IDEJA ZA IZLET

Jahanje, vožnja biciklom, vrhunska hrana... Otkrijte ljepote Bjelovarsko-bilogorske županije

U njezinu zelenom srcu ovog kraja u središnjoj Hrvatskoj kucaju tri planine: Moslavačka gora, Papuk i Bilogora
Vinogradi u Bjelovarsko bilogorskoj županiji
 Damir Bakarić/

Kao što je u tijelu skriveno srce koje mu daje bilo, tako je u središnjoj Hrvatskoj skrivena Bjelovarsko-bilogorska županija. U njezinu zelenom srcu kucaju tri planine: Moslavačka gora, Papuk i Bilogora, u čijem se korijenu i nalazi riječ "bilo" kao tihi i trajni otkucaj života.
Daruvarsko je područje još starim Rimljanima liječilo i tijelo i dušu. Taj suvremeni centar za medicinsku rehabilitaciju, odmor i rekreaciju smješten je u atraktivnom Julijevu parku, okružen izvorima ljekovite tople vode i nalazištima mineralnog blata. Daruvar je sa svojom wellness ponudom odličan izbor i za vikend odmor. Uz tople kupke, mineralno blato, masaže i lagane šetnje, bit ćete opet kao novi.

Stol pun domaće hrane i vrhunskih vina

image
Gastronomija Bjelovarsko-bilogorske županije
Bartolic/arhiva BbŽ/

Ovdje se hrana oduvijek pripremala na tradicionalan način, od namirnica uzgojenih u vrtu, na polju, u voćnjaku, vinogradu ili od onih pronađenih i ulovljenih u stoljetnim šumama. Okusi su to u kojima je očuvana svježina, ljubav, jednostavnost i umijeće pripreme hrane. A uz jelo idu najbolja vina koja svojim okusom griju srce i vesele dušu.
Vinsku priču počinjemo u okolici Daruvara. Ondje je najveće vinorodno područje naše županije gdje brojne vinarije proizvode najkvalitetnija vina. U posljednjih nekoliko godina na vinsku kartu ucrtava se i Bilogora sa svojim vinarijama i vinotočjima, a moslavački škrlet jedan je od vinskih dragulja ovog dijela Hrvatske.

Na dva kotača kroz središnju Hrvatsku
Promet niskog intenziteta, kulturno-povijesna baština i klimatski uvjeti idealan su motiv za posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na dva kotača, odnosno biciklom. Označene rute, blagi usponi i prekrasni vidici pozivaju vas da na ovo istraživanje krenete u paru, s prijateljima ili mališanima, jer i njima neće biti naporno proći određenu rutu uglavnom manjim i raštrkanim naseljima dobro povezanim slabo prometnim cestama. Bjelovarsko-bilogorska županija može ponuditi oko 500 km označenih cikloturističkih ruta.

Kroz Bilogoru, Papuk i Moslavinu jašući
image
Jahanje u Bjelovarsko bilogorskoj županiji
Željko Smešnjak/

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije više je od 200 km trasiranih konjičkih staza koje su spojene sa susjednim županijama, što ukupno čini više od 400 km licenciranih staza na području središnje Hrvatske.
Na Bilogori se nalazi Bilogorska konjička turistička staza, prva međunarodno certificirana konjička turistička staza u Hrvatskoj duga 90 km na kojoj "horses welcome" punktovi omogućuju odmor i predah za jahače i njihove konje.
Očekuje vas bogata ponuda domaće hrane na seoskim turističkim domaćinstvima, vinarije s kvalitetnim vinima, a posjetiti možete i konjičke klubove, odmorišta, izletišta, etno kuće te druge objekte kulturne i povijesne baštine koje staza povezuje. U avanturu istraživanja tog pitomog kraja na konjima povest će vas certificirani vodiči za turističko jahanje, na kraće, dulje, pa i višednevne treking ture.
Dolaskom u Bjelovarsko-bilogorsku županiju vidjet ćete jednu od najzelenijih hrvatskih županija i otkriti čarobne vidike koji pokazuju njezine ljepote, otvorenost i blizinu.

image
BBŽ logo
BbŽ/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:46