ORGANSKI ELEMENTI U KOMETU

ZNANSTVENICI U EKSTAZI Veliko otkriće koje možda konačno dokaže kako je nastao život na Zemlji

Komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko koji je snimila Rosetta s udaljenosti od oko 170 km
 ESA/Rosetta/MPS / REUTERS

Znanstvenici su prvi put izravno otkrili ključne organske elemente u kometu, što potvrđuje teoriju da su ih ta nebeska tijela davno donijela na Zemlju i diljem Sunčevog sustava, objavili su znanstvenici u subotu.

Svemirska letjelica Europske svemirske agencije Rosetta nekoliko je puta detektirala aminokiselinu glicin pomoću koje živi organizmi sintetiziraju proteine, u oblaku plina i prašine oko kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, piše BBC.

Glicin je ranije neizravno otkriven u uzorcima koji su na Zemlju pali 2006. s drugog kometa Wilda 2. No, uzorci otkriveni u američkoj saveznoj državi Utah bili su kontaminirani, što je otežalo znanstvene analize.

"Činjenica da je glicin otkriven u više kometa pokazuje da ni Wild 2 niti 67P nisu izuzeci", rekla je Kathrin Altwegg sa sveučilišta u Bernu koja je vodila istraživanje objavljeno u časopisu Science Advances.

Otkriće ukazuje na to da je glicin uobičajeni element u dijelovima svemira gdje nastaju zvijezde i planeti, kaže Altwegg.

"Aminokiseline su posvuda i život je mogao nastati u bilo kojem dijelu svemira", istaknula je.

Njezin je tim pronašao i fosfor, ključni element u svim živim organizmima, kao i druge organske molekule u prašini oko 67P.

To je prvi put da je oko kometa pronađen fosfor, navodi BBC.

Znanstvenici dugo raspravljaju o okolnostima koje su dovele do pojave života na Zemlju prije nekoliko milijardi godina, uključujući i hipotezu da su kometi i asteroidi s organskim elementima pali u oceane na Zemlji u ranoj fazi njezine povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:03