ČUDESAN PRIZOR

ZOVU IH PRETEČAMA ROCK ZVIJEZDA Znanstvenici snimili kakadue kako bubnjaju i tako dozivaju ženke: 'Ovo je urnebes, kao da je na grani Phill Collins!'

 Profimedia, Panthermedia

Mužjaci nekih vrsta ptica učinit će baš sve ne bi li impresionirali ženke, a među najmaštovitijima definitivno su, složili su se stručnjaci, kakadui.

Osim što se glasaju i podižu krijeste na glavi, ove životinje služe se i drugim nevjerojatnim trikovima - naime, snimljeni su kako pomoću štapića doslovce bubnjaju u ritmu kako bi pridobili pažnju ženki, piše The Guardian.

Snimke su nastale tijekom sedmogodišnjeg tajnog istraživanja u divljini poluotoka Cape York u sjevernom Queenslandu u Australiji.

Znanstvenici su na snimkama zabilježili 18 mužjaka i njihovih čak 130 "bubnjarskih solaža", a svaka od životinja ima originalan i neponovljiv oblik "sviranja", koji druga jedinka ne zna i ne može kopirati.

- Ove ptice definitivno znaju napraviti spektakl, koji neodoljivo podsjeća na glazbeni stil velikih bubnjara kao što su, primjerice, Keith Moon iz benda The Who, Charlie Watts iz Rolling Stonesa ili Phil Collins. Svaki od njih ima svoj unikatan način rada, baš poput mužjaka kakadua. Njihovo bubnjanje fascinantno je jer se nijedna druga životinjska vrsta ne koristi alatima kako bi proizvela zvukove i tako privukla ženke - objasnili su znanstvenici pišući za stručni časopis Science Advances.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 05:22