ODMOR IZ SNOVA

Čisto more, zelene šume, moćne planine... Recite DA prirodnim ljepotama Zadarske županije!

Proljeće je najljepše godišnje doba za istraživanje prirode, a okolica Zadra skriva neke od najljepših prirodnih fenomena na obali

Zalazak sunca u Zadru

 Ivan Ćorić/

Što ima ljepše od odmora satkanog od kombinacije grada i prirode, bogate kulturne i povijesne baštine i najljepših planina, jezera i morskih uvala? Upravo takav odmor, ispunjen najljepšim prirodnim ljepotama, a upotpunjen i savršenom gastronomskom i vinskom ponudom, nudi Zadar i njegova okolica.

Smjestite se u Zadru, istražite njegove šarmantne ulice, trgovine i crkve, fenomene poput Pozdrava suncu i Morskih orgulja, te gradske bedeme uvrštene na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Posjetite slikoviti Biograd na moru i njegovu rivijeru, a potom se uputite na izlet u prirodu, u neki od nacionalnih parkova i parkova prirode u njihovoj okolici. A postoji li uopće ljepše godišnje doba za istraživanje prirode od proljeća, kad se sve zazeleni, livade oboja šareno cvijeće, a more grijano suncem poprimi nevjerojatno tirkizne boje?

U okolici Zadra izbora za izlet u prirodu i aktivni odmor svakako ne nedostaje.

image

Vransko jezero, Kamenjak

Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

Uputite se u park prirode Vransko jezero, istražite ga na biciklu ili nekom od uređenih planinskih i pješačkih staza, uživajte u pjevu tisuća ptica i popnite se na jedan od najljepših vidikovaca u Dalmaciji, Kamenjak, na kojem s romantične kamene klupe možete promatrati jezero iz ptičje perspektive, a na vedre dane pogled seže i na priobalna mjesta i okolne otoke.

Ne propustite posjetiti Nacionalni park Paklenica, mjesto savršene planinske ljepote koje će vas osvojiti raznolikošću svojih staza.

image

NP Paklenica

Aleksandar Gospić/

Bilo da ste iskusni planinar i alpinist ili tražite lakšu šetnju kroz prirode, uz posjećivanje impresivnih podzemnih špilja, Paklenica ima za svakog ponešto. Zadivit će vas moćni kanjoni Velike i Male Paklenice, izvanredne šume, stijene, špilje te biljni i životinjski svijet, a bukove šume Nacionalnog parka Paklenica uvrštene su i na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Iskusni planinari znaju da upravo Paklenica krije neke od najljepših velebitskih vrhova, a od travnja je otvorena i atraktivna špilja Manita peć koju možete obići uz stručno vođenje.

image

Špilja Manita peć

Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

Otkrijte i park prirode Velebit, moćnu i po mnogima najljepšu hrvatsku planinu koja "čuva leđa" zadarskoj regiji. Upoznajte prekrasne rijeke ovog kraja, koje su najljepše upravo na proljeće. Spustite se niz Zrmanju na rafting avanturi, okušajte se u supu, oduševite se ljepotom 11 metara visokog slapa Veliki buk.

Ako ste se ipak zaželjeli mora, prava vas ljepota čeka na otocima zadarskog arhipelaga.

image

PP Telaščica

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Uputite se na Dugi otok, na kojem se smjestio park prirode Telašćica i njegove prepoznatljive litice koje su se našle i na naslovnicama najpoznatijih svjetskih turističkih magazina. Goleme vertikalne litice, koje lokalci zovu "stene" ili "strmac", uzdižu se do 160 m nadmorske visine i dramatično se spuštaju do 85 m ispod razine mora. Dom su i nekim prilično nevjerojatnim divljim životinjama, a pod njima vole plivati dupini koje ćete lako ovdje sresti. U unutrašnjosti otoka nalazi se slano jezero Mir, dugačko oko 900 kilometara, koje je dom ribama, puževima, rakovima i školjkama.

Svaki od ovih parkova i prirodnih fenomena mogli biste lako istraživati danima, pa svakako rezervirajte svoj odmor u Zadarskoj županiji, prepustite se ljepotama koje ovaj kraj nudi i okrijepite se proljetnim suncem, odličnom hranom i vinima i napunite pozitivnom energijom.

image
Tz Zadarske županije/
image
Htz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:01