PALO ALTO - Organski uzgojena hrana nije ništa bolja od od konvencionalno uzgojene hrane što se tiče vitamina i drugih nutrijenata, iako smanjuje izloženost pesticidima i bakterijama otpornim na antibiotike, pokazala je američka studija.
"Ljudi izabiru organsku hranu zbog puno različitih razloga. Jedan od njih je zdravlje", rekla je Crystal Smith-Spangler sa Sveučilišta Stanford koja je vodila studiju .
"Naši pacijenti, naše obitelji pitaju postoje li zdravstveni razlozi za odabir organske hrane što se tiče nutrijenata ili drugih koristi za zdravlje", kazala je.
Ona i njezini kolege razmotrili su više od 200 studija koje su usporedile zdravlje ljudi koji jedu organsku hranu ili konvencionalno uzgojenu hranu, odnosno razine nutrijenata i kemikalija u samoj hrani.
Smith-Spangler i njezini kolege otkrili su da nema razlike u količini vitamina u organski i konvencionalno uzgojenoj hrani, a jedina razlika u nutrijentima je nešto više fosfora u organskoj hrani.
Više od jedne trećine proizvoda konvencionalno uzgojene hrane imalo je ostatke pesticida, u usporedbi sa sedam posto odabranih proizvoda organske hrane. Organski uzgojena piletina i svinjetina imala je 33 posto manju vjerojatnost da nosi bakteriju otpornu na antibiotike u usporedbi s konvencionalno uzgojenim mesom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....