NINSKA ŠOKOLIJADA

Dvadeseta obljetnica manifestacije koja slavi tradicionalno jelo obavijeno velom tajni

Ninska jedinstvena gastronomska priča doživjela svoj 20. jubilej, a ovogodišnja jubilarna Fešta od šokola planirana je za 17. srpnja

Ninski šokol na dimu

 Marija Dejanović/Tz Nin

Slavi se dvadesetogodišnja očuvana baština-vještina izrade Ninskog šokola čiji je recept velikim dijelom otkriven javnosti, no još je uvijek obavijen velom tajni te se prenosi obiteljskim šapatom od koljena do koljena.

Priča o tajanstvenom receptu koji se skriva u obiteljima Ninskog kraja kroz očuvanje vještine izrade rijetke gastronomske delicije započela je sa 20. jubilarnom Ninskom šokolijadom koja u svojoj organizaciji ima tri faze. Prva se odvijala u siječnju pa su se prijavili oni natjecatelji i čuvari baštine kojima je stalo da se tradicija nastavi. Kao i prošle godine Turistička zajednica grada Nina je svakome natjecatelju osigurala financijska sredstva za nabavku mesa i mirodija kako bi i dalje bili spremni čuvati baštinu.

image

Ninski šokol

Marija Dejanović/Tz Nin

Ove godine za prestižnu titulu naj šokolarice/šokolara natječe se 41 šokolar i šokolarica i to iz 12 mjesta kako slijedi: Nin (19): Matija Šalov, Mihaela Šalov, Marin Dejanović, Marko Oltran, Šime Ljubičić Zdenkov, Šime Skočić, Tanja Skočić, Danijel Striguljica, Marija Škibola, Zvonimir Azinović, Josip Puškar, Domagoj Burela, Šime Burela, Iva Skočić Burela, Branko Sjauš, Vjera Sjauš, Lovre Stulić, Ivan Stulić Brankov, Marko Burela Zdenkov. Ninski Stanovi (3): Ante Jurkin, Nada Jurkin, Ivan Matešić. Žerava (2): Romeo Beram, Joško Jurlina. Privlaka (7): Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Dragan Begonja, Ivica Matulj, Ana Matulj, Marela Karlović. Zadar (2): Ivanka Kuzmar Šubašić, Poljoprivredna prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar. Vrsi (3): Šime Stojak, Vesna Perinić, Ante Perinić. Zaton (1): Stipe Pavlović. Islam latinski (1): Tomislava Jusup, Briševo (1): Ante Butić, Poljica Brig (1): Zoran Zekanović. Petrčane (1): Zoran Lisica. Zemunik (1): Marko Šarić.

image

Kušanje ninskog šokola

Tz Nin/Tz Nin

Ove godine ukupno je 42 čuvara baštine vještine izrade poznate delicije, od toga je muškaraca 28, žena 13 te Poljoprivredna prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar sa učenicima iz smjera mesar. Među natjecateljima su 23 osobe iz redova mlađe populacije. Neki od njih još nisu bili ni rođeni kada je pokrenuta Šokolijada, a mnogi od njih su bili bebe, no preuzeli su tradiciju svoje obitelji i oni su sada ponosni čuvari tradicije ninskog kraja.

Dvije je godine Šokolijada bila obilježena usklađeno sa pandemijom COVID-19.

image

Ninska šokolijada

Tz Nin/Tz Nin

Velika se nada polaže da će se ponovno na povijesnom otočiću grada Nina okupiti na tisuće zaljubljenika gurmanskih užitaka i ljubitelja folklornih predstava, jer Šokolijada uz gastronomiju čuva i etnološke vrijednosti. Ovogodišnja jubilarna Fešta od šokola uz proglašenje pobjednika odnosno najboljeg natjecatelja - šokolara ili šokolarice planirana je 17. srpnja uz prilagodbu mjerama koje će biti na snazi.

Tada će se održati druga faza koja uključuje ocjenjivanje i izbor pobjednika. Treća faza je Fešta od šokola kao kruna Šokolijade gdje se proglašavaju pobjednici, a to je i prigoda za zabavu gdje posjetitelji degustiraju šokol i druge proizvode koji se nude u sajamskoj priredbi.

Najvažniji ciljevi Šokolijade su ostvareni jer je prenesena ljubav i strast da se obiteljska tradicija izrade šokola kod mladih stanovnika ninskog kraja i dalje čuva. Manifestacija je potaknula da se rijetka delicija počela proizvoditi kroz male OPG-ove. Poruka je organizatora da i dalje čuvamo svoju naslijeđenu baštinu te da se ponosimo njome, tim više jer je šokol postao zaštitni znak Nina i Zadarske županije na polju gastronomije. Ova jedinstvena i autentična hrvatska priča pokrenuta prije 20 godina nastavit će se još dugo, a tajanstvene priče o šokolu prepredat će se za obiteljskim stolovima i dalje prenositi budućim naraštajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:58