PRAVDA ZA BUMBARE

Znanstvenici poručuju: ‘I kukci osjećaju bol. Insekte bismo trebali zakonski zaštititi od patnje, kao pse i mačke!‘

Bumbar, ilustracija

 Barbara Gindl/Afp/Profimedia
Na kukce se dugo gledalo kao na bezosjećajne robote koji izbjegavaju ozljede jednostavnim refleksima.

Bumbari mogu osjetiti bol - i trebali bi biti zaštićeni zakonima o pravima životinja, sugerira nova studija, objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, piše Telegraph.

Naime, Istraživanje Sveučilišta Queen Mary iz Londona, pokazalo je da bumbari osjećaju nelagodu na isti način kao i druge životinje za koje se zna da mogu iskusiti bol i patnju.

U sklopu eksperimenta istraživači su tako zagrijali jednu smjesu hrane do neugodnih razina i zapazili kako su je bumbari izbjegavali. No, nakon što su u toj smjesi povećali koncentraciju saharoze bumbari su radije odabrali nju, visokoj temperaturi unatoč, nego hranu ugodnije temperature, ali i s manje šećera.

Istraživači su također koristili boje kako bi označili hranu s višim udjelom šećera, što znači da su bumbari odluke donosili svjesno, a ne na temelju refleksa. Ovo istraživanje, dakle, sugerira da bumbari donose odluku kako će iskusiti nelagodu u zamjenu za nagradu i procesuiraju tu odluku u svom središnjem živčanom sustavu.

"Insekti su se smatrali jednostavnim refleksnim automatima, koji su na štetne podražaje reagirali samo refleksima povlačenja. No, naš novi rad pokazuje da su odgovori bumbara fleksibilniji i da mogu potisnuti takve reflekse kada im to odgovara. Primjerice, kao u ovom slučaju kad je u igri ekstra slatka poslastica. Takva je fleksibilnost u skladu s kapacitetom subjektivnog doživljaja boli”, objasnio je profesor Lars Chittka, koji je vodio istraživanje.

Matilda Gibbons, doktorandica na Sveučilištu i autorica studije, rekla je: “Znanstvenici su dugo vremena gledali na kukce kao na bezosjećajne robote koji izbjegavaju ozljede jednostavnim refleksima. No, mi smo otkrili da bumbari na ozljede reagiraju na načine koji sugeriraju da osjećaju bol. Ako kukci mogu osjetiti bol, ljudi imaju etičku obvezu ne uzrokovati im nepotrebnu patnju. Britanski zakoni o dobrobiti životinja ne štite insekte, no naša studija pokazuje da bi se to možda trebalo promijeniti".

Profesor Chittka je dodao kako kukci (za razliku od kralješnjaka) trenutno nisu zaštićeni nikakvim zakonom. Pogotovo ga brine njihova uloga u prehrambenoj industriji, budući da se u laboratorijima sve više od insekata proizvodi hrana za ljude ili stoku.

“Pravni okvir za etično postupanje sa životinjama možda će se morati proširiti. Čak i minijaturna stvorenja poput insekata zaslužuju naše poštovanje i etički tretman te imamo dužnost da umanjimo patnju tamo gdje je to u našoj moći”, zaključio je Chittka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:25