima. Ovdje nadohvat ruke imamo najbolje i najsvježije namirnice koje obogaćuju okus naših jela i daju veliki poticaj našoj kreativnosti.

image

Restoran Matsunoki

DH&V

Što biste posebno istaknuli u restoranu Matsunoki i koji su, prema vašem mišljenju, najveći potencijali jedinog japanskog restorana na hrvatskim otocima?

Matsunoki ima brojne kvalitete zbog kojih je već dobivao značajna priznanja, a među kojima mogu izdvojiti Michelinov tanjur. Mogu istaknuti jedinstveno iskustvo koje kreiramo za naše goste, jer u Matsunokiju imaju priliku uživati u vrhunskoj suvremenoj japanskoj kuhinji, koja crpi inspiraciju iz duge povijesti i tradicije pripreme japanske hrane. Kada tome dodamo ambijent, odnosno da gosti u svom obroku uživaju s pogledom na predivnu uvalu Čikat, jasno je da se radi o doista jedinstvenom iskustvu. Svakako treba istaknuti i vinsku kartu, odnosno impresivnu kolekciju vina u kojima možete uživati u Matsunokiju.

Postoje li posebna jela koja će posjetitelji tek imati priliku kušati i što bi bila vaša trenutačna preporuka za one koji žele otkriti svijet japanske kuhinje upravo u restoranu Matsunoki?

Gosti će imati priliku doživjeti i okusiti tradicionalne japanske delicije, ali zasigurno ćemo se jednim dijelom vratiti korijenima Matsunokija tako što ćemo rekreirati jela, poput hrskave riže s pikantnim lososom i yuzu tunom, a meni ćemo obogatiti i novim jelima, poput lososa s umakom natopljenim shisoom, langoustine s toplim ponzu umakom i drugim posebnim kreacijama. Od ove ćemo godine dodatno proširiti suradnju s lokalnim ribarima kako bismo našim gostima osigurali što veći izbor kvalitetne i svježe ribe iz Jadranskog mora.

Michelinovi agenti su na terenu i šuška se o tome da bi upravo Matsunoki mogao biti sljedeći na redu za osvajanje Michelinove zvjezdice. Koliko je to, prema vašem mišljenju, izgledno i smatrate li da će Matsunoki, ako ne ove, onda tijekom idućih nekoliko godina dosegnuti tu prestižnu nagradu?

Vjerujem da ćemo ove godine osvojiti Michelinovu zvjezdicu. Naš cijeli tim, a pritom mislim na tim u kuhinji, koji gosti rijetko vide, i tim u restoranu, koji s posebnom pažnjom poslužuje jela, jako naporno radi da ove godine dobijemo to prestižno priznanje. To bi nam bila velika nagrada za sav trud koji ulažemo, ali i veliki vjetar u leđa za dalje, da napredujemo još brže i jače.

image
TZ Lošinj/
image
TZ Kvarner/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:28