POVIJESNI PROBOJ U SAD-U

Znanstvenici došli do čudesnog otkrića: ‘Ovo bi mogla biti prekretnica u stvaranju nepresušnog izvora energije!‘

Ilustracija

 Lawrence Livermore National Laboratory/us Department Of Energy/Sciencephoto/Profimedia/Lawrence Livermore National Laboratory/us Department Of Energy/
Baš nitko do sada tijekom eksperimenata nije uspio proizvesti više energije nego što je bilo potrebno za pokretanje fuzije

Znanstvenici u američkom istraživačkom centru Lawrence Livermore National Laboratory uspjeli su napraviti najveći korak do sada u eksperimentiranju s fuzijskom reakcijom, koji bi mogao biti prekretnica u pokušajima čovječanstva da stvori praktično nepresušni izvor energije za tisućljeća koja dolaze. Sedamdesetak godina znanstvenici pokušavaju pokrenuti fuzijsku reakciju koja će na neki način imitirati reakcije koje daju energiju Suncu, ali baš nitko do sada tijekom eksperimenata nije uspio proizvesti više energije nego što je bilo potrebno za pokretanje fuzije.

A znanstvenici Lawrence Livermorea, koji koriste proces tzv. inercijalne zatvorene fuzije - koji uključuje bombardiranje sićušne kuglice vodikove plazme najvećim svjetskim laserom – uspjeli su dobiti neto višak energije tijekom zadnja dva tjedna. Implikacije ovog uspjeha su ogromne; ako se nakon svih provjera potvrdi prvotan zaključak o održivoj neto proizvodnji energije tijekom fuzijske reakcije to podrazumijeva transformaciju globalne energetske budućnosti. Za praktičnu primjenu rješenja fuzijske reakcije kao izvora energije, možda će biti potrebna desetljeća, ali ništa manje često nije potrebno od zamisli do iskorištavanja velikih konvencionalnih energetskih projekata.

Fuzijska reakcija u laboratoriju američke vlade proizvela je 2,5 megadžula energije uz pomoć 2,1 megadžula energije pretežito potrebne za pokretanje lasera. To što je neto dobitak energije iznosio oko 120 posto iznenadilo je istraživače jer nisu očekivali tako dobar rezultat.

„Početni dijagnostički podaci sugeriraju još jedan uspješan eksperiment u National Ignition Facility. Međutim, točan prinos se još uvijek utvrđuje i u ovom trenutku ne možemo potvrditi da je prekoračio prag. Ta analiza je u tijeku…“, objasnili su novinarima FT-a znanstvenici laboratorija. Dvoje dobro upućenih u eksperiment tvrde, naime, da je je proizvedena energija bila osjetno viša od očekivane što je oštetilo dio dijagnostičke opreme, pa će dodatne analize biti nešto složenije.

Jedan od najvećih globalnih autoriteta za fuzijske reakcije, fizičar Arthur Turrell, poznat i kao autor knjige „The Star Builders“, već je konstatirao: "Ako se to potvrdi, svjedočimo trenutku povijesti. Znanstvenici su se borili da dokažu da fuzija može osloboditi više energije nego što je uloženo od 1950-ih, a čini se da su istraživači s Lawrence Livermorea konačno i u potpunosti ispunili ovaj cilj star više desetljeća".

Američki Department of energy najavio je da će njihova šefica Jennifer Granholm u društvu svoje zamjenice za nuklearnu sigurnost Jill Hruby objaviti „veliki znanstveni proboj“.

Nije iznenađenje da je do sada najveći uspjeh u eksperimentima fuzijskih reakcija postignut Lawrence Livermore National Laboratoryju. Njihov National Ignition Facility, vrijedan 3,5 milijardi dolara, originalno je bio dizajniran za testiranje nuklearnog oružja, ali se nakon toga počeo koristiti za fuzijske eksperimente. Lani su se najviše približili znanstvenom snu kad su uspjeli proizvesti 70 posto energije koju su u fuziju uložili emitirajući je laserom.

Za razliku od većine laboratorija/postrojenja u kojima se pokušava stvoriti uspješna fuzijska reakcija, kalifornijski centar okrenuo se tzv. hohlraumu – cilindričnom uređaju sa šupljinom u sredini koji se koristi za fokusiranje i kontrolu radijacije; u centar hohlaruma insertiraju gorivu ćeliju u deterij-tricij kapsulu pa nakon toga ispaljuju super moćnu lasersku zraku u hohlraum koja stvara supervruću plazmu tj. plin lišen elektrona. X-zrake potom udaraju površinu kapsule, pa u reakciji goriva stanica implodira, što su u osnovi uvjeti nuklearne fuzije. Temeljni preduvjet održivosti je da se vrućina širi dovoljno brzo kroz gorivo kako bi energetski prinos nadmašio uloženu energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:48