ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Kad zapeku ljetne vrućine, pobjegnite u zeleni dnevni boravak Zagreba

Na samo pola sata od glavnog grada naći ćete mjesta puna zelenila, prekrasnih krajolika i poučnih staza te predivnih kuća za odmor

Okić, Zagrebačka županija

 Josip Škof

Zagrebačka županija oduvijek je zelena oaza relaksacije za sve Zagrepčane te je tradicija turističke destinacije prati već dva stoljeća. Zagrebačka županija puna je kontrastnih krajolika, iznimno pogodnih i privlačnih za otkrivanje. Velika ponuda poučnih staza i ruta može zadovoljiti širok spektar rekreativaca svih dobnih skupina. Stoga, krenimo u istraživanje!

Zeleni odmor uz vrhunsko vino u Moslavini

Prva nam je destinacija poučna staza u šumi Žutica, koja se sastoji od deset poučnih točaka i dugačka je oko 2500 metara. Staza počinje kod lugarnice Pleso. Zamišljena je tako da posjetitelje provede kroz različite šumske sastojine. Predivna priroda i zelenilo jer se prolazi kroz šumu hrasta lužnjaka, šumu običnog graba, pa sve do poplavne šume poljskog jasena te uz riječno korito stare Lonje.

Nakon poučne staze u šumi Žutici skrenite i zaputite se prema Ivanić-Gradu gdje ćete naići na iskustvo kušanja vina obogaćeno urbanom glazbom i umjetnošću jer Tomislav Voštinić njeguje djedovo naslijeđe s dodirom moderne generacije. Idealna pozivnica za odlazak u Moslavinu, zar ne? Vinarija Voštinić-Klasnić nalazi se na brdu iznad Ivanić-Grada, okružena vinogradima i voćnjacima, daleko od gradske buke i svakodnevnog stresa. Vinarstvom se bave od 1936. godine kada su posađeni prvi trsovi škrleta. Vinarija nosi prezime glavnog vinara Tomislava Voštinića i njegova djeda Klasnića od kojega je naslijedio vinograd i ljubav prema vinarstvu. Zahvaljujući njima, na mjestu stare kleti danas se nalazi moderno uređena vinarija koja predstavlja spoj autentičnog i suvremenog.

image

Japetić, Zagrebačka županija

Josip Škof

U zelenom prstenu oko Zagreba skrivene su komforne kuće stvorene da postanu novi ladanjski raj. U njima ćete pronaći privatnost, potpuni mir i slobodu, predivnu prirodu i seosku idilu - jedan sasvim jednostavniji život. Jedna baš takva na području Ivanić-Grada je komforna kuća za odmor Adriana, stvorena da postane novi ladanjski raj. To je idealna luksuzna kuća s pet zvjezdica, koja se sastoji od čak šest dvokrevetnih soba i tri pomoćna kreveta.

Ljepote Samoborskog gorja i vina Plešivice

Poučna staza Okićnica, Samoborsko gorje predivna je destinacija, a kružna staza koja ovdje počinje i završava vodit će vas oko Okića. Nakon prijeđenih 2,5 kilometara po pretežno ravnom i planinarima ne zahtjevnom putu otkrit ćete što je to privlačilo ljude od pamtivijeka da pohode vrletni Okić. Kada se vratite na to mjesto, znat ćete što je predodredilo današnju formu Okića, u čemu je njegova strateška važnost i kako su ga ljudi tijekom povijesnih mijena doživljavali, vrednovali i koristili.

Nadomak glavnoga grada, u kojem god smjeru krenuli, lako je naići na pitome krajolike, ali posebno ćemo vam istaknuti našu Plešivičku vinsku cestu. Ovdje ćete počastiti nepce vrhunskim pjenušcima, prirodnim vinima i vinima iz amfore, a tu je zanat posebno izučio naš Franjo Kolarić. Vina Kolarić - vinogradarstvo & vinarstvo Kolarić - Coletti njeguju tradiciju, a iskrenost, prirodnost i vjernost odlike su vina i pjenušaca ove vinarije koja se specijalizirala za popularnu sortu u Hrvatskoj - sivi pinot.

Na vama je da se prepustite izvornoj domaćoj kuhinji, vrhunskim vinima i dobrom društvu.Iako u ova nesigurna vremena zvuči kao san, odmor po vlastitoj mjeri nikad nije bio bliže. Nanese li vas put prema Jastrebarskom, u srcu prirode, okružena šumom, nalazi se kuća za odmor Wellspring s pet zvjezdica, koja vam pruža mogućnost beskompromisnog uživanja u netaknutoj prirodi i prekrasnom panoramskom pogledu koji oduzima dah. Dio parcele ulazi u zaštićeno područje Parka prirode Žumberak i kao takva je nadasve inspirativno mjesto za odmor.

image

Kuća za odmor Wellspring, Jastrebarsko

Robert Klarić

Cijela Zagrebačka županija nadohvat je ruke od glavnog grada i kao takva stvorena za jednodnevni izlet, ali da biste zaista uronili u sva iskustva koja se ovdje kriju, nije naodmet razmisliti o noćenju u jednoj od tradicionalnih ili sasvim modernih kuća za odmor na ovom području.

Bilo da želite svoj dan završiti u drvenoj kući, uz kamin i romantičnu večeru s lokalnim namirnicama ovog kraja ili, pak, gledajući zalazak sunca s terase nazdraviti jednom od butelja vrhunskog vina ovoga kraja, iskustva Zagrebačke županije čekaju da ih doživite i podijelite s drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:47