DIVOVSKA DVOJENOGA

Znanstvenici otkrili fosil najvećeg kukca u povijesti: ‘Bio je dugačak poput automobila!‘

Fosil stonoge

 Neil Davies
Kada je prije 326 godina živjela divovska stonoga, sjeveroistok Engleske imao je puno blažu klimu nego sada.

Znanstvenici su objavili da su potpuno slučajno otkrili najveći ikad fosil divovske dvojenoge na plaži u Northumberlandu, najsjevernijoj županiji u Engleskoj, objavio je BBC.

Smatra se da je dvojenoga, poznata kao arthropleura, bila dugačka više od 2,5 metra, a mogla je težiti oko 50 kilograma.

Dio fosila prvi put je uočen 2018. godine kada je veliki blok pješčenjaka pao na plažu u zaljevu Howick.

Fosil će biti izložen u Muzeju Sedgewick u Cambridgeu sljedeće godine.

- Bilo je to potpuno slučajno otkriće, rekao je dr. Neil Davies, s Cambridgeovog Odjela za znanosti o Zemlji, koji je analizirao fosil dužine 75 centimetara.

- Kada je gromada pala, napukla je i savršeno otkrila fosil, koji je jedan od naših bivših profesora slučajno uočio dok se šetao, rekao je.

Kada je prije 326 godina živjela divovska dvojenoga, sjeveroistok Engleske imao je puno blažu klimu nego sada.

Davies je za CNN izjavio da je definitivno riječ o najvećem kukcu koji je ikada živio, a Sveučilište u Cambridge tvrdi da je bio "velik kao auto".

Ovaj primjerak pronađen je, vjeruju znanstvenici, u starom riječnom kanalu.

- Pronalaženje ovakvih divovskih fosila dvojenoga je rijetko, jer nakon što uginu, njihova tijela se obično razdvoje, tako da je vjerojatno da je fosil oklop koji je životinja odbacila dok je rasla. Još uvijek nismo pronašli glavu, tako da je teško znati sve o njima, rekao je.

Ono što se sa sigurnošću može reći da, kao i sve dvojenoge, sigurno nije imao 1000 nogu, već znanstvenici vjeruju da ih je imao najmanje 32, ali ih je možda bilo do 64.

image

Bila su potrebna četiri čovjeka da prebace fosil do stijene

Neil Davies

Riječ je tek o trećoj arthropleuri koja je otkrivena, a daleko je starija i veća od prethodna dva primjerka pronađena u Njemačkoj.

Znanstvenici vjeruju da je vjerojatno imala prehranu bogatu hranjivim tvarima da bi došla do takve veličine. To je moglo značiti nadopunjavanje prehrane orašastim plodovima i sjemenkama te malim organizmima i vodozemcima.

Rad u kojemu se analizira otkriće fosila objavljen je u časopisu Journal od the Geological Society.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 16:14