AKTIVNI ODMOR

Istražite Hrvatsku biciklom: vožnja najljepšim krajolicima odmara um i puni baterije

Mediteranska ruta u Hrvatskoj, duga 1116 kilometara, povezuje Istru i Dubrovnik, a dio je EuroVelo mreže koje povezuju cijelu Europu
 Goran Sebelic/Cropix

Makadam ili asfalt, šumski putovi ili travnate livade, vožnja uz more, rijeke, kroz polja i vinograde, uz prolazak pored kulturnih i povijesnih znamenitosti…
Sve je to moguće doživjeti kad se Hrvatsku istražuje biciklom. Postojeće rute i staze raznolikog su stupnja zahtjevnosti, od težih, izazovnijih do onih jednostavnih, prikladnih za kraću vožnju ili obiteljsku rekreaciju. Od rekreativne, izletničke vožnje do ozbiljnih fizičkih napora, pa čak i bicikliranja kao načina putovanja i detaljnijeg upoznavanja zemlje - Hrvatska nudi za svakog ponešto!
Vožnja uz zadivljujuće krajolike u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode čija raznolikosti oduševljava: od močvara, šuma, brežuljaka do ozbiljnih planinskih staza. Moguće je i spojiti vožnju s hedonizmom i slijediti brojne vinske i gastronomske ceste kroz prekrasne vinograde.

image
Karta EuroVelo8 sjeverni dio
Eurovelo8/

Opcije su beskrajne, a toliko primamljive: od vrlo popularne Istre, preko šumovitih, miomirisnih otoka, šumskih prostora Gorskog kotara, povijesnih cesta u Lici, preko najviših prijevoja i atraktivnih planina dinarskog krša do dramatično lijepe dalmatinske obale s otocima ili od žitne ravnice Slavonije kroz zelene riječne doline, preko kultiviranih brežuljaka i uz mnoštvo dvoraca, kurija i crkava središnje Hrvatske do urbane biciklističke oaze Zagreba.
No jedna od najatraktivnijih ruta svakako je Eurovelo8, Mediteranska ruta koja u Hrvatskoj povezuje Istru i Dubrovnik ukupne duljine 1116 kilometara! Taj je put dio EuroVelo mreže biciklističkih ruta koje povezuju cijeli europski kontinent. U EuroVelo mreži nalazi se 17 biciklističkih ruta koje se protežu kroz 42 europske države na više od 90 000 kilometara!
image
Karta EuroVelo8 južni dio
Eurovelo8/

EuroVelo rutama diljem Europe mogu se koristiti turisti na izletima i višednevnim putovanjima te lokalno stanovništvo koje kraćim dionicama ruta prolazi u svakodnevnom kretanju biciklom ili u njima uživa na biciklističkim izletima.
Bez lažne skromnosti, hrvatski je dio EuroVelo8 rute posebno atraktivan. Podijeljen je na 20 glavnih i osam alternativnih dionica, a ruta prolazi uz osam UNESCO lokaliteta, tri nacionalna parka i četiri parka prirode, pored sedam moćnih rijeka…
Prekrasna ruta domaćim biciklistima i, naravno, turistima pokazuje ono najljepše od hrvatske obale i priobalja, predstavlja našu prekrasnu prirodu, šarmantne gradove i neprocjenjive povijesne spomenike.
Hrvatski dio EuroVelo8 rute predstavljen je na posebnoj internet stranici (www.eurovelo8.hr), koja pruža detaljne tehničke i turističke informacije o ruti: kartografske prikaze i GPX tragove dionica, podatke o vrsti podloge, atrakcijama koje se na dionicama mogu posjetiti…
Stranica je odličan izvor informacija za planiranje sljedećeg biciklističkog izleta ili nekog duljeg istraživanja Hrvatske biciklom. Internetska stranica eurovelo8.hr nudi inspiraciju za istraživanje i otkrivanje prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti i bogate turističke ponude destinacija na obali, otocima i zaleđu.
Hrvatski dio rute obuhvaća cijelu obalu od Istre do Dubrovnika, a ukupna duljina cijele Mediteranske rute, od Cadiza do Cipra, iznosi oko 7500 km te prolazi kroz najatraktivnije predjele deset zemalja Mediteranske regije, odnosno kroz Španjolsku, Francusku, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Grčku, Cipar i Tursku.
Razvoj cikloturizma važan je za Hrvatsku jer je riječ o jednom od najbrže rastućih turističkih proizvoda, zdravoj i sigurnoj aktivnosti koja u svojoj osnovi poštuje propisane epidemiološke mjere socijalnog distanciranja, ekološki je prihvatljiva i održiva te značajno utječe na produljenje sezone.

Turistička pristojba u nautici plaća
se isključivo putem online portala

Prema novoj odluci i dogovoru Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, naplata turističke pristojbe u nautici moguća je jedino i isključivo putem online portala nautika.evisitor.hr. Sukladno navedenome, nautičari koji su vlasnici plovila koje nije plovni objekt nautičkog turizma ne mogu je više platiti u prostorijama lučkih kapetanija i ispostava.
"Riječ je o portalu koji smo pokrenuli prošle godine u srpnju i koji je odlično prihvaćen među nautičarima. Osim hrvatskog, portal je dostupan na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a u pripremi su i prijevodi na ostale jezike", izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.
Portal nautika.evisitor.hr podržava plaćanja putem svih najpoznatijih svjetskih kartičnih brendova, a nakon izvršenog plaćanja turističke pristojbe nautičar će dobiti potvrdu na svoju email adresu koju mora čuvati tijekom cijelog boravka na plovilu. Nautičari pristojbu mogu platiti prema duljini plovila, a od 2020. godine i prema broju osoba odnosno broju noćenja.
Osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (čarter/kruzing) i dalje turističku pristojbu plaćaju pravnoj ili fizičkoj osobi s kojom su ugovorile pružanje usluga.


image
Nautika Hrvatska
Aleksandar Gospic/htz/
image
Htz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:33